Uutiset
Monipuolisesti ja tehokkaasti Dinoilla
JM-Louhinta hankki reilu vuosi sitten Sandvik Dino DC400Ri -poravaunun lisäkapasiteetiksi. Tehokkuus ja taloudellisuus tässä uuden tekniikan poravaunussa vakuuttivat niin kokonaisvaltaisesti, että vanhempi vastaavan kokoluokan poravaunu vaihtui samanlaiseen. Heti kärkeen parivaljakko lähti kukistamaan JM-Louhinnalle poikkeuksellisen massiivista urakkaa valtatie 4:lle Hirvaskankaalle.
Jukka Metsälä on kasvanut kivimieheksi, ja hän jatkaa vanhempiensa aloittamaa toimintaa. Kokopäiväisesti hän on ollut louhintatöissä armeijan käytyään, sitäkin ennen jo kesät. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2003 siten, että Jukka perusti uuden yrityksen ja osti koneet vanhempiensa yritykseltä.
Työt ovat pääasiassa Jyväskylän seudulla, noin sadan kilometrin säteellä. ”Teemme pääasiassa rakennusten pohjia, tietöitä ja vastaavia, joissa louhintamäärät ovat tavallisesti korkeintaan 30 000 kiintoa”, kertoo Metsälä.
Lokakuussa kohteena oli poikkeuksellisen ison louhittavan määrän työmaa, pitkälle toistasataatuhatta kuutiota ottoa tietyömaalla Jyväskylän pohjoispuolella, valtatie 4:llä Hirvaskankaalla. ”Tässä otto on matalaa, joten se soveltuu meidän kalustollemme”, selittää Metsälä.
Uuden polven poravaunut
Sopivalla kalustolla Metsälä tarkoittaa kahta Sandvik Dino 400Ri -poravaunua. Ensimäinen taloon tuli vuosi sitten kesällä lisäkapasiteetiksi ja toinen, vanhemman toisen merkin avovaunun tilalle hankittu, oli ollut vasta kolme viikkoa, kun vierailimme työmaalla lokakuun puolivälissä.
”Dino osoittautui mukavaksi laitteeksi, mikä helpotti toisen samanlaisen koneen hankintapäätöstä. Tämä sopii laitteeksi, kun ottomäärät ovat sadasta sataan tuhanteen mottiin, kun ottosyvyys on vain sopiva. Tällä sujuvat periaatteessa Commandolle sopivat hommatkin tehokkaasti. Drifterillä saadaan porattua 45 mm reikää, kun normaalisti käytössä on 51–76 mm kanget. Dino kulkee kätevästi vaihtolavalla kuorma-auton päällä, sillä paino ja kuljetuskorkeus ovat siihen sopivat. Alkuun kyllä oli pieni järkytys, että laite on näin ison näköinen, mutta käytännössä se on juuri sopivan kokoinen niin kuljetusten kuin työmaidenkin vaatimusten kannalta. Dinon teho on kyllä hämmästyttävän suuri kokoisekseen”, sanoo tyytyväinen Metsälä.
”Todella hyvät porarit”
Metsälä on Sandvikin poravaunujen ohella erittäin tyytyväinen porareihinsa, jotka saavat ammattitaidollaan vaunuista hyvät tehot irti pienillä kustannuksilla. Uudella Dinolla poraava Timo Pynnönen on aiemmin porannut Commandolla ja oli nyt kolmatta viikkoa uutukaisen ohjaksissa.
”Hyvä tämä on käyttää, liikkeet ovat sopivan rauhalliset ja vaunu liikkuu hyvin maastossa. Vakaus on hyvä, tukijalkaa ei tarvita kuin todella hankalissa paikoissa. Puomi on tukeva ja jämäkkä, se ei notku tai nyöki. Ja todella hyvin tämä menee kiveen. Radio-ohjaus oli tuttu jo Commandosta, joten senkin puolesta oli helpompi aloittaa tällä. Pidän tätä kaikkiaan helppona ja turvallisena käyttää”, luettelee Pynnönen ensimmäisten viikkojen aikana saamiaan kokemuksia.
