Uutiset

Työkoneet

Michelin – uusia tassuja isoihin koneisiin

Michelin on esitellyt kokonaan uudet renkaat käytettäväksi suurissa työkoneissa. Michelin X®tra Defend on tarkoitettu kantavuudeltaan 25–45 tonnin runko-ohjattuihin koneisiin, kuten dumppereihin ja pyöräkuormaajiin. Vielä järeämpiin koneisiin on tarjolla uusi Michelin X®tra Load -sarja. Ne on tarkoitettu kantavuudeltaan 40–80 tonnin koneisiin, esimerkiksi kiviautoihin.

Michelin esitteli syyskuussa Tukholmassa uudistuneita renkaita järeisiin maarakennuskoneisiin, kuten kuvan dumppereihin sekä kaivostoiminnassa käytettäviin kiviautoihin.

Michelin on aloittanut raskaan sarjaan renkaidensa uudistusprojektin. Maarakennusalan renkaista noin 70 prosenttia tulee uudistumaan vuoteen 2021 mennessä. Suurimmat konevalmistajat ennakoivat markkinoiden kasvua järeissä maansiirtokoneissa, niin runko-ohjatuissa kuin kiinteärunkoisissa. Myös koneiden kehittyminen asettaa renkaille uusia vaatimuksia. Rengaskehityksen yksinkertaisena tavoitteena on tietyssä ajassa saavutettava koneen kantokyvyn (TKPH) kasvu. Sitä Michelinin uudet raskaan sarjaan renkaat nyt

Uusi X®tra Load Protect on tarkoitettu kiviautoihin kovalla alustalla ajoon. Mallistossa on saatavana myös samoilla mitoilla oleva X®tra Load Grip 24.00 R 35, joka tarjoaa paremman pidon pehmeissä oloissa.

lupaavat. TKPH tarkoittaa tonnikilometriä tunnissa eli kuinka paljon materiaalia siirtyy tietyssä ajassa tietyn matkan.
Vahvemman rakenteen myötä uusien renkaiden kulutuspinta ja sivut ovat nyt vähemmän alttiita vaurioille, kuten viilloille ja kulumiselle. Renkaan sivuseinämät ovat 15 prosenttia edeltäjäänsä paksummat.
Dumppereihin tarkoitetun X®tra Defend -renkaan rakenteissa on nyt enemmän teräskudosta sekä myös itse kumiraaka-ainetta. Korkeampi kulutuspinta pidentää käyttöikää ja sallii syvemmän piston ”naulatestissä”. Tukevampi rakenne mahdollistaa alhaisemman rengaspaineen käytön, jolloin myös rikkoontumisriski pienenee.
Edellä mainitut seikat yhdessä alentuneen käyttölämpötilan kanssa lisäävät koneen tuottavuutta sekä vähentävät seisokkeja, luvataan Michelinin taholta. Kokonaan uudistunut rakenne olikin se juttu, jota valmistaja toi vahvasti esille.

Volvo käyttää maarakennuskoneissaan paljon Michelinin renkaita ensiasennuskumeina. Uudistuneiden rengasmallien myötä sen uskotaan lisääntyvän.

 

Lisää kilometrejä ja tonneja
Suurin merkitys TKPH:n kasvuun on juuri renkaan vähäisempi lämpeneminen kovassa rasituksessa. Michelin puhuu jopa 12 celciusastetta alhaisemmista käyttölämpötiloista. Saavutetun massan siirron lisäyksen ohella myös kuluminen vähenee, ja käyttöikä kasvaa. Dumpperikäytössä uudelle X®tra Defend 23.5 R 25 -renkaalle luvataan lähes 20 prosentin TKPH:n lisäys ja suurimmissa dumppereissa käytettävälle 29.5 R 25 -renkaallekin lähes kymmenen prosenttia. Uusi X®tra Defend -rengas soveltuu niin yleiseen maarakentamiseen kuin kaivos- ja louhostoimintaan, sekä kovalle että pehmeälle alustalle. Myös suurella nopeudella kulkeviin koneisiin.
Edellä mainitut rengaskoot ovat saatavilla jo nyt. Ensi vuonna mallisto täydentyy 26.5 R 25 ja 750/65R25 -renkailla. Michelinin mukaan X®tra Defend -renkaita tullaan näkemään koneiden ensiasennusrenkaina ensi vuoden alusta alkaen.

Lisää kantavuutta
Jäykkärunkoisia koneita varten esiteltiin nyt uusi X®tra Load -rengasperhe. Se koostuu pehmeälle, saviselle ja irtonaiselle alustalle soveltuvasta X®tra Load Grip -mallistosta sekä koville ja kuluttaville alustoille tarkoitetusta X®tra Load Protect -sarjasta.

Torbjörn Larsson esitteli Michelin uutta X®tra Defend -rengasta poikkileikatun renkaan avulla. Siinä on nyt enemmän rautaa ja kumia. Pintakuvion sanotaan olevan edeltäjäänsä syvempi. Taustalla 23.5 R 25 -rengas.

 

Mallistot korvaavat pehmeän puolen XDT- ja X®Traction-renkaat sekä kaivospuolen X®Quarry S- ja X®Haul-renkaat. Molempiin malleihin luvataan kahdeksan prosenttia enemmän kantavuutta vahvistuneen renkaan runkorakenteen johdosta. Michelin X®tra Load -renkaita on saatavana kahdella eri kumiseoksella. Ne ovat A4 ja B.Jälkimmäisellä seoksella luvataan renkaalle kaivoskäytössä jopa yli 40 prosentin TKPH:n kasvu verrattuna valmistajan aikaisempiin malleihin. Kasvun perusteena ovat samat tekijät kuin X®tra Defend -renkaissa, tukevampi runkorakenne ja sen myötä alentunut käyttölämpötila. X®tra Load Grip -malliston uudistuneen kuviorakenteen myötä luvataan jopa 30 prosenttia parempi pito ja vetokyky.
Michelin mainostaa X®tra Load -renkaan olevan ensimmäinen kolmen tähden renkaansa isoihin jäykkärunkoisiin työkoneisiin, kuten kiviautoihin. Sarjasta on nyt saatavana 24.00 R 35 -rengas. Ensi vuonna markkinoille tulee myös malli 18.00 R 33.
Kaikkien nyt esiteltyjen mallien jatkoksi on tulossa ensi vuonna runsaasti uudistuneita rengasmalleja ja nimenomaan työkonekäyttöön.

 

 

 

Lue seuraavaksi