Uutiset

Työkoneet

PM-nosturi metsäkoneessa – Koneurakointi M.Kolari

Kappaletavaranostureita on totuttu näkemään kuorma-autojen yhteydessä. Yhtä lailla sellainen soveltuu käytettäväksi muidenkin alustojen kanssa. Koneurakointi M.Kolari onkin valjastanut Komatsun kuormatraktorin PM 48.5 SP -nosturilla. Yhdistelmä tuo uusia ulottuvuuksia työn tekoon vaativassakin maastossa. Metsäkoneella kun päästään lähes paikkaan kuin paikkaan vuodenajasta riippumatta.

Koneurakointi M.Kolarin PM 48.5 SP -kappaletavaranosturilla varustettu Komatsu-kuormatraktori. Yhdistelmän asennuskokoonpano on Matti Kolarin omaa käsialaa. Kuvassa käynnissä pilottivaijerien nostoa ylös johtopyörille. Miehistökorissa TMV Linen Ari Koskinen ja Matti Kolari ohjaa nosturia koneen lavalla langattoman kauko-ohjaimen avulla. PM 48.5 SP -nosturi nostaa miehistökorin parhaimmillaan 35 metrin korikorkeuteen, maastossakin. Tässä ollaan vasta ”puolimatkassa”.

Tapasimme Koneurakointi M.Kolarin Matti Kolarin TMV Linen työmaalla Uimaharjun maastossa. Meneillään oli uuden, vanhan korvaavan, 110 kilovoltin (kV) sähkölinjan rakennus Pamilon voimalaitoksen ja Uimaharjulla sijaitsevan Stora Enson Enocellin välille.
Uutta linjaa syntyy parisenkymmentä kilometriä. Matti on ollut työmaalla huhtikuusta alkaen, jolloin vanhaa sähkölinjaa alettiin purkaa pois uuden tieltä. Syyskuun lopussa olivat käynnissä johtimien asennustyöt, jotka tapahtuivat metsäkoneen alustaan kytketyn kappaletavaranosturin avustuksella. Miehistökorilla nostettiin ylös johtopyöriä ja pilottivaijereita, joiden avulla varsinaiset, noin tuuman paksuiset, johtimet vedetään aikoinaan paikoilleen. PM 48.5 SP -nosturi yltää miehistökorilla 35 metrin korikorkeuteen, joka Matin mukaan riittää hyvin Suomen oloissa. Sähkövirran arvioitiin kulkevan uudessa linjassa lokakuun alkupuolella.

Nuoruus ja hulluus

Täysin lavastettu tilanne työmaalta. Miestä piti lähes käskeä olemaan hetken paikallaan kuvausta varten. Syyskuun lopun olosuhteet olivat ihanteelliset sähkölinjanrakennukseen. Aina se ei sitä ole, tietää Matti Kolari, joka urakoi koneillaan maastossa ympäri vuoden, kelillä kuin kelillä. Telavarustuksen myötä kone on erittäin hankikelpoinen, kuten Matti asian ilmaisee.

Leppävirralta kotoisin oleva Matti Kolari on tehnyt koneurakointia jo yli 35 vuotta. Työskentely sähkölinjatyömailla alkoi sekin jo 1988. Ensimmäisen työmaa oli tuolloin Juva-Mikkeli-linjan peruskorjaus, jossa mies teki pylväiden pystytystä silloisen IVO:n alaisuudessa.
Uraan mahtuu mukaan myös turve- ja lumenaurausurakointia. Työ on vienyt Matin lähes aina pois kotinurkilta. Mies sanoo tehneensä töitä uransa aikana kotoa käsin vain muutaman vuoden. Linjanrakennushommia on tehty ja tehdään ympäri koko Suomen. Kaukaisin työmaa on ollut Etelä-Ruotsissa, jossa rakennettiin 400 kilovoltin massiivista sähkölinjaa. Onpahan mies työskennellyt koneillaan myös Venäjän puolella.
”Nuoruus ja hulluus minut aikanaan alalle ajoi”, sanoo Matti Kolari hitusen leikkisästi. Miehessä virtaa myös koneenrakentajan verta, joka sai hänet nuorena hakeutumaan levyseppähitsaajan koulutukseen. Sieltä saatua oppia hän onkin hyödyntänyt rakentamalla itse jo puolenkymmentä metsäkoneen ja kappaletavaranosturin yhdistelmää. Uusimpana nyt nähty Komatsu-kuormatraktorin ja PM 48.5 SP -nosturin kokoonpano.