Toki aloitus on ollut tavallista helpompaa siksi, että vierellä poraa vastaavalla laitteella jo vuoden sillä porannut Tomi Kovanen. Hän onkin kovasti mieltynyt Dinoon, sillä hän toteaa: ”Parempaa ei ole”.
Perusteluja väitteelle kysyttäessä lista on pitkä. ”Tässä on montakin seikkaa, mutta tehokkuus tulee ensimmäisenä mieleen. Tällä tulee 64 mm reikää noin kaksi metriä minuutissa ja 51 mm reikää liki kolme metriä minuutissa. Olen päässyt parhaimmillaan kymmenen tunnin vuorossa yli 500 reikämetrin 64 mm reikää poraten. Reikiä tuli siinä 134 kappaletta”, kertoo Kovanen. Melkoisen mukava työsuorite yhdellä Dino-poravaunulla. ”Tällä työmaalla louhimme ensimmäisen kolmen viikon aikana 25 000 kuutiometriä, joista ensimmäinen viikko porattiin kuitenkin vain yhdellä poravaunulla.”
”Toiseksi aina oleellinen seikka kokonaistaloudellisuuden kannalta on polttoaineen kulutus. Tällä polttoainetta menee keskimäärin 0,3 litraa reikämetrille, vähän alle tai päälle kivilaadusta riippuen. Tankillisella poraa pari päivää, joten joka päivä ei tankilla tarvitse poiketa”, tietää Kovanen. Nykyisessä Dinossa käytetään Volvon valmistamaa moottoria.
Taloudellisesti tehokas
”Merkittävä vahvuus tällä on laitteen monipuolisuus. Normaalisti tällä tehdään 43–51 mm reikää, mutta drifteritangolla saadaan 38 mm reikäkokoa ja toisella tangolla 64–76 mm reikiä. Helppo kuljetettavuus tähän päälle, niin sopii moneen hommaan, pieneen ja isoon, liki 15 metrin ottosyvyyksille asti.”
Nykyaikainen porakone on paitsi nopea, myös kalustoystävällinen. ”Pienen aloituksen jälkeen voi porauksen antaa automatiikan huoleksi ja varsinaisen porauksen ajan voi keskittyä muuhun työhön. Nykyinen lusta-automatiikka toimii todella hyvin hiljentäen porausvauhtia vaikeissa rikkonaisissa kohdissa. Yleensä se menee ohi vaikeasta paikasta tällä vauhdin hidastamisella. Joskus, jos kalusto meinaa jäädä kiinni, niin viimeisenä konstina automatiikka vetää kangen takaisin, mutta sitä tapahtuu todella harvoin. Vielä harvemmin kalusto jää kiinni. Olen porannut tällä nyt noin 15 000 reikää ja noin 40 reikäkilometriä eikä ainuttakaan kruunua tai kankea ole vielä mennyt sen takia. Muutoinkin kalustokulutus on pientä.”
”Tämä on täysin eri laite kuin vanhan tekniikan laitteet. Poraaminen pitää ajatella eri tavalla kuin ennen – syöttönopeuksissa, paineissa ja muissa arvoissa pitää tiedostaa nämä nykyaikaisen koneen ominaisuudet, jolloin päästään näihin tehokkaisiin tuloksiin. Nämä on varmaan nuoren, tietokonepeleihin tottuneen sukupolven helpompi omaksua kuin perinteisillä laitteilla ikänsä poranneiden, joiden on opittava pois joistakin tutuista asioista”, aprikoi Kovanen.
”Ainoa varjopuoli tässä on, että ei ole saatavissa revolveria, jolloin tällä pystyisi vielä syvempiin ottoihin”, vinkkaa Kovanen Sandvikin tuotekehitykselle.