Uutiset

Työkoneet

Pirkan Kaivin ja Ratakaivin uusivat kalustoaan – Hitacheja ratatöihin

Ratatöihin varusteltuja Hitachi ZX190W -kaivukoneita luovutettiin toukokuun lopulla Pirkan Kaivin Oy:lle sekä Ratakaivin Oy:lle, molemmille yksi kone. Kauppaan kuului lisäksi muutama viikko aiemmin Pirkan Kaivimelle toimitettu vastaava kone. Yhteistä yrityksille on, että ne omistaa isä ja poika.

Pirkan Kaivin on talon, tien ja kunnallistekniikan rakentamiseen liittyvien maarakennustöiden osaaja. Vuonna 1980 perustetun yrityksen perustajat Torsti ja Timo Ylijoki ovat toimineet alalla jo vuodesta 1966. Yhtiön toimitussisältö on tänä päivänä laaja kaivu- ja louhintatöistä kiviainestoimituksiin ja vihertöihin – yksittäisistä toimituksista kokonaisurakointiin. Yhtenä erikoisosaamisalueena ovat ratatyöt. Maarakennustöitä yhtiö tekee pääasiassa Pirkanmaan alueella, mutta ratatöitä valtakunnallisesti.

Ratatöitä

Pirkan Kaivimella on Ratahallintokeskuksen töissä 9 konetta. Toimitusjohtaja Torsti Ylijoki kertoo 6-7 koneen olevan tavallisesti nipussa tekemässä tiettyä kohdetta. ”Tällä hetkellä olemme Jyväskylänradalla ja sen jälkeen menossa Kokkolaan Pohjanmaanradalle päällysrakenteen vaihtoon. Työt ovat pääasiassa perusparannuskohteita.”

Yksi Pirkan Kaivimen suuri projekti on rataverkon vanhojen betoni- ja puupölkkyjen vaihto uusiin betonipölkkyihin vuosina 1995-2005. Vuosittain yritysvaihtoi noin 100 000 ratapölkkyä. Pienempiä uusimisprojekteja tehdään tarpeen mukaan.

”Esimerkiksi välillä Tampere-Rovaniemi olemme vaihtaneet melkein kaikki pölkyt, mutta myös muilla rataosuuksilla. Parhaimmillaan meillä on ollut 9 konetta letkassa ja noin 6 tunnin tuurissa olemme parhaimmillaan vaihtaneet 2400 pölliä. Mahdollisesti ensi syksynä tulee taas pöllinvaihtoakin”, arvelee Ylijoki.

Pirkan Kaivin uusii säännöllisesti kalustoaan. Nyt vuorossa olivat pienimpien ratatöissä olleiden koneiden uusinta entistä järeämpiin. Kaivukonekalusto on Pirkan Kaivimella pääasiassa Hitachia. ”Rotatorilla ovat palvelleet meitä hyvin ja myyntimiehet muistaneet”, perustelee Ylijoki merkin valintaa.

Ratakaivin

Ratakaivin on Torstin pojan Jussi Ylijoen omistama yritys. Tämän oman, rautatierakentamiseen ja ratojen kunnossapitotöihin erikoistuneen yrityksen hän perusti vuonna 2006. Työtehtäviä ovat muun muassa talvisin lumien siivoukset ja kesäaikaan vesakkoraivaukset.

Ratatöissä Jussi Ylijoki on ollut vuodesta 2002. ”Pidän tästä kunnossapitopuolen urakoinnista, sillä täällä saa tehdä vähän kaikkea. Projekteilla työ on sitä yhtä ja samaa.”

Ratapyörät

Koneiden ratapyörästöt ovat Konepaja Manisen suunnittelua ja toteutusta. Tuotantopäällikkö Kari Saari kertoo, että tänä vuonna tehdään ainakin kahdeksaan koneeseen ratapyörävarustus ja määrä on poikkeuksellisen suuri. ”Olemme teettäneet osan töistä alihankintana, sillä oman tuotantomme kapasiteetti ei riitä enää kaikkeen”, kertoo Saari.

Syyksi suureen kysyntään Saari mainitsee kaluston kasvaneet vaatimukset. ”Nostotehot ja ulottuvuudet eivät enää riitä ja 13-tonnisista peruskoneista siirrytään 20-tonnisiin. Lisälaitteiden hydrauliikka tuo myös omat vaatimuksensa. Lisäksi katsastusvaatimukset ovat tiukentuneet eivätkä kaikki vanhimmat koneet enää täytä kaikkia vaatimuksia.”

Mittava varustelu

Ratavarustelu kaivukoneeseen on varsin mittava operaatio. ”Kokonaisaika koko varusteluun on liki 600 tuntia”, arvioi Jari Salomäki Rotatorilta. ”Normaalisti koneen varusteluun menee 60-80 tuntia, joten työn osa voi olla kymmenkertainen. Esimerkiksi peruskoneessa hydrauliikka on tavallista monipuolisempi, valoja, lokasuojia ym. on normaalista poiketen.”
Kaikki kauppaan kuuluneet koneet varustettiin Engconin propo-ohjatuin tiltein ja MEP-kauhoin.

Ratakoneiden varustelu on haasteellinen tehtävä ja siten sen tekee Rotatorin osalta kokonaan yksi mies. Nyt luovutetut kaikki kolme konetta on varustellut Kari Rantanen, jolla on 20 vuoden kokemus pelkästään varustelusta. Yrityksen kokeneimpana varustelijana hän on myös kouluttanut kaikki muut varustelijat tehtävään.

”Varustelu näyttelee huomattavaa osaa koneen hinnassa”, toteaa Torsti Ylijoki, ”Mutta on se silti hintansa väärti.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi