Uutiset

Työkoneet

Näkemiin Hamburger Börs

Turussa vaarien toriparlamentin hermokeskus on siirtynyt torin yläreunaan, kun kuoppatoriksikin turkulaisten suussa vääntynyt toriparkkityömaa on vallannut suurimman osan torikauppiaille ja muille aktiviteeteille varatusta alueesta.

Vaikka TPS on kesätauolla, niin aiheista parlamentilla ei ole pulaa. Ihan viereinen, äsken jo mainittu toriparkki ja sen torin reunalla purkutuomion saanut Hamburger Börs -hotelli tarjoavat leuoille ylenmäärin louskutettavaa. Ja vielä pitkään. Scandic Hotelsin uusi kompleksi valmistuu syksyllä 2021. Toriparkki ja maanpäälliset pintarakenteet valmistuvat lupausten mukaan niin ikään kahden vuoden kuluttua.

Hamburger Börsin purkutöistä vastaa VS Purku Oy. Nyt alussa työn alla ovat takapihan terassirakenteet. Täällä ”pörssin pöheikössä” sitä on allekirjoittanutkin vuosien saatossa litkinyt maailmaa parannellessa oluen jos toisenkin. Vanhat jalavat ovat asianmukaisesti suojattu. Reilun kuukauden kuluttua purkutyöt ovat täydessä vauhdissa.

Torikuopassa isketään parhaillaan betonipaaluja perustuksiin ja Hamburger Börsin purkutyötkin ovat juuri käynnistyneet. Nykyinen purkutuomion kärsinyt, Turun Osuuskaupan omistama Hamburger Börs on turkulaisille tuttu paikka. Myös moni ulkopaikkakuntalainen on viettänyt öitä tässä legendaarisessa hotellissa. Yksi kuuluisimmista vieraista lienee vuonna 1963 päänsä Börsin pumpulinpehmeälle tyynylle painanut Amerikan varapresidentti Lyndon B. Johnson. Aikakirjat kuitenkin kertovat, että mies otti torin kulmassa vain lyhyet luomien lepuutussessiot kesken rankan vierailun.

Ensimmäisen maailmansodan aikana hotellille annettu, väliaikaiseksi jäänyt nimi ”Grand Hotel Börs” näkyy edelleen Kauppiaskadun puolella. Tämä osa hotellia jää ennelleen.

Hamburger Börsin pitkä historia ulottuu vuoteen 1895, jolloin aivan ensimmäinen yleisölle avattu rakennus torinkulmalla oli oluthalli (Hamburger Bierhalle). Ilmeisesti suunnittelijat olivat käyneet tutustumassa Saksanmaalla yleisiin olutkellareihin ja krapulahuuruissaan päättivät tarjota turkulaisillekin palan kuohuvaa keskieurooppalaista juomakulttuuria. Tosin ensimmäisen maailmansodan aikana Hamburger Börs -nimi muutettiin väliaikaisesti Grand Hotel Börsiksi, sillä Saksa ja saksalaiset eivät tuolloin olleet kovinkaan korkeassa kurssissa Suomessa.

Hotellitoiminta alkoi, kun 1900 lukua oli edetty neljä vuotta. Alussa omistaja, muuan neiti Wallina Valtin tarjosi petipaikan 14 huoneessa. Siitä rakennusta laajennettiin ja 1900-luvun hotelli oli kauneudessaan vertaansa vailla. Börs oli pitkälle 1900-lukua vain Turun silmäätekevien kohtauspaikka. Täällä käytiin näyttäytymässä uuden naisystävän kanssa minkkiturkeissa ja jalokivikoruissa.

Edellinen, paljon julkista keskustelua herättänyt ja vastoin Museoviraston ja Turun museolautakunnan mielipiteitä toteutettu purku koettiin vuonna 1976. Turun kaupunginvaltuusto tuolloisen purun hyväksyi, eivätkä asiasta tehdyt valitukset menneet valtioneuvostossa läpi. Kerrotaan, että turkulaisten aktiivien joukkio suunnitteli jopa valtaavansa rakennuksen. Turun Osuuskauppa aloittikin purkutyöt yöllä estääkseen liian innokkaiden puolustajien invaasion työmaalle.

Hamburger Börs vuonna 1910.

Uusi, varsin yleisesti laatikkomaiseksi hirviöksi haukuttu hotellirakennus avattiin vuonna 1979. Se tarjosi 346 huonetta ja viimeaikoina kompleksissa oli myös useita ruokaravintoloita. Alkuperäinen pala julkisivurakennusta on säilytetty kautta vuosien ja se saa edelleen jäädä paikoilleen uudessakin versiossa. 100-vuotista kunniakasta historiaa on luvattu kunnioitettavan edelleen. Myös pihalla seisovat jalavat ovat suojattuja ja jäänevät nytkin paikoilleen.

31.7.2019 purkutyömaalla oli vielä varsin hiljaista, mutta purkutöistä vastaava VS Purku Oy:n Petri Alander kertoi, että reilun kuukauden kuluttua on täysi rähinä päällä ja työmaalla häärää useita koneita. Keskellä kaupungin vilkasta keskustaa sijaitsevan hotellin purku asettaa varmasti omat haasteensa. Konepörssi palaa asiaan ja tarjoaa juttua myöhemmin syksyllä. Alander lupasi esitellä Konepörssille toimintaa työmaalla syyskuun alussa.

Toriparkin työmaa ja Hamburger Börsin purku/uuden rakentaminen aiheuttavat Turun torialueen myllerryksen muutamaksi vuodeksi.  Turkulainen, kaikkea vastustava ja tuntemattomaksi jäänyt toriparlamentin mieshenkilö tosin ehdotti koko Börsin räjäyttämistä torikuopan täytteeksi.

Noin 600 auton parkkipaikat tarjoavan ja 40 miljoonaa euroa maksavan Turun Toriparkin pääurakoitsijana on Skanska. Hamburger Börsin purusta ja uuden rakentamisesta vastaa YIT urakalla, jonka arvoksi ilmoitetaan 43 miljoonaa euroa. Havainnekuvien perusteella uusi hotellirakennus on paljon nykyistä kauniimpi, joten mitään turkulaisten ketjuuntumista purkukoneisiin tuskin on luvassa. Tosin lähimenneisyydessä meillä turkulaisilla on varoittava esimerkki siitä, että havainnekuva ei aina vastaa todellisuutta.

Havainnekuvat kertovat, että tältä näyttää uusi uljas Hamburger Börs muutaman vuoden kuluttua. Kuvat: Schauman Arkkitehdit.

Lue seuraavaksi