Uutiset

Työkoneet

Outokummulle kestävän kehityksen palkinto

Outokummun ylilääkäri Markku Huvisen monivuotinen tutkimus sai kansainvälisen ruostumattoman teräksen järjestön ISSF:n (International Stainless Steel Forum) kestävän kehityksen palkinnon. Palkinto annettiin järjestön vuosikokouksessa Roomassa eilen. Kyseessä on Outokummun toinen ISSF:n kestävän kehityksen palkinto: ensimmäinen palkinto tuli vuonna 2011 kaatopaikkajätteen vähentämisestä Sheffieldissä Isossa-Britanniassa.

Ruostumatonta terästä on valmistettu yli 100 vuoden ajan, mutta tieteellisiä julkaistuja tutkimustuloksia esimerkiksi pölyjen sisältämille kromille tai nikkelille altistumisesta terästeollisuudessa ei ole ollut ennen Outokummussa tehtyjä tutkimuksia. Markku Huvinen on kolmenkymmenen vuoden ajan tutkinut työterveyttä ja esimerkiksi syövän esiintymistä Outokummun Tornion terästehtaan ja Kemin kaivoksen työntekijöillä. Tutkimustulokset osoittavat, että työskentely terästuotannossa ja sen naapurustossa asuminen eivät lisää riskiä sairastua syöpään.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää erilaisten syöpien ja erityisesti keuhko- ja nenäsyövän esiintymistä konsernin Kemin ja Tornion toimipaikkojen työntekijöillä vuosina 1967–2011. Tuloksena oli, että Outokummun työntekijät eivät ole sairastuneet syöpään sen useammin kuin pohjoissuomalaiset keskimäärin. Keuhkosyöpiä oli jopa vähemmän.

Toimitusjohtaja Mika Seitovirta: “Olemme erittäin ylpeitä tästä ISSF:n Markun tutkimukselle antamasta tunnustuksesta. Markku käynnisti ensimmäisenä maailmassa systemaattisen työterveystutkimuksen, ja hänen työnsä pohjalta Outokumpu jatkaa työntekijöidensä terveyden turvaamista myös tulevaisuudessa. Turvallisuus on etusijalla kaikissa toiminnoissamme – haluamme jokaisen työntekijän pääsevän työvuoron päätteeksi kotiin ilman vahinkoja tai loukkaantumisia. Outokumpu on teollisuudenalansa johtava yhtiö kestävässä kehityksessä, ja pitkäjänteinen työmme on saanut tunnustusta useissa kestävän kehityksen indekseissä ja tutkimuksissa.”

Outokummun ylilääkäri Markku Huvinen: “Olen ylpeä ISSF:n tunnustuksesta monta vuotta kestäneestä työstä. Tutkimus käynnistyi, kun aloitin tehtaanlääkärinä Torniossa 1970-luvulla: yksi ferrokromisulaton työntekijöistä tuli vastaanotolleni, niisti nenänsä ja kysyi, miten työpaikan pöly vaikuttaa hänen terveyteensä. Se oli hyvä kysymys. Olen tyytyväinen sitä, että Outokumpu halusi ottaa asian vakavasti ja että meidän työntekijämme tekivät tutkimuksesta mahdollisen. Tämä on ollut työnantajan ja työntekijöiden yhteinen ponnistus.”

British Medical Journal julkaisi marraskuussa 2013 artikkelin Markku Huvisen tutkimuksesta. Lue koko artikkeli englanniksi British Medical Journalista.

Lue seuraavaksi