Uutiset

Työkoneet

Pakkasta, tykkään!

Juha Kuusjärvi

Toimituspäällikkö, työkoneala

Konepörssi

Tykkääjiä ovat ainakin metsätöitä tekevät. Jos eivät nyt aivan välttämättä halua tuollaiseen pakkaseen mennä, mutta vähälumisuuden ansiosta pakkanen jäädyttää maan ja päästään tekemään talvileimikoita pehmeille maille. Tykkäämistä tulee myös erilaisten tautien leviämisen estämisen myötä. Leudot talvet ovat päästäneet eteläiset vitsaukset, kuten kasvitaudit ja tuhohyönteiset, leviämään yhä pohjoisemmaksi, mutta kunnollinen pakkanen rajoittaa tehokkaasti näitä.

Kova pakkanen on aikansa hyväkin, mutta tykkääminen loppuu, jos sitä oikein pitkään jatkuu. Kaikkia koneita ei kannata edes käynnistää kireimpiin keleihin, sillä remonttikustannukset saattavat tulla isommiksi kuin työn tuotto. Järkevää ennakointia voi olla päätös olla lähtemättä työmaalle kylmimmillä keleillä.

Ennakointi onkin yksi taikasana tuottavaan urakointiin. Kalustohankinnat ja niiden sopivimman hankintatavan miettiminen on yksi osa, mutta yhä useampi osaa jo miettiä kalustoaan elinkaarikustannusten kautta. Keskeistä on myös miten huollot järjestää. Asiallisesti huollettuna kalusto kestää myös paremmin kovia pakkasia.

Tammikuun Konepörssin numerossa on painotettu huoltopuolen asioita. Kannattaa lukea myös koneporssi.com-sivustolla juttuja, esimerkiksi kuinka puskukoneet pärjäsivät Etelämantereella jopa –80 asteen pakkasessa. Tuosta pakkasesta voi käydä tykkäämässä myös Konepörssin Facebook-sivuilla. Lämpimiä lukuhetkiä julkaisujemme parissa.

Lue seuraavaksi