Uutiset
Moukari helpottaa työmaan hallintaa
Saranco oy on saanut valmiiksi asiakkaidensa tarpeista kehitetyn Moukari-palvelunsa. Työmaan kokonaishallintaa kiviainesalalla helpottava sähköinen työkalu on ollut testikäytössä muutamalla murskausurakoitsijalla. Yksi näistä pilottikäyttäjistä on siilinjärveläinen Sepeli Tekniikka oy. Työmaan tiedot siirtyvät nyt reaaliaikaisesti palvelimelle internetin välityksellä, ei enää mappeihin, joista tieto on vaikeasti jälkikäteen kaivettavissa esiin.
Huhtikuussa Pyhtäällä neljästä murskaimesta koostuvan murskauslinjan työmaapäällikkönä toimi Kimi Koskela, joka on käyttänyt Moukaria alkuvuodesta lähtien. Pääasiassa Moukari on Koskelalla käytössä älypuhelimen sovelluksena, mutta sitä voi hallita myös selaimella eri laitteilla. Sovelluksesta on olemassa sekä Android- että iOS -versiot.
”Tuossahan tuota perinteistä työmaan kirjanpitoa on nähtävillä”, virnistää Koskela ja viittaa hyllyllä oleviin mappirivistöihin. Työmaan päiväkirjaa mies on aiemmin taltioinut paperille.
”Hankimme Moukarin ensisijaisesti juuri työmaapäiväkirjan pitoa sekä projektien hallintaa helpottamaan, mutta muitakin ominaisuuksia tullaan hyödyntämään jatkossa. Työmaapäälliköillä on näissä töissä suuri vastuu ja Moukari on hankittu helpottamaan heidän töitään ja raportointiaan”, jatkaa toinen Sepeli Tekniikan pääomistajista, lähes 30 vuoden kokemuksen kiviainestuotannosta omaava toimitusjohtaja Mikko Ruuskanen.
Pyhtäällä murskaimet jauhoivat kahdessa tuurissa 0–16- ja 0–56-lajikkeita, pääasiassa saman työmaan pintoihin ja täyttöihin.
”Olemme olleet täällä sellaisessa 4 500 tonnin päivävauhdissa. Kirjaan Moukariin aina pyöräkuormaajan vaa’alta saadut päivittäiset tuotantomäärät, ja näin ne ovat heti Mikon nähtävissä palvelimella. Niiden syöttämiseen älypuhelimella kuluu aikaa vain muutamia minuutteja”, jatkaa Koskela.
Moukarin avulla on myös helppo tulostaa tuotantoraportteja joko PDF-formaattiin tai suoraan tulostimille. Allekirjoitetut dokumentit voi niin ikään laittaa sähköpostilla myös asiakkaalle nähtäväksi. Murskauslaitosten tuotantoja voi tarkastella visuaalisessa graafisessakin muodossa pitkältäkin ajalta.
Myös laiteseurantaa
Työmaapäiväkirjaan merkitään muistiin, mitä työmaalla päivän aikana on tapahtunut. Toisin sanoen mitä töitä on tehty, mitä normaalista poikkeavaa on tapahtunut ym. Moukariin voi myös tallentaa kaikki laitteet, koneet ja vaikkapa varaosat, mitä työmaalta löytyy. Kun kirjaa tarkasti kaikki huollot, tankkaukset ym. ohjelmaan, helpottuu kulujen seuraaminen. Kun yrityksessä on useampi murskauslaitos, voidaan esimerkiksi itseltä puuttuva varaosa löytää Moukarin avulla toisesta yksiköstä.
”Tietysti työmaan johdolla on tässä iso rooli. Suurin työ tehdään alussa, kun esimerkiksi kaikki kalusto syötetään järjestelmään. Moukarista saa sitten esille kaikki tietyn laitteen tiedot juuri niin tarkasti kuin ne on järjestelmään syötetty. Huoltojen dokumentointi ja seuraaminen helpottuvat, kun järjestelmä kertoo mikä on ollut huollon kohteena, milloin ja kenen tekemänä”, opastaa Sarancon markkinointipäällikkö Mikko Luopio.
Tehtävänhallintaosioon voidaan ajastaa hälytyksiä eri tarkistuksista ja huolloista.
”Jos esimerkiksi seulaverkot pitää tarkistaa joka päivä, niin ajastetaan hälytys päälle. Asetettuun kellonaikaan ruudulle aukeaa kehotus tarkistaa verkot. Vaikka nyt alussa käyttäjinä ovat olleet pääasiassa työnjohtajat, niin jatkossa tavoitteena on, että kaikki työmaalla käyttäisivät sovellusta. Älypuhelin kun löytyy lähes jokaisesta taskusta. Esimerkiksi seulaverkkojen tarkistuksen jälkeen työntekijä voisi raportoida Moukariin vaikka vaihtotarpeesta. Moukariin tehty kuittaus tarkoittaa, että vaadittu toimenpide on tehty”, jatkaa Luopio.
Eri käyttäjäryhmille on Moukarissa eri tasoja. Päätasolla on oikeudet kaikkeen järjestelmän dataan. Sepeli Tekniikan murskauslaitoksilla hyöty on jo havaittu. Koskela on selvästi ottanut järjestelmän omakseen ja pitää huolta sen ajan tasalla pitämisestä. Ja miksi ei pitäisi. Moukari helpottaa työmaan dokumentointia huomattavasti.
Ja kehitystyö jatkuu. Luopio kertoo, että kotimaisen version lisäksi kehitteillä on vientiin tähtäävä englanninkielinen versio. Integraatiot suoraan vaakaohjelmistoihin ovat mietintämyssyn alla. Myös valokuvien lisääminen päiväkirjaan tulee mahdolliseksi tulevaisuudessa.