Uutiset

Työkoneet

Purkutyöt työllistävät M. Huhtakallio Ky:tä

Markku Huhtakallioon maarakennusala teki vaikutuksen jo pikkupoikana. Hän muistelee, miten hän koulupoikana Haapajärven Settijärvellä vietti aikaansa Teräsmies-kaivurissa. Itse hän lähti kaivuritöihin vuonna 1966 metsäojituksille. Armeijan jälkeen Huhtakallio lähti Ruotsiin, jossa toimi nosturinkuljettajana Fagerstan terästehtaalla.

1970-luvun alussa hän palasi Suomeen ja työskenteli vuosikymmenen erilaisissa kunnallisteknisissä töissä erilaisten koneiden kuljettajana. Oman yrityksen Huhtakallio perusti vuonna 1980. ”Silloin 80-luvulla olin tekemässä muun muassa useita kalasatamia. Myös tietyömailla olin ja syöttämässä Lumiahon murskauslaitosta”, muistelee Markku Huhtakallio.

Kalustona alkuun oli kaivukone, Kockum-Landsverk KL-121. Tätä 20-23 -tonnista telakaivukonemallia valmistettiin Ruotsissa vuosina 1969-1972 noin 300 kappaletta. ”Kone oli entuudestaan tuttu, joten sen kanssa oli turvallinen lähteä omaan urakointiin”, kertoo Huhtakallio.

Tehdaspalvelut olivat tärkeässä osassa 1990-luvulta aina 2000-luvun alkupuolelle saakka. Näiden tehtävien myötä kaluston määrä kasvoi muun muassa kuorma-autoilla. ”Erityisesti rautakappaleiden rikotus toi paljon töitä. Romunleikkaustöissä tuli kierrettyä, muun muassa Ruotsissa ja Venäjällä.”

Suuntana purku- ja ympäristötekniset työt

Erilaisten rakenteiden, erityisesti betonisten, purkutyöt ovat tulleet yrityksen pääurakointikohteeksi 2000-luvulla. ”Yksi ensimmäisiä tällaisia töitä oli vuonna 1997 betonitien purku Pirkkalassa. Siitä eteenpäin olemme tehneet purkutöitä enenevissä määrin. Usein yhteistyökumppaninamme on ollut Kuusakoski Oy. Ekokem Palvelu Oy:lle olemme tehneet merkittävissä määrin kaatopaikkarakentamista, kunnostamista ja niin edelleen.

”Töiden perässä on mentävä ympäri Suomea. Nytkin työmaat ovat Vaasassa, Porvoossa, Porissa ja Kirkkonummella. Kalustoa ja lisälaitteita olemme lisänneet tarpeen mukaan ja uskon näillä toimialoilla hommien riittävän jatkossakin”, sanoo Huhtakallio.
Yrityksessä ovat mukana Markku Huhtakallion molemmat pojat. Kai on itseoppinut alan ammattilainen kuten Markkukin. Marko on käynyt teknisen koulun. Lisäksi yrityksellä on kaksi vakituista kuljettajaa.

Erikoiskalustoa

Purkutöitä varten kaivukoneisiin on lisälaitteina kaksi iskuvasaraa, kaksi putkimurskainta sekä pulveroitsija. ”Tykit (putkimurskaimet) ovat olleet meillä jo pitkään, ennen pulveroitsijoita. Niillä rikottiin muun muassa terästehtaalla raakarautakappaleita.
”Ensimmäinen Furukawa-pulveroitsija tuli meille vuonna 2003 terästehtaalle. Sillä taivuteltiin rautakappaleita poikki. Menetelmä on edelleen käytössä siellä. Vähäisellä huollolla on pulveroija mennyt, viime talvena teroitettiin terät ensimmäisen kerran.”

”Furukawalta meillä on myös toinen iskuvasaroista, F45, ja toinen on Rammer G90. Molemmat ovat samaa kokoluokkaa ja toimineet asiallisesti, erona on lähinnä se, että Rammerin iskutaajuus on nopeampi. Furukawa on otettu käyttöön reilu vuosi sitten ja Rammer tuli meille viime vuonna vähän käytettynä ja kunnostettuna.”

Furukawa-vasaraan ei vielä ole tehty muuta huoltoa kuin rasvattu. ”Huolloista ei siten vielä ole kokemuksia, mutta palvelut löytyvät Rotatorilta, joten varmasti ne hoituvat. Betonihommissa terät katkeavat helposti, itsellekin käynyt jo kahdesti niin. Varaosat on saatu nopeasti eikä niiden takia ole oikeastaan tullut minkäänlaista seisokkia. Sama pätee kyllä Hitachin osalta”, kehuu Huhtakallio.

Kuorma-autoja on tällä hetkellä yksi ”rojujen siirtoon”. Aikaisemmin yrityksellä oli myös oma lavetti, lähinnä silloisen romuleikkurin kuljetustarpeisiin, mutta Huhtakallio toteaa että sitä ei kannata pitää pelkästään näiden nykyisten koneiden siirtoja varten.

Peruskoneet pääosin Hitachia

Kaivukonekalusto koostuu neljästä Hitachista sekä yhdestä Daewoosta. ”Ensimmäinen Hitachi tuli meille vuonna 1996. Kokemuksen mukaan on hyvä saada mahdollisimman laajasti kaikki palvelut samasta talosta. Meillä kaikki ovat pitäneet Hitacheista ja Rotatorin kaupankäynti on ollut rehtiä ja reilua, niin olemme tehneet heidän kanssaan yhteistyötä. Rotatorin myyjät vievät asioita eteenpäin ja vievät ne loppuun. Kuvion täydentää mukavasti Furukawa-laitteet”, kehuu Huhtakallio.

Vuonna 2000 hankittu Daewoo toimii peruskoneena putkimurskaimelle. ”Siihen se on hyvin sopiva. Daewookin on kyllä palvellut hyvin kaikki nämä vuodet. Tunteja siihen on kertynyt 12 000”, huomauttaa Huhtakallio.

Konepörssin ja Mobilistin Huhtakallio kertoo tulevan selatuksi moneen kertaan läpi niiden kolahdettua postilaatikkoon. Mobilisti kiinnostaa museoautokiinnostuksen takia. ”Minulla on vuosimallin -56 Titaani odottamassa entisöintiä ja pojalla on hyvää vauhtia valmistumassa vuosimallin 1974 Volvo F88. ”, kertoo Huhtakallio.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi