Uutiset

Työkoneet

Koneurakointi Ovaska Oy – Imatralla luotetaan oranssiin

Mikko ja Jarkko Ovaska ovat saaneet vereensä konegeenin jo isältään, joka teki traktoriurakointia ja kiinteistöjen hoitoa ennen veljesten siirtymistä yrityksen vetäjiksi. Koneurakointi Ovaska muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 2000, mutta jo ennen sitä töitä tehtiin toiminimellä. Nyt yritys tekee monenlaista maarakentamista ja urakointia kotipaikkakunnallaan Imatralla ja lähialueilla. Auto- ja konekalustoa on runsaasti ja veljesten lisäksi palkkalistoilla on 34 työntekijää.

Veljekset aloittivat 1990-luvulla kahdestaan, mutta aika nopeasti piti kaluston määrää kasvattaa ja palkata myös työntekijöitä lisää. 90-luvun lopulla kävikin sitten selväksi, että yritysmuoto on muutettava osakeyhtiöksi. Toimitusjohtajana toimiva Mikko ja hankinnoista vastaava Jarkko omistavat yrityksensä puoliksi eli sanavalta on jaettu tasan.

Koneurakointi Ovaska Oy:n Hitachit Imatralla tekemässä aluesaneerausurakkaa kaupungille. Korjausvelkaa maan alla riittää ja sitä Ovaskatkin ovat osaltaan pienentämässä. Hitachi on yrityksen kaivavan kaluston päämerkki.

”Stora Enson kemiallista massaa ja kartonkia tuottava Kaukopään tehdas ja Imatran kaupunki ovat meille merkittäviä työnantajia. Tehdasalueella hoidamme muun muassa talvikunnossapitoa harjauksesta ja aurauksesta hiekoittamiseen sekä hiekkojen keräämiseen. Teemme myös puukenttiä ja kaikkea eteen tulevaa muutakin maarakentamista”, kertovat Ovaskat.

”Imatran kaupungille tehdään paljon töitä tuntihinnalla, mutta myös kokonaisvaltaista avaimet käteen -aluesaneerausurakointia, johon kuuluu koko kadun- tai tienrakennus kunnallistekniikasta asfalttiin, sähköistyksiä myöten. Myös Imatran Seudun Sähköä palvellaan kysynnän mukaan. Yksityiselle sektorille emme ole juuri ehtineet”, jatkaa Jarkko.

Kelta-asuiset Ovaskan veljekset Jarkko (vas.) ja Mikko pitävät luottamuksellista suhdetta konemyyjään tärkeimpänä seikkana kauppoja tehdessä. Tässä tapauksessa tämä myyjä on Janne Väistö Rotatorilta.

Historiassa on myös yrityskauppa, johon kuului Hitachi-merkkistä kalustoa. Hyvien ensikokemusten jälkeen Hitachi onkin vakiintunut ykkösmerkiksi kaivukoneissa. Pyöräalustaisia on tällä hetkellä neljä ja niiden seuraksi vielä kolme tela-alustaista. Puolet kaivavasta kalustosta on siis jo Hitacheja.

”Näen että Rotator hoitaa asiakastaan erittäin hyvin ja suhteet molempiin suuntiin ovat kunnossa. Asiakkaana saan sellaisen tunteen, että meistä välitetään. Kauppojen jälkeenkin asiakkaaseen ollaan yhteydessä ja tiedustellaan miten kaikki on sujunut. Janne (Väistö) on myös maanläheinen ja asiallinen myyjä, jonka kanssa on helppo tehdä kauppaa. Kyllä henkilösuhteet ovat ensisijaisen tärkeät näissä konekaupoissa”, kehaisee Jarkko.

Pitkä kokemus

Imatralla käymme tutustumassa muutamaan käynnissä olevaan työkohteeseen. Ensimmäisen montun äärellä on jo 40 vuotta kuljettajana toiminut Mikael Zitting. Hän operoi kesällä riviin tulleen, pyöräalustaisen Hitachi Zaxis140W-6 -kaivukoneen puikoissa.

Tuntitöinä tehtävässä saneerauksessa pitää uutta ja vanhaa viemäriputkistoa yhdistää. Y-haarakin pitäisi kääntää toiseen asentoon. Putkistojen lisäksi montussa on tietenkin myös kaapeleita suojaputkineen.

”Varsin tyypillinen kohde täällä kaupungissa. Ahdasta on”, sanoo Zitting.

Mies kertoo ajaneensa Hitachia ensimmäisen kerran jo 80-luvun puolessavälissä ja siitä lähtien alla on ollut lähes yksinomaan Hitachi-merkkisiä kaivukoneita, sekä pyörillä että teloilla.

