Uutiset

Työkoneet

Kierrätysalan koneita ja prosessiosaamista – HS Tekniikka Oy

Ympäristönäkökohtien huomioiminen edellyttää tänä päivänä tehokasta kierrätystä. Hyvinkääläinen HS Tekniikka Oy tarjoaa siihen monipuolisesti koneita ja laitteita. Yritys myy ja vuokraa alan laitteita, mutta myös tarjoaa prosessiosaamista parhaan taloudellisen tuloksen saavuttamiseksi itse jätteenkäsittelytapahtumassa. Koneiden maahantuonnin lisäksi yrityksellä on kierrätyskaluston ja -ratkaisujen om tuotantoa.

HS Tekniikan Harri Sorvoja takanaan Keestrackin K6-seula. Mies oli juuri palautunut pitkältä esittelykiertueelta. Ja ei kiertuetta, ettei kauppaa, sanoo Sorvoja.

HS Tekniikkaa luotsaava Harri Sorvoja toimi pitkään suomalaisissa jäte- ja kierrätysalan laitteita edustavissa yrityksissä ennen oman yrityksensä perustamista. Tuolloin paljon maailmalla vietetty aika toi laajaa näkemystä alaan, sekä myös runsaasti arvokkaita kontakteja. Tuolloin miehelle myös kirkastui, että kierrätysalalla kannattavaa tulosta ei tehdä pelkästään yksittäisillä, tehokkailla koneilla. Tulos syntyy vasta sitten, kun prosessi on kokonaisuudessa hallinnassa. Tähän yhtälöön HS Tekniikka tarjoaa osaamistaan.
Rakennusjätettä syntyy meillä nykyisin valtavat määrät. Jätekuorman sisällön kustannustehokkaan käsittelyn ja hyödyntämisen määritys kuuluu HS Tekniikan vahvuuksiin. Toimintatavoista tehdään ehdotuksia, joista asiakas voi sitten valita mieleisensä. Konekaupan ohella myydään näin prosessiosaamista. Tosin Sorvoja tarkentaa vielä asian olevan todellisuudessa päinvastoin. Valtaosaan kaupoista liittyy oleellisesti jätteenkäsittelyprosessin hallinnan määrittely, jonka jälkeen vasta puhutaan tarvittavista laiteratkaisuista.

IQR:n vasaramurskain ei ole allerginen raudalle. Jätepuun seassa oleva metalli ei vahingoita murskainlaitteistoa toisin kuin hakkureissa. Kuvan kulmaraudan kappale on kokenut pienoisen muodonmuutoksen murskaimen kidassa. Siitä huolimatta murskain on edelleen toimintakuntoinen. Laite myös erottelee samalla mukaan eksyneet metallit.


Myyntiä ja vuokrausta
Kymmenisen vuotta sitten perustettu HS Tekniikka maahantuo ja jälleenmyy reilut puolenkymmentä merkkiä erilaisia kierrätysalan koneita, jotka tulevat pääosin Keski-Euroopasta. Myynnin ohella yritys myös vuokraa alan koneita. Näin asiakas pääsee tutustumaan laitteen ominaisuuksiin ilman välitöntä ostovelvoitetta. Monesti laitteen ominaisuudet ja soveltuvuudet selviävät vasta, kun koko prosessin pääsee ajamaan alusta loppuun. Usein kokonaisen linjaston hankinta heti on mahdotonta, mutta vuokraamalla pääsee helposti tutustumaan käytäntöön.
Sorvoja sanoo HS Tekniikalla olevan Suomen laajin kierrätysalan vuokrakonearsenaali. Konemääriä mies ei paljasta, mutta vuokralle tarjotaan lähes kaikkia yrityksen edustamia laitteita. Vuokraus palvelee siten myös myyntiä tarjoamalla asiakkaalle joustavan tavan tutustua laitteen ominaisuuksiin ”oikeissa töissä”. Vuokralle tarjottavat koneet pyritään pitämään mahdollisimman uusina toimintakunnon takaamiseksi.
Vuokrauksessa koneet toimitetaan asiakkaalle perille asti ja laitteille annetaan aina perusteellinen käyttökoulutus. Näin taataan turvallinen ja tehokas käyttö. Vuokrausjaksojen välillä HS Tekniikka tarkistaa aina koneiden kunnon ja huolehtii määräaikais- ja muista huolloista. Niitä tehdään tietenkin myös vuokrausjakson aikana, jos ajankohta tulee eteen työmaalla. HS Tekniikka toimittaa isotkin vuokralaitteet työmaille omalla lavettikalustolla. Samalla hoituu myös tuo edellä mainittu käyttökoulutus ja koekäyttö. Sorvojan mukaan vuokrakoneita hyödyntävät nykyisin paljon samat, jo aikaisemminkin palvelua hyödyntäneet toimijat.

HS Tekniikka maahantuo belgialaisen Keestrackin koneita. Ne soveltuvat kivi- ja maa-ainesten käsittelyyn sekä kierrätystoimintaan. Tässä Maxpossa esillä ollut, kiviainesten seulontaan soveltuva kolmetasoinen Keestrack C6 -tasoseula.

