Uutiset
Mobil-öljyjä Naantalista jo yli 50 vuotta
Exxon Mobil Finland Oy Ab:n Naantalin voiteluainetehtaan tuotanto vuonna 2007 oli 67 miljoonaa litraa. 85 prosenttia tuotannosta menee nykyään vientiin ja pääosin Venäjän markkinoille. Tehokasta ja nykyaikaista tehdasta esiteltiin tammikuussa pääasiassa venäläiselle lehdistöryhmälle. Samalla lanseerattiin uusi täyssynteettinen raskaan kaluston moottoriöljy – Mobil Delvac 1 LE 5W-30.
”Tehdas on toiminut 50-luvun lopulta lähtien. Delvacia on valmistettu tehtaalla alusta asti ja Mobil ykköstäkin yli 20 vuotta. Venäjän vienti aloitettiin Neuvostoliiton hajoamisen myötä vuonna 1990 ja nyt 65 prosenttia viennistä suuntaakin itärajan taakse. Venäjän viennillä on ollut suuri osuus tehtaan teknologian kehittymisessä”, aloittaa tehtaanjohtaja Jouni Välimäki.
”Tuotanto-ohjelmassa ovat yhden ja neljän litran pakkaukset sekä 208 litran tynnyrit. Myös bulkin eli irtoöljyn toimituksia tehtaalta lähtee pääosin säiliöautoilla. Se vastaa noin kymmentä prosenttia koko tuotannosta. Litran pakkauksia valmistimme viime vuonna 6,8 ja neljän litran 5,9 miljoonaa kappaletta. Tynnyreitä lähti maailmalle 140.000 kappaletta. Valmistusohjelmassa on noin 100 erilaista öljylaatua, joista puolet on ns. volyymituotteita. Täällä sekoitetaan mm. moottori-, hydrauliikka- ja vaihteistoöljyjä, laivaöljyjä sekä erilaisia öljyjä teollisuuden käyttöön”, valistaa Välimäki.
Perusöljyt tulevat laivoilla Naantalin satamaan eri puolilta Eurooppaa. Naantalin voiteluainetehtaan toimintoihin kuuluvat sekoitus, täyttö, laboratoriotutkimukset, varastointi ja toimitukset. Öljyistä ja lisäaineista sekoitetaan valmiita voiteluaineita kahdella menetelmällä, joko pulssi-ilmalla toimivissa sekoitussäiliöissä tai mekaanisissa sekoituskattiloissa. Yhdessä erässä voidaan valmistaa neljästä tonnista 300 tonniin voiteluainetta kerralla. Varastointi on automatisoitu ja sen toiminta varsin tehokasta. Pelkästään vientitoimituksiin tarvitaan 26 rekkakuljetusta päivässä. Venäjän ohella muita tärkeitä vientimaita ovat Välimäen mukaan Ukraina, Valko-Venäjä, Puola ja muut pohjoismaat.
” Tehtaalla on tuotantoon ja tutkimukseen investoitu tällä vuosikymmenellä noin 10 miljoonaa dollaria. Työntekijöitä meillä on noin 85. Puolet työskentelee tuotannossa ja varastossa. Laboratorion kahdeksan työntekijää toimivat laadunvarmistustehtävissä ja loput työskentelevät eri osastojen toimistoissa. Valmiin voiteluaineen purkituksessa käytetään litran, neljän litran, tynnyrin ja kontin täyttökoneita, jotka annostelevat voiteluaineen tarkan määrän pakkauksiin. Neljän litran nopea high speed -täyttökone on yksi tehtaan uusimmista hankinnoista. Laitteen ”huippunopeus” on 100 purkkia minuutissa. Purkitus tapahtuu automaattisesti, eikä tuotteisiin kosketa käsin missään vaiheessa. Koskaan meillä ei myöskään sekoitu esimerkiksi hydrauli- ja moottoriöljyt keskenään. Putket huuhdellaan useita kertoja aina laadun vaihtuessa. Turvallisuus on ykköskriteerinä kaikessa toiminnassa”, lopettaa Välimäki.
Paitsi tuotantoon, lehdistö saa tutustua myös laboratorion toimintaan. Sillä onkin suuri merkitys laadun takaamisessa. Labrassa tutkitaankin sekä perusöljyjen että valmiiden voiteluaineitten laatua.
Suurin ja kaunein
”Pörssiyhtiö ExxonMobil on maailman suurin petrokemikaalien valmistaja ja operoi nykyään 120 maassa. Exxon (Esso) ja Mobil yhdistyivät vuonna 2000 muodostaen uuden suuren yhtiön. Vuonna 2007 yhtiön perusöljyjen kulutus oli maailmanlaajuisesti 5,6 miljoonaa tynnyriä päivässä. Mobil Delvac on jo yli 80 vuotta vanha brändi”, kertoo Tony Weatherhill ExxonMobil-öljyjen markkinoinnista.
Delvac-tuoteperheessä on mm. moottori- ja vaihteistoöljyjä. Edelleen se kattaa öljyt automaattivaihteistoihin ja tasauspyörästöihin. Myös rasvoja ja jarrunesteitä Delvac-nimellä markkinoidaan. Liikkuvan kaluston voiteluaineista 57 prosenttia myydään nykyisin tieliikenteeseen eli rekka- ja kuorma-autoihin. 43 prosenttia menee maatalous- ja maarakennuskalustoon sekä rautateille.
”Tänään voiteluaineille asetetaan yhä kovempia vaatimuksia. Tarve on kustannussyistä yhä pidemmille öljynvaihtoväleille. Polttoaineen kulutus halutaan pienemmäksi, joka osaltaan sanelee öljyjenkin kehitystä. Kiristyvät päästömääräykset ja nykyiset moottorien dieselpartikkelisuodattimet edellyttävät yhä pienempiä tuhkapitoisuuksia öljyssä. Öljyillä on muutoinkin merkitystä ympäristön kannalta. Moottorien elinikää halutaan myös nostaa, jolloin synteettisten öljyjen käyttö lisääntyy. Muun muassa näihin asioihin on kiinnitettävä huomiota öljyjä kehitettäessä”, jatkaa Weatherhill.
”Nyt lanseerattava Mobil Delvac 1 LE 5W-30-moottoriöljy täyttää jo useita vaatimustasoja. Ainutlaatuista on, että molemmat MB-hyväksynnät 228.51 ja 228.5 ovat nyt samassa tuotteessa. Useita muitakin merkintöjä öljyllä jo on ja lisää on työn alla. Uudessa öljyssä jähmepiste on noin 50 miinusastetta, jolloin käynnistyvyys on erinomainen ja voitelukyky säilyy alhaisissakin lämpötiloissa. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että 15W-40 mineraaliöljyssä jähmepiste on noin -27 astetta. Viskositeetti-indeksi uutuudessa on 161, kun se mineraaliöljyssä on noin 136. Sanalla sanoen uusi öljy on kehitetty voitelemaan kaikissa olosuhteissa sekä vastaamaan nykyajan vaatimuksia ja jopa ylittämään ne. Pidemmät öljynvaihtovälit, vähempi kuluminen moottorin komponenteissa ja pienempi polttoaineen kulutus ovat sen ehdottomia etuja”, kehaisee Weatherhill lopuksi.