Uutiset

Työkoneet

Metso varustaa etävalvontaan

Vuoden 2016 alusta kaikkiin Tampereen tehtaalla valmistettuihin Metson Lokotrack-murskauslaitteisiin on asennettu monipuolisen etävalvonnan mahdollistava satelliittiyhteys. Lisätoimintona tilattavan etävalvonnan avulla laitteen sijaintia, keskeisiä käyttötietoja ja tulevien huoltojen tarvetta voidaan tarkastella etänä ja suositellut varaosatilaukset tehdä suoraan järjestelmästä.

Yksi uuden etävalvonnan pilottiasiakkaista, murskausurakoitsija Hämeen Moreenijaloste Oy, on testannut Metson etävalvontaa viime marraskuusta lähtien. Kokemukset ovat myönteisiä.

”Tarvitsen nyt vain läppärin ja tietokoneyhteyden, niin voin hetkessä tarkistaa keskeiset Lokotrack LT330D-laitoksen toimintaan liittyvät tiedot lähes reaaliaikaisesti. Sijainnin ohessa näen selkeästi päivittäiset murskaustunnit, polttoaineen kulutuksen ja tulevat huoltotarpeet,” kertoo toimitusjohtaja Lauri Mertsalmi.

Hälytykset auttavat laitesäädössä

Lauri Mertsalmi arvioi tulevien huoltojen ennakoinnin etävalvonnan tärkeimmäksi ominaisuudeksi: ”Kun suunnittelemme urakka-aikataulua, on etävalvonnalla helppo tarkistaa, mihin ajankohtaan määräaikaishuollot sijoittuvat sujuvimmin. Näin voimme varmistaa, että kaikki tarvittavat varaosat on tilattu ja tarvittava henkilöstö saatavilla.”

”Myös järjestelmään automaattisesti kirjautuvia, Lokotrackin toimintaan liittyviä hälytyksiä kannattaa seurata. Jos sama hälytys toistuu usein, voimme reagoida asiaan ajoissa, säätää laitetta ja välttää näin isomman korjaustarpeen,” hän lisää.

Toimitusjohtaja Lauri Mertsalmi seuraa Lokotrack-laitoksensa toimintaa etävalvontajärjestelmällä ainakin parin päivän välein. ”Kun murskaustiedot näkee suoraan järjestelmästä, ei työmaalle tarvitse soitella niin usein eikä välttämättä edes käydä. Satelliittiyhteys tuo tiedon myös puhelimen katvealueilla sijaitsevilta työmailta, joita löytyy Suomestakin yllättävän usein,” Mertsalmi sanoo.

Ruutuvihkosta pilvitallennuksiin

Hämeen Moreenijalosteen LT330D-murskaus- ja seulontalaitos murskasi välikoneena maaliskuun alussa Joutsan seudulla Jari Koskenniemen louhoksella 25 000 tonnin urakkaa. Kaksivaiheisena murskaten prosessissa syntyi kahdessa vuorossa vajaat 5000 tonnia 0–16 mm:n, 0–32 mm:n, 0–56 mm:n ja 8–16 mm:n lajikkeita.

Metson etävalvonta on ollut jo myös työmaan päällikkö Jarkko Niemisen ja murskaamotyöntekijä Joni Kankaan käytössä jonkin aikaa. ”Meillä on vielä käytössä perinteiset, laitekohtaiset siniset ruutuvihkot, joihin kirjaamme toimintaan ja tuotantoon liittyvät asiat. On selvää, että osa tästä kirjanpidosta voidaan siirtää pilvipalveluun,” Jarkko Nieminen arvioi. ”Etävalvonnasta on meille jatkossa enemmän hyötyä, kun esipäähän vaihtuu Metson Lokotrack LT120E-leukalaitos.”

”Parasta etävalvonnassa on huolto-ohjelmaan liittyvä varaosasuositus. Se muistuttaa, että kaikki öljyt, suodattimet ja tarvikkeet muistetaan tilata ajoissa. Toiveena olisi, että voisimme tilata järjestelmän kautta jatkossa myös yksittäiset varaosat,” Joni Kangas evästää.

Lue seuraavaksi