Uutiset

Työkoneet

Multione SL35D – pienkuormain taipuu moneksi

Lännen Tractors Oy on tuonut viime vuodesta lähtien maahan italialaisia runko-ohjattuja, teleskooppikuormaimella varustettuja Multione- pienkuormaimia. Tämän vuoden myyntimäärä tulee olemaan tuoteryhmäpäällikkö Kari Aallon mukaan noin 50-60 konetta.

”Asiakaskunta koostuu seuraavista; maatalous ja karjanhoito sekä viherrakentajat ja rakennusteollisuus. Jälleenmyyjiä meillä on tällä hetkellä yhdeksän. Ketju laajenee ja muun muassa uusia myynti-/huoltopisteitä etsitään jatkuvasti. Multione on monipuolinen konsepti ja lisälaitteita on saatavana kaikkiaan yli 50. Karjatilalle hankitaan kauhan ja trukkipiikkien lisäksi paalipihtiä, harjalaitetta ja rehukouraa. Perusvarustus on yleensä kauha ja trukkipiikit. Kiinteistöhoitoon ja joskus maatiloillekin tarvitaan myös harjalaitteita. Kiinteistöhuoltoon on usein tarkoituksenmukaista hankkia myös ohjaamo koneeseen. Koneen varusteluun on erittäin runsaasti vaihtoehtoja”, selvittää Aalto.

Hydrostaattisella voimansiirrolla ja dieselmoottorilla varustettu konevalikoima koostuu kolmesta eri sarjasta; Multione S, Multione SL ja Multione GT. S-sarjalaiset ovat malliston pienimpiä työpainoilla 669–873 kiloa ja moottoritehoilla 12–28 hevosvoimaa. S-malleja on tehtaan tuotannossa kaikkiaan kuusi ja kaatokuormat ovat 850–1050 kiloa. Alle metrin levyisinä nämä koneet sopivat kulkemaan ovista rakennusten sisään ja soveltuvat siksi hyvin rakennuksille ja saneeraustyömaille. Pienimmän sarjan moottorimerkkeinä ovat Lombardini, B&S ja Yanmar.

Keskisarjan SL-perheeseen kuuluu kolme konetta eli mallit SL32D (28 hv), SL35D (32 hv) ja SL40DT (35 hv). Työpainot näillä ovat 940, 1030 ja 940 kiloa. Konepörssin koeajossa käväisi tähän keskisarjaan kuuluva SL35D. Se on SL-malliston ainukainen Yanmarin moottorilla. Kahdessa muussa on B&S Vanguard. 32D:ssä ahtamattomana ja 40DT-mallissa ahdettuna versiona. Kaatokuorma on kaikissa kolmessa koneessa 1400 kiloa ja nostokorkeus lähelle kolmea metriä.

Suurimmassa ja parhaimman varustetason omaavassa GT-sarjassa on neljä erikokoista konetta työpainoilla 1560 (GT45D), 1600 (GT50D), 1910 (GT70D) ja 1910 kiloa (GT70DT). Kolmessa pienimmässä mallissa on tehoa 49 ja suurimmassa 63 hevosvoimaa. GT70D on varustettu Perkinsin turbodieselillä, muissa kolmessa mallissa on Yanmar. Suurimmassa mallissa ahdettuna versiona. Kaatokuormat ovat 1650-2100 kiloa ja nostokorkeudessa hätyytellään jo neljää metriä.

Ulkonäöltään kaikki koneet ovat hyvin samanlaisia. Runko-ohjaus ja teleskooppikuormain ovat ominaisia piirteitä. Kuljettajalle hallintalaitteet ja mittarit on keskitetty oikeanpuoleiseen konsoliin sekä ohjauspyörän taakse. Voimansiirtoa hallitaan kahdella polkimella.

