Uutiset

Työkoneet

MM-Wood Oy – Hyster-trukeilla kolmessa vuorossa

Trukeilla on tärkeä tehtävä Juupajoen Korkeakoskella sijaitsevan MM-Wood Oy:n höyläämöllä. Kolmessa vuorossa pyörivä tuotanto on täysin riippuvainen jatkuvasta materiaalivirrasta sekä ennen että jälkeen höyläyksen. Trukeilla puretaan sahatavarapaketit autoista, syötetään höyläämön linjaa, vastaanotetaan valmiit paketit ja siirretään varastoihin. Lopulta ne lastataan vielä lähteviin autoihin. Vanhat Kalmar-trukit saivat nyt väistyä ja tilalle hankittiin kaksi erikokoista, dieselkäyttöistä Hyster-vastapainotrukkia. Suurempi eli H18XM-9-malli on ollut ajossa jo noin vuoden päivät ja 4 000 käyttötuntiakin on ohitettu. Pienempi H12XM-12 oli marraskuussa RealLift Oy:n varustelussa.

MM-Wood Oy:n pihamaalle on saapunut jälleen sahatavaraa. Kuorma tyhjenee kahdella nostolla eli yhteensä kahdeksan nippua siirtyy odottamaan höyläämöön syöttöä. Haarukoissa olevan neljän paketin kokonaispaino on 12 tonnia, joten 18 tonnin trukkiin jää vielä kapasiteettiakin.

MM-Wood Oy keskittyy sahatavaran höyläämiseen ja lujuuslajitteluun Hartman Rauta Oy:n ja höyläämön vieressä sijaitsevan JPJ-Wood Oy:n sopimuskumppanina.

Pitkä akseliväli takaa sen, että ajo voidaan tehdä turvallisesti kuorma ylhäällä. Näin kuljettaja näkee mihin ajaa.

”Toimimme alihankkijoina Hartmanille ja vieressä sijaitsevalle JPJ-Woodille. Tämän vuoden 2,2 miljoonan liikevaihtomme koostuu siis pelkästä työstä. Höyläämme tänä vuonna lähes 100 000 kuutiometriä Venäjältä ja Suomesta tulevaa sahatavaraa. Kaksi kolmasosaa puusta tuleekin itärajan takaa. Erilaisia dimensioita saadaan linjalta ulos parisenkymmentä”, aloittaa Pertti Kulmanen tarinoinnin höyläämön tuotantolaitoksella Juupajoella.

Hallinnolliset tehtävät tapahtuvat pääkonttorissa Lempäälässä. Kaikkiaan yritys työllistää 16 henkilöä. Höyläämön sivutuotteena syntyy purua josta valmistetaan kutterikuiviketta nykyaikaisella tuotantolinjalla. ”Olemme vuosien saatossa kehittäneet järjestelmämme erittäin toimivaksi ja nopeaksi. Se on vaatinut paljon työtä.”

Puuta idästä

MM-Wood Oy:lle sahatavara tulee osin itärajan takaa, osin kotimaasta.

”Näillä leveysasteilla kasvaa laadukas kuusi. Samat kasvuolosuhteet ovat molemmin puolin rajaa. Kylmä ilmasto takaa sen, että kasvu ei ole liian nopeaa. Näin puusta tulee lujuudeltaan erittäin käyttökelpoista.”

Höyläyslinjalla jokainen kappale käy automaattisessa lujuuslajittelussa. Niin sanottu vasara lyö kappaleen päähän ja kaksi herkkää mikrofonia analysoi, täyttääkö kappale laadun vaatiman lujuuden. Kun höylässä puu liikkuu 140 metrin

Pertti Kulmanen kertoo, että yritys on keskittynyt kuusipuun höyläämiseen.

minuuttivauhdilla, niin tajuaa että höyläämön vasara lyö hieman useammin kuin huutokauppakeisarin nuija.

”Kaikesta höylätystä puusta 75 prosenttia menee vientiin” jatkaa Kulmanen.

Yksi syy Venäjältä tulevan sahatavaran käyttöön on myös raaka-aineen pituus.

”Nykytekniikka on Venäjälläkin käytössä jo viimeisen päälle, alkaen hakkuuketjuista ja päätyen moderneihin sahalaitoksiin. Ponsset siellä on ajossa ja sahoilla on paljon suomalaista tekniikkaa”, valistaa Kulmanen.

Rekkarallia rajalta

Kuorma-autojen liikenne pihamaalla on päiväsaikaan jatkuvaa. Kun Haminan tai Rauman satamissa lastataan laivaa, on silloin liikenne erityisen vilkasta. Maailmalle seilaava puutavaralasti kun on saatava nopeasti ruumaan. Logistiikan pitääkin pelata molempiin suuntiin Juupajoelta.

Jutun teon päivänä Venäjän rajalle tosin oli seisautettu joitain tulevia kuljetuksia ja se aiheutti hieman päänvaivaa.

”Meiltä autoille annetaan tunnin aikaikkuna, jossa pitää saapua tyhjennykseen. Kuljettaja voi startata Venäjältä tulemaan tänne vasta saatuaan purkuluvan. Jos kuorma ei saavu annettuun aikaan, menee se jonon hännille. Tulevat ja lähtevät niput sekä vielä kutterikuivikelavat lastataan trukeilla autoihin tuossa pihamaalla. Sisään puuta tulee sellaiset 140 kuormaa kuukaudessa. Ja kaikki puu, mikä tulee sisään, lähtee myös ulos”, valistaa Kulmanen.

