Uutiset

Työkoneet

Pääosissa kolme Doosan-kaivukonetta

Saksalainen koneurakoitsija suoritti kaksiraiteisen junaradan ylittävän sillan purkutyön nopealla aikataululla. Vilkkaasti liikennöity ratayhteys katkaistiin kokonaan junaliikenteeltä 72 tunnin ajaksi. Tuona aikana silta purettiin kolmea Doosan-kaivukonetta hyväksikäyttäen koko ajan kelloa vasten työskennellen. Eteläsaksalainen urakoitsija Beller GmbH & Co. valjasti tähän projektiin Doosanin kaivukonetrion; DX255LC-5:n, DX340LC-5:n ja DX380LC-5:n.

Aikataulussa on pysyttävä

Tehtävänasettelu oli selkeä. Yli satavuotias silta oli tullut tiensä päähän. Aika oli kalunnut perustukset huonoon kuntoon. Alikiitävien junien aiheuttamat suuret tärinät olivat aiheuttaneet sillan hapertumisen, joten sen ylittäminen ei enää onnistunut raskailla ajoneuvoilla. Ainut ratkaisu ongelmaan oli vanhan sillan purkaminen uuden tieltä.

Purkuajaksi määriteltiin vain 72 tunnin aikaikkuna, jonka ajaksi junaliikenne pysäytettiin kyseisellä rataosuudella kokonaan. Tuona aikana piti suojata kiskot maamassoilla ja teräslevyillä, purkaa sillan betonirakenteet, poistaa kaikki purkujäte paikalta kuten myös kiskojen suojaukset radalta sekä siivota paikat lopuksi ”junanmentävään” kuntoon. Työn vaativuutta lisäsi vielä purkualueen läpi kulkeva suuri dataverkkolinja.

Purkua kellon ympäri

Junaliikenne katkaistiin puolilta öin, ja purkutöiden aloittamiselle annettiin lupa. Siitä eteenpäin kaikki tapahtui nopeasti. Töitä tehtiin kellon ympäri, vuoroissa työskennellen. Kiskot suojattiin pressuilla ja teräslevyillä sekä päälle ajettiin vielä soraa. Sen jälkeen alkoi varsinainen purkutyö. Myös alueen läheisyydessä olevat ilmajohdot huomioitiin.

Doosanin kaivukoneet oli varustettu iskuvasaroilla, pulveroijilla ja kourilla. DX340LC-5 ja  DX255LC-5 hoitivat perustuksien ja DX380LC-5 varsinaisen siltarakenteen purun. Toimenpiteestä syntyi 800 tonnia purkujätettä, joka jatkokäsiteltiin kierrätystä varten urakoitsijan varikolla.

Perustuksien poiston jälkeen jäljelle jääneet kuopat täytettiin ja tiivistettiin, jotta ohikulkevat junat eivät aiheuttaisi vahinkoja radan rakenteille. Rata avattiin aikataulun mukaisesti 72 tunnin päästä sulkemisesta. Doosanin kaivukoneet huolehtivat purkutöistä, kuorma-autojen lastauksesta sekä alueen siistimisestä.

Homma käy

Doosanin kolme kaivukonetta olivat purkuprojektin päätekijät. Niiden vastuulla oli aikataulussa pysyminen.
”Luotamme Doosanin koneisiin. Meillä oli huoltoauto paikanpäällä varmuuden vuoksi, mutta sen palveluja ei tarvittu projektin aikana lainkaan. Koneet ja miehemme selviytyivät urakasta hienosti. Olen ylpeä kaikista”, sanoo urakoitsija Adrian Beller.

Pitkä historia

Koneurakointiliike Beller GmbH & Co. on toiminut maarakennuksen ja maansiirron alalla jo yli 80 vuotta. Yritys työllistää tänä päivänä noin 70 ihmistä ja toimenkuvaan kuuluvat purkutyöt, katu- ja tierakennus, rakennusten pohjatyöt sekä maa-ainesten toimittaminen. Käytössä on laaja valikoima koneita, joihin edellä mainitut Doosanit kuuluvat. Lisäksi kalustoon kuuluu yksi Doosan DX140LC-5. Ne on hankittu kaikki alueen Doosan-jälleenmyyjältä, Ummenhoferilta. Yritykset ovat olleet jo pitkään yhteistyössä.
”Luotettavan partnerin kanssa toiminen helpottaa arkisten töiden tekoa. Nopeasti toimiva huolto ja osaava henkilökunta takaavat hedelmällisen yhteistyön”, sanoo Adrian Beller.
Perheyritys Ummenhofer Baumaschinen GmbH on perustettu vuonna 2006. Yritys työllistää reilut parikymmentä henkeä, joista 12 työskentelee huollossa. Ummenhofer myös vuokraa maarakennuskoneita myynnin, huollon ja korjausten lisäksi.Lue myös: Doosanilta uusia Stage V -kaivukoneita 50 tonnin kokoluokkaan


Lue seuraavaksi