Lännen keskittyy Aallon mukaan maahantuonnissaan seuraaviin Suomeen huolellisesti valittuihin malleihin; S 23 DT / 835kg / 19 hv / 900 kg, S 28 DT / 850 kg / 26 hv / 1050 kg, SL 35 DT / 940 kg / 32 hv / 1400 kg, SL 40 DT / 940 kg / 35 hv / 1400 kg, GT 50 D / 1600 kg / 49 hv / 1650 kg, GT 70 DT / 1910 kg / 63 hv / 2100 kg. Tyyppimerkinnän perässä olevat lukuarvot kertovat työpainon / moottoritehon / kaatokuorman. Kaatokuormat ovat lisävastapainolla varustetusta koneesta. Suomeen tuotavissa malleissa moottorimerkkeinä ovat B&S ja Yanmar.

Ketterästi kasalla

Turvakaarella ja 310 kilon maksimivastapainolla varustettu Multione SL35D koeajettiin kahden päivän aikana. Ensimmäisenä päivänä tehtiin erilaisia mittauksia ja toisena päivänä askarreltiin multakasan levityksessä. Työvälineenä oli ainoastaan hydraulisesti aukeava monitoimikauha.

Hallintalaitteet ovat simppelit ja konetta oppii ajamaan varsin nopeasti. Siinä mielessä Multione sopii myös vuokrakoneeksikin. Kuormainta hallitaan tuttuun tapaan yhdellä vivulla. Teleskooppiliike hoituu kuormainvivun vieressä olevalla minivivulla, kuten myös lisähydrauliikan ohjauskin (koeajokoneessa hydraulisesti aukevan kauhan hallinta). Sormilla kurottamalla teleskooppiliikkeen ja kuormaimen hallinta onnistuu kyllä joten kuten samanaikaisesti vipuhallinnassakin. Saatavana on myös Joystick-ohjaus, mikä on tietysti kätevämpi. Tällöin lisätoimintoja on alistettu joystickin nappeihin. Kalliimmista GT-malleista tällainen joystick-ohjaus sitten löytyy jo vakiona. Painonappeihin on alistettu juuri teleskooppiliike ja pikakiinnittimen toiminnot.

Voimansiirron polkimet ovat hyvät. Molemmille ajosuunnille on oma polkimensa, joka ainakin minun mielestäni on keinupoljinta kätevämpi käyttää. Oikeanpuoleisella käsketään eteeenpäin ja vasemmalla päästään peruutusvaihteelle. SL 35D:n mittaristosta ohjauspyörän takaa löytyy ainoastaan viisarimittari moottorin jäähdytysnesteen lämpötilalle ja edelleen varoitusvalot eri toimintahäiriöille tai toiminnoille. GT-sarjan koneissa mittaristo on paljon monipuolisempi eli varusteisiin kuuluvat jo muun muassa polttoaine- ja kierroslukumittarit.

Kauhan täyttö onnistuu Multionella hyvin, sillä voimansiirrossa on ytyä. Märälläkin maanpinnalla vuosikausia kasassa maannutta savimultaa saa helposti kauhan täyteen. Ja kun kuormain on vielä suhteellisen nopea, niin kokoluokkaansa suhteutettuna kuormauskapasiteettia on reilusti. 310 kilon vastapainoilla varustettuna täyden kauhallisen maata saa nostaa aivan yläasentoon kipattavaksi. Rungon kääntämistä täyteen ohjauskulmaan tosin kannattaa silloin varoa.

Vastapaino takana toisaalta tekee etupään kevyeksi, kun kauha on tyhjä. Kevyemmässä passaushommassa ei maksimipainoja kannata pitää. Ajo-ominaisuudet paranevat, kun painoa takana tiputetaan.

Näkyväisyys turvakaarella varustetusta koneesta on tietenkin hyvä joka suuntaan – samoin ilmanvaihto. Varsin moni ympärivuotinen käyttäjä varmasti harkitsee myös 5.700 euron (alv 0%) sijoittamista ohjaamoon. Ohjaamon varustukseen kuuluu lämmityslaite, tuulilasinpyyhin sekä valot. Myös tieliikennevarustus koneeseen on saatavana.

