Uutiset

Työkoneet

Nostokoura V1 vesi- ja viemärihuollon avuksi

Moni vesihuollon ammattilainen tietää, minkälaista on kavuta tikkailla vaikkapa likakaivoon keräämään sinne pudonnutta (tai pudotettua), jos minkälaista tavaraa. Kaivossa on ahdasta, ilmanlaatu voi olla huono ja materiaalin nostaminen työlästä, varsinkin jos se on raskasta. Markku Laine Lahdesta on käyttänyt keväästä lähtien vääksyläisen Olavi Rinkisen (Putki Rinkinen Oy) kehittämää mekaanista kouraa, nimeltään Nostokoura, apuna muun muassa erilaisissa viemärien huoltotöissä.

”Aiemmin teimme kaivojen puhdistusta täysin manuaalisesti. Mies laskeutui kaivoon ja toinen nosteli vaikkapa köyteen kiinnitetyllä ämpärillä tavaraa ylös. Kaivoista löytyy kyllä kaikenlaista kamaa, kivistä työkaluihin. Se raskaampi materiaali, mikä imuautolla ei irtoa, nousee kyllä nostokouralla. Sen saa ujutettua jopa hieman yli 300 millimetriseen reikään. Isommista kaivoista sen avulla nostot ovat helppoja, kun pelivaraa on enemmän tartuttavan kappaleen sivuilla”, aloittaa Laine.

Laine kertoo, että jopa puun juuria on irtitäkkäyksen jälkeen nosteltu kouralla kaivosta ylös. Syvemmissä paikoissa Nostokoura ripustetaan köyden päähän ja myös jäykkää, kouraan ruuvattavaa vartta voi käyttää.

”Kouran leukoja ei tarvitse mitenkään avata tai sulkea erikseen. Se vain lasketaan kiven yms. päälle ja kourat avautuvat itsestään. Vedettäessä ne sitten sulkeutuvat kappaleen ympärille. Mikäli ei heti saa pitävää otetta, niin hieman kappaletta kulmasta nostamalla ja sitä kautta pyöräyttämällä saadaan hyvä tartunta. Aina löytyy joku kohta, mihin ainakin osa leuoista tarttuu. Leukojen muotoilu on onnistunut, se tarttuu kiinni kaikenlaisiin kappaleisiin”, kehaisee Laine.

Paitsi kaivoista, on muistakin ahtaista paikoista nosteltu tavaroita pois ja paikalleen.

Valmistus ja myynti Lahdessa

Olavi Rinkinen on mies Nostokoura V1:n idean takana. Koura on tarkoitettu ensisijaisesti vesi- ja viemärilinjojen kunnossapitoon eli vieraiden esineiden nostamiseen kaivoista ja muista vaikeasti tavoitettavista paikoista.

”Moni vesi- ja viemärihuollon yrittäjä pyysi meitä kehittämään apuvälineen kaivojen ym. puhdistukseen. Aluksi teimme kuorma-auton paineilmalla toimivan laitteen, mutta edelleen jatkotarvetta oli yksinkertaisemmalle, mekaaniselle laitteelle. Tuotekehityksen ja konepiirustusten kautta edettiin simuloiviin vetokokeisiin. Niiden lisäksi valmistettiin 3D-tulostimella muovista malli ja sen toimivuutta testattiin ennen ruostumattomasta teräksestä valmistettua kouraa”, kertoo Rinkinen.

”Nostokouran käyttäjiä on jo sekä Suomessa että Ruotsissa. Suomessa muun muassa Heinolan kaupunki, Lahti Aqua ja Lassila & Tikanoja ovat asiakkaitamme”, lisää Rinkinen.

Nostokouraa voi käyttää monenlaisissa kohteissa, mihin on vaikea muuten ylettyä tai päästä. Nostokoura toimii joko köysitekniikalla tai kiinteällä varrella. Käyttö on helppoa ja yksinkertaista.

Koura siis asetetaan esineen päälle, jolloin leuat aukeavat. Niitä on viisi ja jokainen niistä kestää viiden kilon painon. Jos kaikki leuat saadaan tarttumaan, on maksimi kuorma siis 25 kilogrammaa.

Kun kouraa aletaan nostaa joko käsin tai konevoimalla, kiristyvät leuat automaattisesti kohteen ympärille. Kun käytetään nostoköyttä, se kiinnitetään rakenteen päällä olevaan nostorenkaaseen. Rengas voidaan poistaa jäykän varren kiinnittämiseksi M10-kierteellä. Yhdisteltävissä olevat jatkovarret myydään erikseen. Esimerkiksi paikoissa, joissa on voimakas veden virtaus, mekaaninen varsi on paras vaihtoehto.

Nostokouran myyntipakkaukseen kuuluu nostokoura ja nostolenkki. Sen hinta on 650 euroa (alv 0%).
Lue seuraavaksi