Kuljettaja Mikael Zittingin kokemus oransseista japanilaiskoneista ulottuu aina 80-luvulle saakka. Pyöräalustaisilla liikutaan liikenteen ja ihmisten seassa ja kuolleen kulman tappajaksi Zittingin ZW140W-6-kaivukoneeseen on asennettu neljän kameran järjestelmä. Se antaa kattavan näkymän koneen ympäriltä.

”Se minun ensimmäinen Hitachini eli parikymmentä tonnia painava, Japanissa tehty UH 083 oli aikanaan erittäin edistyksellinen kone. Jopa ilmastointi oli tuolloin jo vakiona. Kyllä se rakkaus merkkiin taisi syntyä jo siitä hetkestä, kun UH:n ohjaamoon kipusin”, virnistää Zitting.

”Nyt operoimme jatkuvasti liikenteen seassa ja se pitää ohjaamossa aistit valppaana. Ihmisillä on yleensä tapana lähestyä konetta aina kuolleesta kulmasta, joka pyöräalustaisessa merkkaa oikeanpuoleista takakulmaa. Tähän koneeseen varusteltiinkin 360-kamera, joka helpottaa ympäristön havainnointia.”

Pyöräalustaisen ajamista mies pitää jonkin verran vaativampana kuin tela-alustaisella sompailemista.

”Montun reunalla pitää olla tietenkin varovaisempi. Puskulevy on aina käännettävä montun vastaiselle puolelle. Tällä Hitachilla pääsee kyllä kaivamaan kohtuullisen hyvin suoraan alaspäin. Ohjaamo on myös miellyttävä. Engconin kahvoissa minulla on ajo, mutta pyöräohjausta ei”, päättää Zitting.

”Tämä kyseinen kone on siis varustettu neljällä, 360 asteen näkymän tarjoavalla kameralla. Lisäksi juurikin Engconilla sekä peräkärryn vetopisteellä ja sähköpistokkeella. Huoltosopimus on myös tehtynä antamaan huolettomia käyttötunteja asiakkaalle”, täydentää Janne Väistö Rotator Oy:stä.

Toinen ZX140W-6 on toimitettu vuoden 2018 loppupuolella ja vuotta aiemmin on otettu käyttöön ZX140W-5. Myös yksi kolmossarjalainen sataneljäkymppinen löytyy. 15–16 tonnin kokoluokka näyttää siis olevan Ovaskan valinta kunnallisteknisiin töihin. Kaivusyvyyttä ja -ulottuvuutta löytyy tarpeeksi viemäri- ja vesijohtokaivantoihinkin.

Zittingin rupattelutuokion jälkeen siirrymme Paperharjuntielle, missä käynnissä on kunnallistekninen saneerausurakka. Kadun alle uusitaan kaikki rakenteet eri putkilinjoista aina sähköihin saakka. Viime vuonna tehtiin jo 700 metrin pituinen osa ja nyt työn alla on vielä kilometrin verran lisää. Työmaalla häärii useita kaivukoneita ja oranssi on valtaväri. Valmista pitäisi olla marraskuussa.

Hitachit pyörillä

Uusimmat Ovaskojen Hitachit ovat kuutossarjaa, joka tarkoittaa päästöluokassa vaihetta Stage IV. Oletettavaa on, että pian nähdään seuraava eli Stage V -vaihe Hitachienkin peltien alla. Baumassa keväällä esitellyt uudet minikaivukonemallit ovat jo uusimmalla päästötasolla.

Kokoluokkia pyöräalustaisten mallistossa on neljä. Noin 17 tonnin työpainoon osuvat mallit ZX140W-6 (17 t/105 kW), ZX140W-6 2P (17,5 t/105 kW) ja ZX145W-6 2P (17,5 t/105 kW). 20–21 tonnin väliin sijoittuvat mallit ZX170W-6 (20 t/128,4 kW), ZX170W-6 2P (20,5 t/128,4 kW), ZX190W-6 (21 t/128,4 kW) ja ZX190W-6 2P (21 t/128,4 kW).

Raskain pyöräalustainen on ZX220W-5B (22,5 t/122 kW). Malliston 2P:llä merkityt ovat taittopuomiversioita ja ilman sitä normaalilla monopuomilla. Ovaskan käytössä olevat ZX140W-6-mallit ovat siis monopuomilla varustettuja. Moottorina on Deutz ja päästöjen rajoittaminen tapahtuu sekä partikkelisuodattimen että urean ruiskutuksen avulla. Muissa kuin 17 tonnin malleissa on moottorina Isuzu.

Lue seuraavaksi