Uutiset

Työkoneet

Purkujätteet pieneksi Komplet Krokodile -murskaimella

Italialaiset purku- ja kierrätysurakoitsijat ovat yleisestä valtavirrasta poiketen käyttäneen jo vuosia kaksiakselisia betonimurskaimia leuka- ja iskupalkkimurskaimien sijasta. Nyt tämä tyylilaji on myös alkanut tavoittaa Euroopan pohjoisimmat kolkat. Komplet on italialainen valmistaja, jonka tuoteperheestä löytyy seuloja ja murskaimia pienille sekä keskisuurille materiaalivirroille.

Näistä löytyy ratkaisuja, jotka täsmäävät usean suomalaisen alan toimijan materiaalivirtaan. HS Tekniikka Oy teki vuonna 2020 sopimuksen Kompletin tuotteiden maahantuonnista, tarkoituksenaan täyttää kierrätysterminaalien sekä purku-urakoitsijoiden toiveet sekalaisten murskaustehtävien hoidossa.

”Kompletin yhdistelmämurskaimella urakoitsijat murskaavat niin betonit, puut kuin myös muut jätejakeet. Tämän mahdollistavat nopeasti vaihdettavat roottorit, jotka vaihtuvat kokonaisuudessaan kaikkineen työvaiheineen alle tunnissa. Tämä on testattu useaan kertaan ja helppoa se on”, kertoo HS Tekniikka Oy:n Harri Sorvoja.

Demokiertue on yllättänyt positiivisesti

Kiertue on aloitettu helmikuussa ja jatkuu edelleen. Kiertueen pääosassa on Komplet Krokodile -yhdistelmämurskain.

”Betonin murskauksessa läpimeno yllätti toden teolla. Noin 16 tonnia painava kone mutusteli betonia yli 100 tonnin tuntivauhdilla alle 80 millimetrin palakokoon. Kapasiteettia oli reilusti enemmän, mitä odotettiin. Lopullinen teho on aina kuitenkin sidoksissa pulveroinnin laatuun, oli sitten kysymys mistä koneesta tahansa”, kertoo Sorvoja.

Roottorimalleja on nyt kaksi, mutta uusia vaihtoehtoja kehitetään jatkuvasti. Näytöltä valittavista ohjelmista saadaan valittua aina paras työkierto eri materiaaleille. Valittavat ohjelmat vaikuttavat roottoreiden paineisiin, nopeuteen sekä puhdistussykleihin. Komplet Krokodile liikkuu työmaalle helposti lavettikuljetuksella ja koukkuautolla yhdistelmäalustan ansiosta, joka sisältää koukku- sekä tela-alustan.

”Monipuolisuus onkin antanut mukavasti joustoa kuljetuksia suunniteltaessa”, sanoo Sorvoja.

  • 1. Kuljetin on hydraulisesti taittuva. Tämä mahdollistaa laitteen sekä kärryssä olevien vaihtolavakonttien kuljettamisen yhdellä ajolla purkutyömaalle, koska kuljetin ei syö lavatilaa kärryn puolelta.
  • 2. Magneetti on sijoitettu kuljettimeen ylemmäs, joka mahdollistaa korkeamman purkukorkeuden ja sitä kautta magneetin alle saadaan astia rautoja varten. Magneettia voidaan myös nostaa hydraulisesti ylös sekä alas, jolloin täydellinen etäisyys saadaan valittua. Magneetti voidaan myös nostaa täysin pystyyn ja poistaa päältä.
  • 3. Hydraulinen päätylaita antaa syöttimeen lisää pituutta mikä helpottaa syöttöä, varsinkin pyöräkuormaajalla sivusta.
  • 4. Kumisuojat. Suppilon reunassa olevat kumiverhot pitävät koneen edustavan näköisenä käyttöiän karttuessa.
  • 5. 100 prosenttisesti pultattavilla kulutuslevyillä vuorattu syötin suojelee koneen omaa runkoa kulumiselta.
  • 6. Hydrauliset alarostit ovat helppo avata ja säätää hydrauliikkatoiminnon ansiosta.
  • 7. Rasvarit, radio-ohjaimet, polttoaineen täyttöpumput, työvalot sekä tarvikelaatikot antavat nykyaikaiselle koneelle sekä tekemiselle oikean tason.

”Jo lyhyellä aikajaksolla olemme todenneet, että nämä tekniset ominaisuudet parantavat merkittävästi laitteen toimivuutta ja vähentää ”kaverin tarvetta” päivittäisten tehtävien ympärillä”, toteaa Sorvoja.

Demokäytössä Komplet on murskannut betonia, puuta, purkujätettä ja oikeastaan kaikkea mitä kierrätysterminaalista löytyy. Kaikista on selvitty ja selkeät vahvuudet löytyvät purkupuu- ja betonijätepuolelta.

Voiman tarpeesta vastaa 160 kilowatin tehoinen Volvo Penta -moottori (Stage V), joka tarjoaa voimansa roottoreille hydrostaattisen voimansiirron välittämänä. Syöttökaukalon noin kolme kuutiometrin tilavuus on todettu koneelle sopivaksi.

”Olemme koneen suotuskykyyn ja tekniseen laatuun erittäin tyytyväisiä ja uskallamme luvata koneelle markkinoiden parhaan takuun. Komplet on tullut jäädäkseen, joten kaikki tuotteesta kiinnostuneet olkaa rohkeasti yhteydessä ja pyytäkää Krokodil demokäyttöön”, päättää Sorvoja.


Lue myös: Kierrätysalan koneita ja prosessiosaamista – HS Tekniikka Oy.


Lue seuraavaksi