Uutiset

Työkoneet

Mikro-ojitusta Helsingissä

Valokuidun asentaminen on tähän asti Suomessa pääosin toteutettu kaivamalla ja auraamalla. Materiaalivaihdot ovat perinteisissä valokuidun asentamismenetelmissä suuria ja työn toteutus on ollut hidasta, ja onnistunut vain kesäisin.Nyt Telia testaa valokuidin rakentamista ympäristöystävällisemmin mikro-ojitustekniikalla Helsingissä.

Mikro-ojitus (micro trenching) tarkoittaa käytännössä kuitukaapeleiden asentamista timanttisahattuun uraan, joka tehdään noin 40 cm syvyyteen eli hieman lähemmäs pintaa kuin perinteisissä menetelmissä. Kuidun asennus onnistuukin kaksi tai jopa kolme kertaa nopeammin. Mikro-ojituksen testaus toteutetaan yhdessä Empower TN Oy:n kanssa Helsingin Länsi-Pakilassa.

”Mikro-ojittamisella voidaan asentaa paljon enemmän valokuitua päivässä kuin kaivamalla. Mikro-ojittamalla rakentamisen haitta onkin asukkaille minimaalinen, koska työmaa tarvitsee vähemmän tilaa ja rakentamisaikataulu on nopea. Pinnoitteen kapean jälkipaikkauksen ja vähäisten materiaalisiirtojen ansiosta siitä syntyy matala hiilijalanjälki. Menetelmä on lisäksi kustannustehokas ja hoituu nopeasti”Pekka Piuva kertoo.

Menetelmä on Ruotsissa yleisesti käytetty, mutta Suomeen malli ei ole vielä juurtunut. Nyt Länsi-Pakilassa tehdyn testauksen jälkeen Telia saa kokemuksia uuden tekniikan käytännön toteuttamisesta tulevaisuutta varten. Tällä hetkellä Telia kehittää/rakentaa valokuituverkkoa pitkälti Avoin Kuitu -mallilla. Siinä asukas voi itse valita, mitä palveluntarjoajia ja palveluita hän käyttää.

Lisätiedot: avoinkuitu.fi

Videossa tehdään mikro-ojitusta Shetlannin saarilla.

https://www.youtube.com/watch?v=aq6y1xtuyio

Lue seuraavaksi