Uutiset

Työkoneet

Metsätyö kehittää perinteisiä tieteriä

Of-kulutusteriä Metsätyöllä.

Tieterissä kovametalliterät ovat olleet muodissa viime vuosina. Niiden ongelmana on tyypillisesti melu ja perinteisiä materiaaleja korkeampi hintakin. Metsätyö Oy:n Hannu Aalto kertoo perinteisten tieterien kehittyneen entistä kestävämmiksi ja tietyissä kohteissa kestävyyden olevan jo jopa samalla tasolla kovametalliterän kanssa.

”Kovametalliterä on äänekäs ja sen takia niiden käyttö taajamissa on aiheuttanut moitteita. Myös työhyvinvointiin tällä on vaikutusta, sillä auraaja on jatkuvasti tuossa melussa”, kertoo Aalto. ”Perinteinen teräs on selvästi hiljaisempi ratkaisu. Kilpailun paineessa perinteisiä materiaaleja on kehitetty entistä paremmiksi. Kovuutta on nostettu ja samalla materiaalista on saatu kehitettyä entistä sitkeämpää. Kulutuskestävyyttä on saatu myös muun muassa entistä vahvemmilla materiaalivahvuuksilla.”

”Edustamme Olofsfors Ab:n valmistamia Of-kulutusteriä ja he kuuntelevat tarkasti meidän toiveitamme. Tästä esimerkkinä uutuustuote Sharq P300 HD, jollaista Suomessa on kysytty pitkään. Materiaalivahvuus tässä on 16 mm ja kovuus 550 brinelliä. Materiaali on tehty sitkeäksi, joten terä ei murru helposti. Muotoilu on tehty siten, että terän pystyy käyttämään tarkasti hyödyksi.” Sharq P300 HD tekee karheaa jälkeä, mitä vaaditaankin jo useissa paikoissa.

”Tasaterää tarvitsevilla on tarjolla Sharq RAM vastaavasta materiaalista kuin tuo edellinen, vahvuuksina 16 ja 20 mm. Tällä on ajettu jopa pidemmälle kuin kovametalliterällä. Sharq Flat on puolestaan 600 brinellin kovuudella oleva standardipituuksilla, 10 ja 12 mm vahvuuksilla saatava tasaterä. Tässäkin materiaali on erittäin sitkeää.” Lisäksi perinteisestä 240×11 mm reikäteristä on tehty samalla menetelmällä kovempi ja sitkeämpi versio, joka ei murru kovassakaan käytössä.

Viime talvelle esitelty V200-aaltoterä oli heti menestys ja niitä Aalto kertoo myydyn jo viitisen tuhatta viime talvena. Terä on vain kuusi millimetriä vahva, joten se puree erittäin hyvin erilaisiin polanteisiin. Aaltomuotoilu tekee pinnasta karhean. ”Tämä terä soveltuu hyvin niin autojen kuin traktoreiden alusteriin, tiehöyliin ja tiettyihin auroihinkin. Sileällä terällä tietyissä olosuhteissa jäljestä tulee erittäin liukas. Karhea jälki on pitävämpi ja siinä pysyy myös hiekoitusmateriaali paremmin paikoillaan kuin aivan sileällä pinnalla, eikä hiekoituksen tarvekaan ole niin suuri”, selittää Aalto.

JK

Lue seuraavaksi