Uutiset

Työkoneet

Mikä ihmeen Belaz?

Barliman Oy:llä on käytössä kaikkiaan kolme Belaz-merkkistä kiviautoa. Hamina-Vaalimaa hankkeessa on kaksi 55 tonnin 7555B –mallia ja Talvivaarassa on kivenajossa vielä yksi 45 tonnin 7547 -malli.

”Tärkein hankintakriteeri Belazeille oli hinta. Yhden länsimaisen kiviauton hinnalla sain kolme Belazia. Hankintavuosi oli 2012 ja nyt niiden mittarissa on jo yli 5000 tuntia. Ja hyvin niiden kanssa on mennyt. Ne ovat tekniikaltaan käyttövarmoja ja rakenteeltaan kestäviä. Kuljettajan ergonomia ei nyt ole ihan kalliimpien kilpailijoiden tasoa. Muun muassa melutaso on hieman korkeampi. Työstään eli kiven kuljettamisesta ne suoriutuvat kuitenkin erinomaisesti”, kertoo Timo Vaaramaa, Barliman Oy:n toimitusjohtaja ja omistaja.

Muita valkovenäläisen Belarusian Autoworksin valmistamia Belaz-kiviautoja ei AS A.K.K Suomeen ole myynyt. Barliman omistaa ainoat kolme.

”Olemme tehneet paljon markkinointia Suomenkin puolelle. Kiinnostusta on ollut muun muassa kaivossektorilla, mutta jälleenmyyjää kaivattaisiin tänne Suomen puolelle. Moni edellyttää sitä ennen kauppoihin ryhtymistä”, kertoo kehitysjohtaja Kait Kuus virolaisesta yrityksestä AS A.K.K., joka vastaa tällä hetkellä Suomenkin myynnistä.

Moottoritietyömaalla toisen Belazin puikoissa taituroi Simo Uke, joka on ajanut autoa sen tulovuodesta 2012 lähtien. Barlimanilla mies on ollut vuodesta 2009 asti.

”Auto on pelannut hyvin. Automaattivaihteisto on  toiminut odotetusti. Se vaihtaa tyhjänä ja kuorma päällä eri tavalla eli reagoi lastin painoon. Nyt kierto yhdelle lastaukselle ja purulle on noin 19 minuuttia. Edellisen kuorman paino oli 59 tonnia”, kertoo Uke ja näyttää ohjaamossa olevaa ruutuvihkoa, johon merkitsee kuormien painot  ja kellonajat muistiin.

Valkovenäläinen, Zhodzinassa lähellä Minskiä sijaitseva Belaz (Belarusian Autoworks) on lähes 70 vuotta vanha venäläistaustainen yritys, joka valmistaa raskaita koneita. Muun muassa kiviautoja useassa eri kokoluokassa.

Pari vuotta sitten yritys läpäisi uutiskynnyksen kaikkialla maailmassa esittelemällä maailman suurimman kiviauton eli 450 tonnin kapasiteetin omaavan Belaz 75710 -mallin. Omapaino autolla on 360 tonnia. Kokonaispaino lastattuna on hulppeat 810 tonnia.

Jättiläisautoja on valmistettu kaksi, joista toinen on tehnyt töitä jo toista vuotta kaivoksella Venäjän Chernigovetsissa (kuva). Kuormaa sen sanotaan kuljettaneen kaikkiaan jo neljä miljoonaa tonnia ja matkaa on taitettu 52 000 kilometriä. Se on siis ajanut jo kerran maapallon ympäri.

Belarusian Autoworksin markkinat ovat 50 prosenttisesti  Venäjällä ja vanhoissa alusmaissa. Belaz-kiviautoja on käytössä tänään kuitenkin jo Australiaa ja Amerikkaa myöden.

Kehitysjohtaja Kait Kuus (oik.) ja myyntijohtaja Ergo Pottsepp (AS A.K.K.) piipahtivat työmalla katsastamassa, miten Barliman pärjää Belaz-kiviautojensa kanssa.

Suomessa olisi laajempaakin kiinnostusta valkovenäläisiin kiviautoihin, mutta moni haluaisi jälleenmyyjän jälkimarkkinointipalveluineen sijaitsevan Suomessa, toteavat miehet.

Lue seuraavaksi