”Trukeilla ja niiden kuljettajilla on erittäin tärkeä rooli tämän prosessin molemmissa päissä. Venäjältä tulevassa autossa on kahdeksan pakettia, jotka nostetaan pois kahdella nostolla eli neljä nippua kerralla. Paketti painaa maksimissaan noin kolme tonnia eli 12 tonnia on taakan kokonaispaino.”

Haarukoissa toki on tilaa vielä kahdelle lisänipulle eli maksimissaan voidaan kantaa kuutta nippua kerralla.

Suurempi, 18 tonnin nostokyvyn 1 200 millimetrin painopiste-etäisyydellä omaava Hyster H18XM-9 siis vastaa autojen purusta ja lastauksesta. Kuljettajat pitivät sillä ajamisesta alusta lähtien ja se jäikin heti koeajon jälkeen taloon. Pienempi malli H12XM-12 tulee siirtämään nippuja höyläämölle ja sieltä pois. Akseliväliltään pienemmällä koneella on helpompi operoida ahtaissa väleissä ja se on myös ketterämpi.

Höyläämöä tullaan jatkossa syöttämään pykälää pienemmällä Hysterillä. Seinän sisäpuolella paketti puretaan ja sahatavara kulkeutuu höyläämöön. MM-Wood höylää vuodessa noin 100 000 kuutiota. Valmiista tuotannosta 75 prosenttia menee vientiin.

”Vanhat trukit aiheuttivat jo paljon ongelmia ja päätimme investoida kerralla kaluston uusiksi. Yksi Kalmar jää varakoneeksi. Sellainen on pakko olla. Jo huoltojen teon ajaksi tarvitaan varakone, meillä kun trukeilla ajetaan ympäri vuorokauden. Varakoneen ansiosta huollot voidaan tehdä oikeana ajankohtana, eikä niitä tarvitse lykätä eteenpäin. Kuljettajia helpottavat ergonomiset ohjaamot, hyvät istuimet sekä ilmastointi. Meillä kuljettajat ovat hyvin ammattitaitoisia”, pohtii Kulmanen.

Polttoaineen kulutus tippui uushankintojen myötä. Kulmanen arvelee, että tuntikulutukset ovat nyt 7–8 litraa, vaikka haarukoissa on raskaat taakat koko ajan.

Kuljettajilla on suuri vastuu siitä, että autot tyhjennetään ja lastataan ajallaan. Teemu Mäkinen käsittelee nuoresta iästään huolimatta puutavarapaketteja tottuneesti ja varmasti. Hysterin maston hallintaan on minivivut.

Hyster Hollannista

Hysterin yli kahdeksan tonnin painoiset dieseltrukit tehdään kokoonpanotehtaalla Hollannissa. Ari Miettinen on toiminut Hyster-trukkien kanssa vuodesta 2008 lähtien, jolloin aloitti niiden maahantuonnin. Nyt miehen yritys KesLift Oy on fuusioitu RealLift Oy:hyn. Sahojen kanssa Ari on tehnyt paljon kauppaa ja nyt siis MM-Woodkin liittyi asiakaskuntaan.

Kun tiedustelu tuli, saatiin trukki äkkiä koekäyttöön ja sitä kautta myös kaupat syntyivät. MM-Woodin trukit ovat tekniikaltaan identtisiä. Pienempi malli on vähän kompaktimpi ja ketterämpi. Kun isommalla voi käsitellä kuutta, niin pienemmällä vastaavasti neljää pakettia kerralla.

”Meillä on trukeissa pienempitehoiset moottorit kuin monella kilpailijalla. Teho on mitoitettu oikein voimansiirtolinjan tarpeeseen, joten työkierto säilyy silti nopeana. Tämä tietää säästöä polttoainekuluissa”, aloittaa Miettinen RealLiftiltä.

Hänen mukaansa ohjaamossa on alhainen melutaso ja lasipintaa reilusti eli näkyvyyttä on joka suuntaan.

”Huollon kannalta on tärkeää, että Hysterin koko raskaiden trukkien mallisto (8–52 t) on käyttäjän kannalta samanlainen – hallintalaitteet, hytit jne. Samoin huoltoja helpottaa se, että kaikki mahdolliset komponentit ovat yhteneväiset läpi malliston. Huollon ohjelmistotkin ovat samoja”, kehaisee Miettinen.

Hysterin hydrauliikka reagoi haarukoissa olevaan painoon ja antaa nostotehoa automaattisesti. Kuljettajan ei tarvitse nostaa moottorikierroksia. Edelleen kaikissa raskaissa trukeissa on automatiikka, joka pudottaa moottorin tehot tai jopa sammuttaa sen, jos tietyt raja-arvot, esimerkiksi nesteiden lämpötiloissa, alittuvat tai ylittyvät.

”Hyster on valmistanut tämän kokoluokan trukkeja Hollannissa jo noin 60 vuoden ajan. Tämän hetken mallisarja on seitsemäs tässä kokoluokassa. Huoltoa Suomessa hoitaa noin 20 valtuutettua huoltopistettä ympäri maan”, lopettaa Miettinen.

Mikäli Suomesta ei huoltomiesten käteen oikeaa varaosaa löydy, luvataan sen saapuvan Hollannin varastolta seuraavaksi päiväksi.

Lue seuraavaksi