Uutiset

Työkoneet

Metallivälitys Räsäselle OK TEC OKMS 2000 II -teräsleikkuri

Metallivälitys Räsänen on Toivo Räsäsen vuonna 1985 perustama romun osto- ja välitysliike Kuopion Kiviharjussa. Vuodesta 2000 siirtyi liikkeen vetovastuu Toivon pojalle Pasille, joka hänkin on ollut alan töissä vuodesta 1990 lähtien. Pasin lisäksi yritys työllistää kaksi vierasta työntekijää.

Metallivälitys Räsänen ostaa rauta-, teräs- ja värimetalliromua Kuopion ympäristöstä ja leikkaa sen sopivan kokoiseksi toimitettavaksi teräksen raaka-aineeksi suuriin suomalaisiin terästehtaisiin, kuten Outokumpu Stailess Oy:lle Tornioon, Rautaruukki Oyj:lle Raaheen tai Ovako Bar Oy Ab:lle Imatralle. Romun laatu ei ole yhdentekevää valmistettavan teräksen laadun kannalta ja siksi Räsäsen ammattitaitoinen henkilökunta tietää tarkalleen terästeollisuuden käyttämän romun puhtaus- ja laatuvaatimukset sekä toimintaohjeet.

Metallivälitys Räsänen on sisäistänyt myös toimintansa aiheuttamat ympäristövaikutukset ja siksi se noudattaa toimintaansa liittyvää ympäristölainsäädäntöä ja määräyksiä. Yrityksellä onkin käytössä sovellettu ISO 9003 -laatujärjestelmä sekä sovellettu ISO 14001 -ympäristöjärjestelmä.

Osan romuista asiakkaat tuovat tontille itse, mutta suurimman osan Räsänen noutaa omalla Iveco-vaihtolava/nosturi -autolla. Romulavoja yrityksellä on parikymmentä, joiden täytöstä vastaa usein asiakas. Metallivälitys Räsäsen palveluihin kuuluu myös romuautojen vastaanotto ja niiden rekisteristä poistaminen.

Varsinaisessa romunkäsittelyssä Räsäsellä on koneina: pyöräalustainen, Suomen ensimmäinen Solmec 108 LS -materiaalinkäsittelykone varustettuna romukouralla, tela-alustainen Komatsun PC 180 LC -kaivukone uudella OK TEC OKMS 2000 II -teräsleikkurilla sekä JCB-pyöräkuormain.

Aikaisemmin Räsäsellä leikkuut tehtiin nokkaleikkurilla, joka kuitenkin viime kesänä tuli tiensä päähän. Tilalle Räsänen hankki Joensuussa toimivan Hannun Koneen konemyyjältä Mika Jääskeläiseltä uuden OK TEC OKMS 2000 II -teräsleikkurin, joka on ollut nyt kovassa käytössä puolisen vuotta. ”Laite on ollut positiivinen yllätys, se on lujarakenteinen, terät ovat kestävät ja letkut hyvin suojatut. Laitteelle ei ole tarvinnut tehdä muuta kuin rasvata ja kääntää teriä”, kertoo Pasi Räsänen.

www.metallivälitys.fi

www.hannunkone.fi

Miika Nyrö

Tekniset tiedot:

Käyttöpaino 1 760 kg

Kokonaispituus 2 072 mm

Leveys 1 294 mm

Avausleveys 522 mm

Leikkupituus 120 x 4ea

Leikkausvoima 73, 94, 127 ja 200 tn

Käyttöpaine 300 bar

Öljynvirtaus 200-250 l/min

Kiihdytysventtiili lisävaruste

Sopiva kone 18-26 tn

Moottorin aset.paine 160 kg/cm²

Öljyn virtausnopeus 36-40 l/min

Pyörintänopeus 13-15 rpm

Lue seuraavaksi