Leppävirran pajalla

Alustana olevan kahdeksanpyöräisen Komatsu 840TX -kuormatraktorin takarunko on normaalia pidempi, jotta nosturin rakenteet mahtuivat mukaan ja perään saatiin vielä irrotettava lava. Pidennetty takarunko tuli suoraan Komatsun tehtaalta Ruotsista. PM:n nosturi on niin sanottu vakiomallinen.
Nosturin sovitus (suunnittelu ja toteutus) kuormatraktorin takarunkoon on kokonaan Matin käsialaa. Asennusta varten piti myös vahvistaa alustan rakenteita, joten levyseppähitsaajan opit olivat tarpeen. Kuormatraktorin hydrauliikkajärjestelmä oli tehoiltaan riittävä, mutta Matti päätyi vaihtamaan polttoaine- ja hydrauliikkaöljysäiliön paikat keskenään. Eli nosturin hydrauliikkaöljysäiliö toimii nyt dieseltankkina ja traktorin tankit on kaikki valjastettu hydrauliikkaöljylle. Tämä siksi, että kappaletavaranosturin tarvitsema öljymäärä on suurempi kuin tavallisen puutavaranosturin. Ja kylmissä olosuhteissa hydrauliikkaöljyt pysyvät näin paremmin lämpimänä, kun säiliöt ovat moottorin läheisyydessä.
Matti Kolarin Leppävirran pajalla tehty asennustyö kesti kolmisen viikkoa. Sen päätteeksi kävivät PM:n tehtaan edustajat Italiasta hyväksymässä kokoonpanon ja muutoinkin laitteelle tehtiin henkilönostoon tarvittavat hyväksynnät. Nosturi valittiin sopivan ulottuvuuden sekä sen omapainon mukaan.
”Tällaisia koneita ei ole saatavana valmiina miltään valmistajalta. Markkinat ovat vaan sen verran suppeat. Siksi näitä on tehtävä itse”, toteaa Matti. Keväällä valmistunut kone pääsi heti hommiin Uimaharjun työmaalle.

Peruskoneena olevan Komatsu 840TX -kuormatraktorin takarunkoa on jatkettu, jotta nosturille saatiin riittävästi tilaa ja perään mahtui vielä irrotettava lava. Tilalle voi vaihtaa vaikka pankoilla varustetun lavan, jolloin pylväitä tai muuta pitkää tavaraa mahtuu mukaan paljon. Vaihto onnistuu helposti omalla nosturilla missä vain.

Linjarakennuksen monitoimikone

Matti Kolari urakoi koneillaan linjatyömailla niin uudisrakennusten ja saneerausten parissa kuin purku- ja huoltotehtävissä. Nytkin nähdyllä työmaalla Matti oli Komatsullaan mukana jo purkamassa vanhaa linjaa. PM:n nosturin avulla kaadettiin kaikki vanhat pylväät.
Metsäkonealusta soveltuu hyvin myös tarvikkeiden kuljetukseen asennuspaikalle ja purettujen osien poisvientiin. Ja tietenkin raskaidenkin kappaleiden käsittely onnistuu joka paikassa tehokkaan nosturin ansiosta. Matilla on myös toinen kuormatraktori, Valmet 860, jota käytetään tavaroiden siirtoon maastossa. Siinä nosturina on tavallinen puutavaranosturi.
Komatsu-yhdistelmässä on irrotettava lava, jonka avulla koneella onnistuu tavaroiden kuljetus hankalaankin maastoon. Haasteellisimmaksi kohteeksi Matti mainitsee suoalueet. Siellä kun pinnalla pysyminen ei ole aina varmaa. Linjat kuitenkin vedetään aina suorinta tietä, joten suollekin on pylväitä pystytettävä. Silloin avuksi tarvitaan järeää pitkospuuta tai muuta tukea. Matin pyöräalustainen Komatsu on varustettu 1 100 millimetriä leveillä teloilla, joka parantaa Matin mukaan etenemistä, varsinkin suoalueilla.
Kolari operoi koneillaan ympäri vuoden. Rakennustöiden lisäksi nostokorilla varustettu kone osallistuu linjojen korjaus- ja huoltotöihin. Hankikelpoinen kone soveltuu hyvin lumikuorman aiheuttamien vaurioiden korjaukseen. Kohteeseen pääsy onnistuu aina ja nostoulottuvuutta on tarjolla riittävästi. Kuura ja myrskyt aiheuttavat kaapeleiden ja jopa pylväiden katkeilua. Tällöin metsäkonealustainen kappaletavaranosturi lienee ainut vaihtoehto riittävän nostotehon saamiseksi paikalle kuin paikalle.

Maastossa tehdään paljon siirtoja päivän aikana. Kone on helppo ”panna nippuun” ja siirtää toiseen nostopaikkaan. Tässä Matti ajaa nosturin tukijalkoja kuljetusasentoon. Maantiesiirrot tehdään Scania R 470 -alustaisella koneenkuljetusautolla.

Liikkuvaista sorttia

Sähkölinjojen uudisrakennukset työllistävät Mattia eniten. Talvisin linjojen korjaus- ja huoltotyöt pitävät miehen kiireisenä. Komatsu-PM-yhdistelmän suuresta koosta ja painosta (27 t) huolimatta kone saadaan siirrettyä nopeastikin korjauspaikalle. Sitä varten on koneenkuljetusvarusteinen Scania R 470. Kone kulkee hangessakin vieden samalla mukanaan paljon tarvikkeita ja nostovälineitä korjaus-/huoltopaikalle vaikeaankin maastoon.
Matti on työskennellyt ajan saatossa kaikkien Suomessa toimivien linjanrakennusoperaattoreiden kanssa alihankkijana, ja toimeksiantajina ovat toimineet suuret sähköyhtiöt. Uimaharjun työmaalla hän työskenteli TMV Linen alaisuudessa.
Kesän käyttökokemuksen perusteella Matti on tyytyväinen kokoonpanonsa toimintaan.
”Itse kun tekee, niin ei voi muita syytellä. Ja kun käytössä on toimivaksi koettuja komponentteja, saadaan työmaalle näin tarvittavaa luotettavuutta ja tehokkuutta”, toteaa Matti vielä lopuksi. Nyt nähty PM:n kappaletavaranosturi ei ole Matin ensimmäinen tässä käytössä.
Kiitokset lähtevät Koivunen Oy:n huolto- ja varaosatoiminnoille. Palvelua on ollut aina nopeasti saatavilla kaikissa muodoissa. Siinä ehkä päällimmäinen syy uusimman nosturin merkkivalintaan.
Pitkän rupeaman linjanrakennustyömailla tehnyt mies jo hieman ounastelee paikoilleen asettumista. Vielä on kuitenkin vuosia jäljellä työskennellä uuden Komatsun kanssa maailmalla. Nähtäväksi jää vetääkö koneenrakennus miestä puoleensa keinutuolia enemmän, kun eläkeaika koittaa.

Lue myös: Koivunen Oy Power Truck Show:ssa

 

 

Lue seuraavaksi