Mittaustuloksia

Polttoainemittaus tehtiin multakasalla irroittamalla maata kasasta ja levittämällä kahdenkymmenen metrin säteelle. Kantomatka ei siis ollut pitkä. Moottorikierrokset eivät olleet työn aikana aivan kaakossa, mutta reiluilla kierroksilla lukemaksi saatiin 4,4 litraa tunnissa. Kevyessä hommassa kulutus pudonnee helposti litran kaksi. Polttoainesäiliön koko on 24 litraa ja kestää koko normaalin kahdeksan tunnin päivän.

Kuormaimen nostovoima mitattiin kahdella eri etäisyydellä eli teleskooppi täysin ulkona sekä sisään vedettynä. Anturi kiinnitettiin tuttuun tapaan kauhan huulilevyyn. Maksimi vastapainoilla takapyörät irtosivat maasta, joten taulukon lukemat (630 ja 1220 kg) ovat kaatokuormia.

Vetovoimaksi saatiin peräti 1520 kiloa, kun tehtaan ilmoittama voima on 70 kiloa vähemmän. Mittaustuloksen myötä hyvän tunkeutumiskyvyn kasalle ymmärtää. Navigaattorilla mitattu maksimi siirtonopeus on 12 kilometriä tunnissa.

Melutaso nousee melko suureksi ohjaamon puuttuessa eli kuormatessa liikutaan sadan desibelin tuntumassa. Kuulosuojaimia on siis syytä käyttää. Kuormaimen liikkeet ovat nopeat ja hydrauliikassa riittää tehoa. Nämä ominaisuudet yhdessä hyvän työntövoiman kanssa antavat eväät kauhatyöskentelyyn. Multione SL35D onkin varteenotettava pienkuormain moniin eri käyttötarkoituksiin. Lompakon paksuus sanelee, kuinka monipuolisesti sen varustelee tai minkälaisia toimilaitteita peruskoneeseensa hankkii.

Multione SL35D – tekniset tiedot

Maahantuoja Lännen Tractors Oy
Internet www.lannentractors.fi, www.multione.fi

Hinnat (alv 0%)
Koeajokone euroa 23.138
(sis. vastapainot 310 kg ja kauhan vakaimen)
Monitoimikauha euroa 700
Ohjaamo euroa 5700

Moottori
Yanmar
– teho kW/r/min 23,5/3000
– iskutilavuus l 1,33

Hydraulijärjestelmä
– tuotto l/min 26+26
– paine bar 210

Täyttötilavuudet
– polttoainesäiliö l 24
– hydrauliöljysäiliö l 40

Mittoja
Koneen leveys monitoimikauhalla mm 1200
Korkeus turvakaareen mm 2217
Maavara minimi mm 216
Kääntöympyrän halkaisija renkaaseen mm 4550
Kuormauskorkeus mm (kauha auki) 2500
Työpaino kg 1030

Mittaustulokset
Polttoaineen kulutus l/h 4,4
Melu dB (A)
– tyhjäkäynti 89-90
– siirtoajo (täydet kierrokset) 99-101

Kuormaimen nostovoima huulilevystä kg
– teleskooppi ulkona 630
– teleskooppi sisällä 1220

Vetovoima kg 1520
Ajonopeus maksimi km/h 12
Kuormaimen nosto-/laskunopeus s 4,7/3,4
Kauhan nopeus auki/kiinni s 2,2/3,4
Teleskooppiliikkeen nopeus ulos/sisään s 2,9/2,2

Plussat
+ helppo hallinta
+ nopea hydrauliikka
+ hyvä työntövoima, kauhan täyttö kasasta helppoa
+ huoltokohteet hienosti esillä
+ pieni polttoaineen kulutus

Miinukset
– korkea melutaso
– takarenkaitten ja rungon väli erittäin ahdas (täyttyy savella)
– vipuohjaukset hankala käsitellä (joystick on vaihtoehtona)

Lue seuraavaksi