Tunnettuja merkkejä
HS Tekniikka aloitti belgialaisten Keestrack-murskaus- ja kierrätyskoneiden edustuksen reilut viisi vuotta sitten. Tänä päivänä nämä koneet ovat yrityksen tärkeimmät tuotteet. Keestrackin valikoimasta löytyvät niin kiven- kuin kierrätysmurskaimet sekä seulat ja kuljettimet. Uusimmissa Keestrackin tuotteissa hyödynnetään jo hybriditekniikkaa. Uutta teknologiaa edustavat Westerian kierrätyskäyttöön tarkoitetut tuuliseulat. Niissä ilmavirtauksen säädön hallinnalla päästään tarkempaan lajitteluun sekä edullisempiin käyttökuluihin. Laitteessa hyödynnetään antureita ja mittareita, jolloin prosessi on paremmin hallinnassa. Westerian koukkulava-alustainen tuuliseula nähtiinkin Maxpossa syksyllä. Näitä tarkasti hallittavaan ilmavirtaukseen perustuvia tuuliseuloja myytiin Suomeen jo viisi kappaletta vuoden 2019 aikana, jolloin maahantuonti alkoi.
Uusimpana edustuksena ovat ruotsalaiset IQR-vasaramurskaimet. Vasaramurskain soveltuu kierrätyspuun murskaamiseen hakkurin tavoin sillä erotuksella, että vasaramurskain ei ole arka raudalle. Jätteen seassa oleva teräs ei aiheuta ikäviä laiterikkoja, ja metallitkin saadaan samalla erotettua. Näin se soveltuu mitä moninaisemman jätepuumassan murskaamiseen tehokkaasti ja ongelmitta. Ruotsalaisvalmistaja on aikaisemmin toiminut kierrätysalalla, mutta ryhtyi muutamia vuosia sitten laitevalmistajaksi. Kokemusta käytännön oloista tällä valmistajalla on siis rutkasti. Suomeen on jo myyty yksi IQR:n vasaramurskain. Laite ja asiakas kohtasivat HS Tekniikan syksyisellä esittelykiertueella ja rakkaus rautaan syttyi heti. IQR:n tuotteet on tarkoitettu kokeneille ammattikäyttäjille.
Murskaimien ja seulojen ohella on valikoimassa myös paalaimia erilaisille lajitelluille materiaaleille.

Omaa tuotantoa
Maahantuotavien laitteiden edustuksen ohella HS Tekniikka myös suunnittelee ja valmistaa itse kierrätysalan välineitä. Omaa tuotantoa on yrityksen palvelutuotteeksi laskettava vesierotin, joka on toteutukseltaan Sorvojan käsialaa. Siinä eripainoisia materiaaleja saadaan eroteltua eri uppoamisnopeuden ja hitaasti virtaavan veden avustuksella. Kyse on järeästä tela-alustaisesta laitteesta, jota vuokrataan asiakkaille.
Monesti kierrätystoiminnassa luotetaan jossain päin Eurooppaa nähtyyn laitosmalliin. Aina se ei välttämättä synnytä parasta rahallista tulosta, sillä jätealan markkinat ovat erilaiset jokaisessa maassa. Joskus erotteluprosesseissa päädytään vielä tänäkin päivänä käsin tehtävään erotteluun, ja ihan syystä. Ratkaisu on tällöin kokonaistaloudellisin vaihtoehto kaikki muuttujat huomioiden. Usein kalliit koneet rajataan pois, kun lajiteltava kokonaismäärä on pieni, vaikka toiminta olisikin säännöllistä. Näihin laskelmiin on HS Tekniikalla vastauksia ja käsilajitteluun aivan konkreettisiakin tuotteita, kuten erilaisia lajittelukatoksia kuljetinvaihtoehtoineen. Tällaisia ratkaisuja suunnitellaan ja valmistetaan aina asiakaskohtaisesti.

Kentällä ja miksei myös varikolla tapahtuvia huoltoja varten yrityksellä on puoliperävaunuun rakennettu huoltoverstas. Siellä osien huollot ja remontit onnistuvat mukavasti valoisissa sisätiloissa. Työn laatu on näin varmasti parempaa kuin hämärässä ja sateessa tehtynä. Lisäksi yrityksellä on useampia kevyempään huoltoon suunniteltuja pakettiautoja.

Hallittua kasvua
Sorvoja sanoo yrityksen olevan hallitun kasvun tiellä. Kaikki mitä tehdään, tehdään kunnolla ja harkitusti. Uusia edustuksia toki tutkitaan koko ajan, mutta väkipakolla ei niitä salkkuun haalita. Tällä hetkellä yritys tuo maahan jo mainittuja Keestrackin, Westerian ja IQR:n koneita sekä myös Neuenhauserin, Europress GmbH:n, Flexuksen ja Magnapowerin kierrätyslaitteita.
HS Tekniikka huoltaa ja toimittaa varaosat kaikkiin edustamiinsa koneisiin. Henkilökuntaa on tällä hetkellä viisi, mutta lisää on lähiaikoina tulossa vahvistamaan toimintaa.
Suurten kierrätyskoneiden esittely on rankkaa puuhaa. Siitä huolimatta HS Tekniikka jalkautui syksyllä kentälle esittelykiertueen muodossa.
”Kemissä asti käytiin kääntymässä ja kiertueella nähtiin paljon ihmisiä, mutta ennen kaikkia monet ihmiset näkivät ja kokivat edustamiamme koneita ja palveluita, sitä prosessiosaamista unohtamatta”, päättää Harri Sorvoja. Suomen myynnin lisäksi yritys vahvistaa toimintaansa Viron puolella.


Lue myös: HS Tekniikalta uusi tasoseula

Lue seuraavaksi