Uutiset

Työkoneet

Netistä kaivettua – Hei me ruopataan

Muutaman vuoden takainen Netistä kaivettua -juttusarja jatkuu taas tauon jälkeen. Nyt Konepörssin toimitus on vaihteeksi kaivanut internetin ihmeellisestä maailmasta teille ruoppausvideoita töllisteltäväksi.

Aloitetaan kotimaisella, pääosin Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Baltiassa toimivalla, yli 30 miljoonan euron liikevaihtoa tekevällä Wasa Dredgingillä. Yrityksellä on neljä ruoppaajaa, joissa kaikissa on kaivavana koneena Hitachi.

Optimus ruoppaustöissä Pietarsaaressa vuonna 2014.

Viisi vuotta sitten Konepörssi vieraili Pietarsaaressa, jossa yrityksen tuolloin uusi ruoppaaja Optimus oli ensimmäisellä työmaallaan. Hitachi EX 3600 (360 t) on kaivava yksikkö lautalla, joka on 47 metriä pitkä ja 17 metriä leveä.

Wasa Dredging rakentaa paitsi lautat itse, myös eripituiset puomit syntyvät omassa konepajassa. Optimukseenkin varusteina on kaivupuomit 14 ja 18 metriä. Kauhanvarsivaihtoehtoja on kolme: 7, 9 ja 12 metriä. Lyhyellä kokoonpanolla kauhan ruoppaussyvyys on 17 metriä ja maksimissaan voidaan käyttää 22 kuutiometrin kauhaa. 24 metrin kaivusyvyydellä kauhakoko on 18 ja syvimmillään päästään 29 metriin. Tällöin kauhaan sopii vieläkin seitsemän kuutiometriä meren mutaa.

Yrityksen muut ruoppaajat ovat vuonna 2010 rakennettu Hector (Hitachi EX 2500/250 t), vuonna 2011 tehty sekä Hitachi EX 1200 (120 t) -kaivukoneella varustettu Boulder sekä vielä Harald, jonka kannella on Hitachi EX 2500 (250 t).


On lautalla pienoinen … tai no painaa se Demag 130 tonnia alavaunullisena. Video on vähän pitkäveteinen vai pitäisikö sanoa vetinen? Hohhoijaa.

Ruotsalainen, Gävlestä käsin toimiva Hakan Dredging Company AB tekee ruoppaustöitä pääasiassa Pohjoismaiden rannikkoseuduilla. Sen ruoppaustyössä käyttämä lippulaiva on alus, jonka kannella puomia heiluttaa Demag 135 H135S (130 t). Vakiovarusteisena se pääsee 15 metriin kuuden kuutiometrin kauhalla.

Erikoisvarusteissa kaivusyvyyttä saadaan vielä yhdeksän metriä lisää. Koneohjausjärjestelmän avulla päästään +/- kahden senttimetrin tarkkuuteen. Demagin alla olevan aluksen koko on 34×12 metriä.

Lue Nick Drew:n (Digger Man Blog) artikkeli Demagista.


https://www.youtube.com/watch?v=ByI81XRLTMw
Tässä vähän erikoisempaa ruoppauskauhaa jossain Monacon liepeillä. Koneen merkkikin jää epäselväksi.

Karl-Magnus Spiik esittelee Youtube-kanavallaan Jani Collinin pitkäpuomista Hyundai 210LC-7A -pitkäpuomista kaivukonetta, joka ruoppaa maalla ja merellä vaan ei ilmassa.

Juhani Viitanen tekee hienoja konevideoita. Tällä vuonna 2010 valmistuneella klipillä pääosissa on Remu Big Float.

Sitten vähän erilaista ruoppausta. Boskaliksen imuruoppajassa on pohjassa liikkuva leikkuupää, joka irrottaa maa-ainesta pumpattavaksi kelluvan putkilinjan kautta kauas mantereelle. Tuota nyt ei ihan mökkirantaan vissiin kannata tilata.

Royal Boskalis Westminster N.V. on maailman suurin ruoppausalan yritys. Sillä on yli 300 erilaista alusta ja se toimii yli 50 maassa. Euroopan toiminnoissa Boskalis Terramare vastaa Suomesta, muista Pohjoismaista ja Baltiasta. Terramaren kalustoon kuuluu 40 erilaista uivaa yksikköä mm. kuokkakauha-, kahmari- ja imuruoppaajia, poralauttoja, lastialuksia, hinaajia, työlauttoja sekä uivia nostureita. Suurimman uivan nosturin nostokapasiteetti on yli 200 tonnia. Oheisessa Boskaliksen videossa videossa selvitetään kaivamalla tehtävän ruoppauksen periaatetta.

Van Oord -yhtiön Goliath ruoppaamassa Klaipedan sataman terminaalilla.

Deme Groupin animaatio siitä, miten kanaalin leventäminen onnistuu, kun homma on niin sanotusti hanskassa.

Jan De Nul Group ruoppaa Trondheimissa Norjassa. Mahtaa tulla turskaa joka kauhallisella.

Maailman suurimmat ruoppausalan yritykset:
Royal Boskalis Westminister N.V.
China Harbour Engineering Company
Van Oord
Deme Group
Jan De Nul Group

Monessa ylläolevassa videossa ruoppausta tehdään aluksen kannelta kaivukoneilla. Tässä viimeisessä videossa tällä kertaa taas ruopataan kaivukonetta meren pohjasta. Tarina ei kerro miten korotetulla alavaunulla varustettu kone uppeluksiin on alunperin joutunut. Luultavasti kaatunut kovassa merenkäynnissä tai pohjan telan alta pettäessä. 106 tonnin nosturilla kissa saadaan kuiville. Miau.
Tässä vielä kuva Konepörssin toimittajan Esa Suomisen omasta rannan ruoppaustyömaasta. Se mikä puomin pituudessa hävitään, se polttoainekuluissa voitetaan.Lue seuraavaksi