Uutiset

Työkoneet

Pronar murskaa ja lajittelee

Pronar on puolalainen monialayritys, joka on taitavasti kääntänyt maailman muutokset hyödykseen ja kasvanut merkittäväksi kansainväliseksi koneiden ja työlaitteiden valmistajaksi. Tällä hetkellä Pronar työllistää lähes 3 000 henkilöä kymmenessä eri tehtaassa ja tuotteiden nykyaikaisuudesta vastaa noin 200 henkilön tuotekehitysosasto. Pronarin juuret ovat vahvasti maatalouskonepuolella, mutta innovatiivinen yritys on kasvanut myös muille aloille, kuten kierrätys-, lajittelu- ja murskauspuolelle. Lokakuussa Pronarin Suomen maahantuoja SR-Harvesting järjesti vierailun Pronarin tuotantolaitoksiin ja samalla tutustuttiin kierrätysalan viimeisimpiin tuoteuutuuksiin.

Siemiatyczen tehtaassa on myös kaksi kattavaa näyttelyhallia, jossa esitellään yrityksen koko tuotekantaa. Näytillä on myös alan uutuuksia, kuten kuvan täyssähköinen MRW 2.85he -murskain. Luvassa on runsaasti myös kivimurskaustason tuotteita sekä monentyyppisiä uutuusseuloja.

Pronarin menestystarina alkoi sosialistisen järjestelmän häämöttävästä, mutta väistämättömästä kehityksestä, joka huomioitiin Puolassa jo hyvissä ajoin. Pronarin taustana on yhden miehen visio ja Sergiusz Martyniukin unelma monipuolisesta, kansainvälisestä ja nykyaikaisesta teollisuuskonsernista on reilun 30 vuoden aikana toteutunut uskomattomalla tavalla. Pronar on laajentunut vauhdilla, ja rohkea sekä ennakkoluuloton kansainvälisyyteen panostava asenne on tuottanut tuloksia. Kaikki toiminta perustuu laajan insinööripuolen lisäksi kattavaan omaan komponenttituotantoon sekä valtaviin tuotantomääriin, jonka kautta tuotteet valmistuvat nopeasti sekä kustannustehokkaasti.

Maataloudella maailmalle

Pronar MRW 2.85 on saatavana tela- tai pyöräalustalla ja CAT-moottorin 416 hevosvoimaa takaa riittävän työtehon.

Pronar lähti liikkeelle maatalouskoneiden tuotannolla vuonna 1988 ja traktorien lisäksi yritys panosti myös polttoaine- sekä voiteluainekauppaan. Tällä hetkellä merkittäväksi kasvanut vannevalmistus alkoi vuonna 1997 ja pari vuotta myöhemmin Pronar alkoi panostamaan vientitoimintoihin entistä voimakkaammin. Yhdyskunta-alan tuotteet otettiin yrityksessä tuotantoon vuonna 2000 ja vuotta myöhemmin alkoi oma muovituotteiden massatuotanto. Seuraavina suurina askeleina Pronarin kehityksessä tulivat maatalousperävaunujen valmistus vuonna 2003 ja vuonna 2012 mukaan tulivat kierrätysalan tuotteet sekä akselien rakentaminen. Jatkuvan kehityksen myötä traktorien valmistus on jäänyt taka-alalle ja tällä hetkellä voimakkaimmat panostukset on laitettu perävaunujen, maatalouskoneiden, yhdyskunta-alan koneiden, vanteiden ja renkaiden sekä kierrätysalan laitteiden tuotantoon.

Panostus kehitykseen

Pronarin demoalueella oli mahdollista tutustua myös pidempien linjastojen toimivuuteen.

Pronar on koko historiansa ajan hyödyntänyt omistajiensa visiota jatkuvasta kasvusta ja samalla on käytetty kehittyvän valtion mahdollistamaa suoraviivaista kehittymistapaa, mikä on näkynyt nopeissa rakennusaikatauluissa ja valtion vahvana mukanaolona koko kasvuhistorian ajan. Tuotantolaitoksia on nykyaikaistettu tarpeen mukaan ja uusien tehtaiden rakentaminen on tapahtunut aikatauluissa, joista raskaan byrokratian Suomessa ei voisi edes haaveilla.

Pronar on panostanut myös ennakkoluulottomasti tuotantokoneisiinsa ja monessa yrityksen tehtaassa käytössä on alan nopeimpia ja suurimpia koneita, kuten hitsausrobotteja, CNC-koneistoja, leikkureita sekä hydrauliprässejä. Samanaikaisesti myös asiakaskunta sekä yhteistyökumppanit on huomioitu. Laajat näyttelyalueet tarjoavat mahdollisuuden tutustua Pronarin kattavaan tuotevalikoimaan ja samalla eri tuotteiden vertailu on tehty helpoksi. Kierrätyspuolen asiakaskuntaa miellyttää puolestaan uusi demokenttä, jossa seulojen, murskien ja koko linjastojen toimintaan voi tutustua aidoissa työtilanteissa asiakkaan valitseman materiaalin käsittelyssä.

SRH Recycling palvelee kokonaisvaltaisesti

SRH Recycling ja Pronar panostavat palveluihin. Merkittävä toiminto on kokonaisten linjastojen tai laitosten kokonaissuunnittelu. Apua on saatavilla kaiken kokoisille linjoille ja Pronarin oma suunnitteluosasto tekee asiakkaalle nopeasti ehdotuksen kaikenkattavasta kokonaisratkaisusta, joka sopii juuri asiakkaan tarpeisiin.

