Uutiset

Työkoneet

Mekaaninen rototiltti Forti tuotantoon

Vahva Forti 200 on uudenlainen kaivukoneen lisävaruste, jossa on pikakiinnitin, kauhan kallistus ja mekaaninen pyöritys. Tuote on täysin kotimainen, sen kehittäjä ja valmistaja on Outokummun Metalli Oy ja sitä myy Koneosapalvelu Oy. Vahva Forti 200 sopii 13–20 tonnin kaivukoneisiin. Tuotteen prototyyppi esiteltiin FinnMetko-näyttelyssä syksyllä 2014 ja nyt maarakennussesongin alkaessa tuote on siirtymässä sarjatuotantovaiheeseen.

Vahva Fortissa on hydraulinen kauhan kallistus +-45 asteen kallistuskulmalla ja mekaaninen kauhanpyöritys. Kauhaan hitsataan kartiomainen kiekko tai käytetään NTP 10 -adapteria. Kauha kiinnittyy kiristämällä kauhassa oleva kartiomainen kiekko pylväspihtien käyttämällä pannalla. Kiekon ja pylväspihtien käyttö lukituksessa on patentoitu ratkaisu. Kauhan kiinnitys Fortiin on välyksetön.

Kauhan pyöritys tapahtuu mekaanisesti maata vasten löysäämällä panta ja lukitsemalla se uudelleen, kun kauha on halutussa asennossa.

Pohjoiskarjalainen pitkän linjan maansiirtoyrittäjä Alpi Huttunen on hiljattain aloittanut Vahva Fortilla työskentelyn kaivukoneenaan Doosan DX 160LC.

Huttunen kertoo, ettei Fortin käyttö rajoitu pelkkiin kaivutöihin, vaan hän on käyttänyt sitä myös rantarakentamisessa ja purkutöissä.

Vahva Fortin tekee fiksuksi juuri se, mitä siinä ei ole. Itse laitteessa ei ole hammasvaihteita, hydraulimooottoreita, hydrauliventtiileitä eikä sähköä kuten perinteisissä hydraulisissa rototilteissä. Rakenne on täten yksinkertaisempi ja vähemmän altis vaurioille. Lisäksi rakenne on matala, joten kauhan kärkivoima ei pienene paljoa. Vahva Fortiin ei tarvita propotekniikkaa eikä erillistä kokonaisohjausjärjestelmää, joten myös asennus on yksinkertainen ja edullinen.

”Ruoppaustöissä on ollut tärkeää, että itse laitteessa ei ole sähköä, joten veden alla työskentely onnistuu helposti. Jähmeän saven käsittelyssä sekä peruskone että Forti joutuvat lujille, ja siinä välyksettömän kytkennän sekä laitteen lujan rakenteen hyödyt tulevat kiistatta esille. Kauha kestää hyvin paikoillaan lukittuna”, toteaa Huttunen.

Työskennellessä kauhan ja Fortin liitos on lukittuna välyksetön, joten se on kestävä ja käyttäjälle miellyttävä. Kauhan kiinnitysmekanismin ansiosta pylväspihdit ovat aina vakiovarusteena ilman lisähintaa. Muutenkin Vahva Forti on hankintahinnaltaan huomattavasti edullisempi kuin hydrauliset rototiltit.

Huttunen mainitsee myös käyttäneensä pylväspihtejä monipuolisesti; hän on juntannut pylväitä veteen, repinyt pystyyn jääneitä puita juurineen pois tontin raivauksessa ja käsitellyt hirsiä purkuhommissa. ”Kahmarimaiset pylväspihdit toimivat kunnolla. Kun kauhan pudottaa pois, niin pihtityöhön voi keskittyä rauhassa. Kun kauhan laittaa takaisin, niin pylvään saa juntattua kauhalla varmasti pohjaan”, Huttunen kertoo.

Forti 200 kevään konepäivillä

Vahva Forti on nähtävillä 10.–11.4. Mansen Mörinät -tapahtuman yhteydessä RealMachinery Oy:n tiloissa Lempäälässä sekä Koneselkä– ja Konesilta-yhtiöiden konepäivillä Kärsämäellä 18.4.

Esittelykappaleet laitteesta löytyvät lisäksi Koneosapalvelun Kuopion, Joensuun ja Lappeenrannan myymälöistä. Tuotevideo on katsottavissa osoitteessa www.koneosapalvelu.fi.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi