Uutiset

Työkoneet

Melon padon paalutustyömaalla valmistui Suomen syvin porapaaluseinärakenne


Artikkelikuva: Kesällä 2022 oli porapaaluseinän rakentaminen Melon maapatoon täydessä vauhdissa.


Suomen ensimmäinen maapatoon rakennettu porapaaluseinä ja samalla Suomen syvin porapaaluseinärakenne takasi Melon vesivoimalaitoksen tiivistämisen menestyksekkäästi Nokialla. KFS Finlandin toteuttamassa ainutlaatuisessa korjausurakassa porattiin yhteensä 4 500 neliömetriä teräksistä porapaalua haastavaan kalliopintaan. Vaativan pohjarakentamisen taidonnäyte esitellään pohjarakentamisalan ammattilaisille Teräspaalupäivässä 19.1.2023 Helsingissä.

Kokemäenjoessa sijaitsevan Melon vesivoimalaitoksen padon tiivistäminen valmistui poikkeuksellisella menetelmällä. Injektoinnin sijaan erikoispohjarakentamisen toimija KFS Finland korjasi padon ylimääräisen suotamisen teräspaaluista poratulla seinärakenteella.

Lähes vuoden kestäneen urakan lopputuloksena syntyi paitsi Suomen syvin porapaaluseinärakenne myös ensimmäinen maapatoon toteutettu porapaaluseinä. Teräspaaluja porattiin 8 000 porapaalumetriä ja porapaaluseinän pinta-ala on 4 500 neliömetriä.

Haastetta toivat maapadon jyrkät kalliopinnat ja kallion syvä v-mäinen muoto.

”Paalujen pituuserot havainnollistavat jyrkkää kallionpintaa pisimpien paalujen ollessa 67-metrisiä, kun taas lyhimmillä oli mittaa vain seitsemän metriä. Vaikka osa paaluista oli huomattavan pitkiä, räätälöidyn kalustomme ja ammattitaitomme ansiosta porapaaluseinän rakentaminen sujui suunnitellusti ja aikataulussa”, kohteen työpäällikkönä toiminut Jani Kinnunen KFS Finlandista kertoo.

Haasteet voitettiin innovatiivisilla ratkaisuilla

Ennen varsinaisen porapaalutuksen aloittamista urakoitsija KFS Finland ja suunnittelija Geobotnia kiinnittivät suunnittelussa erityistä huomiota padon maamassoihin.

”Kohde oli porausteknisesti haastava ja maapato on herkkä paineilmalle. Kehitimme oikeat ratkaisut herkkään ja vaativaan ympäristöön yhteistyössä porauskalustovalmistaja Minconin kanssa vahvistamalla kalustoa, avartimia ja maakenkiä sekä ottamalla käyttöön isompia vasaroita”, Kinnunen kertaa.

Työmaalla koettiin myös pienoinen yllätys, kun poraus nosti ensimmäisen 18 metrin kohdalla runsaasti vettä maan pinnalle. Ratkaisu löytyi maahan tehtävistä vettä ohjaavista urista ja maapatoon lisättävistä suodatinkangaskerroksista.

Ainutlaatuinen paalutusprojekti esillä 19.1. Teräspaalupäivässä

Kunnostusurakka valmistui suunnitelmien mukaan, ja porapaalumenetelmä varmisti voimalaitoksen sähköntuotannon jatkumisen keskeytyksettä koko projektin ajan. Onnistuneesti toteutettu paalutustyö ei vaikuttanut myöskään veden laatuun eikä vedenpinnan korkeuteen.

Patosilta on suosittu kävely- ja pyöräilyreitti ja se pyritään avaamaan käyttöön kesällä 2023.

KFS Finlandin toimitusjohtaja Tommi Hakanen on ylpeä ainutlaatuisen projektin valmistumisesta. Hän esittelee vaativan pohjarakentamisen taidonnäytteen SSAB:n Teräspaalupäivässä 19.1.2023. Helsingissä järjestettävä tapahtuma kokoaa yhteen pohjarakentamisen ammattilaiset tänä vuonna 16:tta kertaa.

Lue seuraavaksi