Virtolainen SR-Harvesting Oy on kasvanut maatalouskoneiden lisäksi merkittäväksi kierrätyskoneiden sekä -laitosten myyjäksi ja toiminta on keskitetty omalle SRH Recycling -yksikölle. SRH Recycling maahantuo Pronarin kierrätyskoneita ja -laitoksia kaikenlaisen jätemateriaalin lajitteluun ja murskaukseen. Valikoimaan kuuluvat esimerkiksi siirrettävät rumpuseulat ja murskaimet sekä kokonaiset kierrätyslaitokset kuljetuslinjastoineen. Huomionarvoista on asiakaskunnalle tarjottava Pronarin hyvin ammattitaitoinen suunnittelupalvelu, jonka kautta asiakas voi hahmottaa jopa kokonaisen kierrätyslaitoksen täydellisine linjastoineen. Tuotantolaskelmat, yksilöidyt tuotteet ja tarkka hinta-arvio tarjoavat alan asiakaskunnalle erinomaisen mahdollisuuden pitkänäköiseen suunnitelmallisuuteen ja auttavat isoimpienkin tarjousprosessien rakentamisessa.

Kotimaista alan asiakaskuntaa kiinnosti järeä MRW 2.1010g -murskain, joka on suunniteltu kierrätysmateriaalin esikäsittelyyn. Koneen vahvuuksia ovat liikuteltavuus sekä Volvo Pentan tehokas 768 hevosvoiman moottori.

SRH Recyclingin monipuolisiin palveluihin kuuluvat luonnollisesti huolto- ja varaosatoiminnot sekä leasing-rahoitusmahdollisuudet. Pitkäaikaisen ja laadukkaan toiminnan ansiosta yritykselle on kasvanut myös laaja yhteistyöverkosto, jonka kautta asiakaskunta voi saada apua kiertotaloutta edistävien hankkeiden suunnittelussa, kehitysrahoituksen hakemisessa ja hankeraportoinnissa.

Jokaiseen kierrätystarpeeseen

Pronarin ehdottomana vahvuutena on voimakas panostus kehitystoimintaan ja esimerkiksi kierrätyspuolella toimii laaja suunnitteluosasto, jonka ideat saadaan Pronarin dynaamisen toimintatavan ansiosta siirrettyä nopeasti piirustuspöydältä käytäntöön. Uutuustuotteet testataan perinpohjaisesti aidoissa olosuhteissa ja lopputulos konkretisoituu laajalla demoalueella, jossa loppuasiakas voi laittaa tuotteet koviin testeihin.

SRH Recyclingin Jukka Ahonen vastaa kierrätyspuolen kaluston myynnistä koko Suomen alueelle. Tiiviin koulutuksen ansiosta Ahonen on tuttu näky Pronarin tuotantolaitoksilla ja tämä näkyy suoraan alan vankkana asiantuntemuksena.

Lokakuussa suomalaisille alan ammattilaisille esiteltiin demoalueella laaja kattaus Pronarin rumpuseulojen, murskainten, kuljettimien ja kokonaisten linjastojen toiminnasta. Vierailun isäntänä toiminut SRH Recyclingin Jukka Ahonen oli ansaitun ylpeä demoalueen tarjonnasta.

Pronarin oma näyttelyhalli tarjoaa loistavan mahdollisuuden tutustua tuotteisiin hyvin yksityiskohtaisesti ja samalla voi eri vaihtoehtoja vertailla erittäin tarkasti.

”Saatavilla on valikoimaa jokaiseen koko- ja teholuokkaan niin pyörä- kuin tela-alustoilla ja kaikkien yleisimpien materiaalien käsittelyyn. Asiakaskunnallamme on hyvinkin erilaisia toiveita koneiden ominaisuuksille, mutta Pronarin monipuolisuuden ansiosta jokaisen ammattilaisen tarpeeseen on tarjolla loogisia ja tehokkaita kokonaisratkaisuja kustannustehokkaaseen hintaan. Mielenkiintoisia uutuuksia ovat esimerkiksi järeä MRW 2.1010g -murskain ja MRS 1.53 -nopeakierrosmurskain. Huomattavaa on myös moottorivalikoiman laajuus, sillä mallista riippuen valittavissa on sähkömoottoreita ja Volvon tai Caterpillarin laadukkaita voimanpesiä”, korostaa Ahonen.

Pronarin demoalueella asiakaskunta sai esittää toivomuksia käsiteltävästä materiaalista ja vaativatkin haasteet otettiin mielellään vastaan.

”Pronarin kierrätysalan tuotteiden vahvuutena on erityisesti korkea tuottavuus, helppo käytettävyys, alhaiset käyttökustannukset, luotettavuus sekä monipuoliset materiaalinkäsittelymahdollisuudet. Myös tuotteiden hankintahinnat ovat kilpailukykyisiä ja monipuoliset kokonaispalvelumme mahdollistavat asiakkaille konekannan optimaalisen hyödyntämisen tuotteiden koko elinkaaren ajan. SRH Recyclingin tehokas organisaatio takaa myös nopean sekä yksilöllisen jälkimarkkinointipalvelun, joka pitää arvokkaan konekannan pyörimässä ja suorittamassa koko maailman kannalta arvokasta kierrätysalan toimintaa”, päättää Ahonen.

Lue seuraavaksi