Uutiset

Työkoneet

Nuorissa on tulevaisuus

Infra Nuoret ja Doosan Quarry Days / Praha

Hyvin moni suomalainen toimiala painii saman ongelman kanssa. Mistä saadaan tulevaisuuden työvoima? Otsikon mukaisesti lausetta, ”nuorissa on tulevaisuus”, kuullaan aika paljon, mutta mitä sen eteen on tehty tai tehdään. 

Infra ry:ssä asian eteen on tehty töitä jo jonkin aikaa. Infra Nuorten -nimeä kantava ryhmä on ollut kasassa jo liki 10 vuotta. Alkuperäinen tarkoitus oli, ja on edelleen, saattaa yhteen maarakennusalalle suuntautuvat nuoret jäsenyrittäjät, sekä jo olemassa olevien jäsenten jälkikasvu. 

Samassa ryhmässä on henkilöitä, jotka ovat opiskelujensa jälkeen aloittaneet juuri yritystoiminnan yhdellä koneella, tai pyörittävät yritystoimintaa toisessa ja jopa kolmannessa sukupolvessa.  Voitaneen sanoa, että nämä viimeksi mainitut ovat saaneet oppinsa jo lastentarhaiässä katsellessaan vanhempiensa toimintaa aidan takana, tai työkoneen hytissä. 

Rennon vakavaa 

Infra Nuoret on tarkoitettu järjestön alle neljäkymppisille jäsenille, sekä jäsenten jälkikasvulle. Ryhmä kokoontuu muutamia kertoja vuodessa. Pääsääntöisesti luvassa on rentoa yhdessäoloa, mutta myös vakavaa keskustelua tulevaisuudesta. Ryhmän jäsenistä valitaan joka vuosi edustajat Infran luottamustehtäviin päättämään yhdessä toimialan suunnasta. Tällä tavoin saadaan myös nuorille yrittäjille oma kanava tuoda heille tärkeitä asioita esiin. 

Käytännössä nuorten ryhmä suunnittelee ja toteuttaa itse toimintansa keskusliiton vahvalla tuella. Lisäksi ryhmälle on nimetty erillinen toimihenkilö koordinoimaan asioita ja raportoimaan kokousten virallisista osuuksista aina keskusliiton hallitusta myöden. Ryhmään kuuluu noin 70 jäsentä kattavasti läpi Suomen. 

Jaetaan kokemuksia ja näkemyksiä

Säävälät Oy:n Maria Säävälä on Infra Nuoret -ryhmän puheenjohtaja. Säävälät Oy tekee Oulun talousalueella maarakennusurakointia Oulun kaupungille, Oulun Vedelle ja alueen yrityksille ja taloyhtiöille. Henkilöstöä yrityksessä on sesonkikiireiden mukaan välillä 20-30. Kalustona on kaivukoneita, pyöräkuormaajia ja kuorma-autoja. 
Rakennusmestariksi tällä hetkellä opiskeleva Maria Säävälä toimii yrityksessä muun muassa erilaisissa taloushallinnon tehtävissä. 

”Infra ry:n jäseninä olemme yrityksenä olleet vajaat kymmenen vuotta ja itse olen kuulunut Infra Nuorten toimintaan viitisen vuotta”, kertoo Maria. ”Mielestäni infra Nuorten toimintaan on helppo lähteä mukaan. Meillä ei ”pönötetä” edes kokouksissa. Käsittelemme tärkeitä asioita nuorempien yrittäjien näkökulmasta”, kehuu Maria. 

Infra Nuoret ottavat toiminnassaan huomioon kentältä tulevat toiveet. ”Varsinkin koulutusta järjestetään paljolti toiveiden mukaisesti. Aiheina voi olla vaikkapa yritysten sukupolvenvaihdoksiin liittyvät asia”, valaisee Maria Säävälä.

Samaa ikäluokkaa olevat kollegat puhuvat ”samaa kieltä” ja kokevat vastaavia haasteita yritystoiminnassaan. Ajattelu on paljolti samankaltaista, jolloin muihin jäseniin on helppo tutustua. ”Me jaetaan paljon kokemuksia ja näkemyksiä alasta ja yritystoiminnasta. Vasta aloittaneet yrittäjät saavat vanhemmilta vastauksia ja tukea omaan toimintaansa”, sanoo Maria. ”Kannattaa lähteä rohkeasti mukaan toimintaan. Minulle tästä on ollut paljon hyötyä. Olen löytänyt paljon uusia yhteistyökumppaneita, kontakteja ja ystäviä”, päättää vielä reilun vuoden ajan puheenjohtajan toimiva Maria.

Myös uuden aloittavan yrittäjän mieleen

Insinööriksi opiskeleva Oskari Rovanperä Morotec Oy:stä on ollut Infra Nuorten toiminnassa mukana vuoden verran. Vuonna 2017 aloittanut yrittäjä kokee verkostoitumisen muiden samalla alalla toimivien nuorten yrittäjien kanssa tärkeäksi.

”Porukka on mukavaa ja sopivan rentoa. Omaan yritystoimintaan saa hyviä vinkkejä ja apua saman ikäisiltä kollegoilta. Infra ry tukee muutenkin toimintaamme hyvin. Ongelmatilanteihin on saanut apua, kun sitä on tarvittu”, kehuu Oskari Rovanperä.

Morotec Oy urakoi Oulun suunnalla maarakennus- ja konepalvelualalla kahden henkilön voimin. ”Vaikka yrityksemme on uusi ja toimijana vielä pieni, niin hyvin on meidät otettu vastaan Infra Nuorten toiminnassa. Ei ole tarvinnut katua liittymistä. Hyvässä porukassa on mukava olla mukana”, kehuu Oskari. 

INFRA ry on infrarakentamisen ammattilaisten toimiala- ja työnantajaliitto. Infra Nuoret -ryhmän yhteyshenkilö on Antti Astrén. Lisätietoja löytyy verkkosivuilta www.infra.fi.

Lue myös: Töitä maarakennusalalla riittää

Lue seuraavaksi