Uutiset

Työkoneet

Mecalaceilla monipuolisesti

Monissa kotimaan näyttelyissä näytöskuljettajanakin toiminut Paavo Ikäheimo hankki jo kolmannen ranskalaisvalmisteisen Mecalac-kaivukoneensa. Kaikki koneet ovat olleet mallia 12 ja ensimmäisen mies muistaa ostaneensa jo vuonna 2001.

Nyt uusin runko-ohjattu malli Mecalac 12 MTX Speeder (9,2 t) on kesäaikaan pääasiassa Skanskalle asfalttipohjia tekemässä. Mecalacilla leikataan reunat ja tehdään pohjat sekä profiloidaan pihoja ja korjataan kaapelivaurioita. Maantieteellinen alue on Kuopion seutu.

”Mecalac on ahtaissa paikoissa ehdoton peli ainutlaatuisen puomigeometriansa ansiosta. Koneessa ei ole etu- eikä peräylitystä, joten sillä on huoleton työskennellä. Maastokelpoisuus on myös paljon parempi kuin tavallisissa pyöräalustaisissa kaivukoneissa”, kehaisee Ikäheimo. Talviaikaan Paavo tekee Mecalacillaan muun muassa rakennusten pohjia ja myös energiapuuhommia giljotiinikouran avulla .

”Tämä uusi Mecalac kulkee sellaiset 36 kilometriä tunnissa GPS:n mukaan. Alamäissä toki pääsee yli 40 kilometriä tunnissa. Kaksiportainen vaiheisto on nyt mekaaninen entisen hydrostaatin sijaan ja se on lisännyt mäennousun sitkeyttä ja kone kiihtyy myös paremmin. Todellinen maantienopeus on siis paljon entistä korkeampi, kun liikennevalojen vihreää aaltoa kykenee nyt seuraamaan Speeder-versiolla,” lopettaa Ikäheimo.

Janne Blomgren Paippisista hankki ensimmäisen Mecalacinsa loppukesästä ja on nyt pyörittänyt 5,7 tonnin painoiseen, tela-alustaiseen 6MCR-malliin jo 200 tuntia. Mies tekee pääasiassa omakotitalojen ja rivitaloyhtiöiden salaojituksia, mutta myös uudisrakennusten pohjatöitä ym. Keväällä konekanta muuttui täysin.

”Kävin Hansa-Machinesin Klaukkalan toimipisteessä koeajolla ja siitä tulikin kallis visiitti. Viiden minuutin ajon jälkeen vakuutuin koneen monipuolisuudesta. Vaihdossa meni kolmen tonnin minikaivukone ja viiden tonnin kurottaja.”

Jarmo Syrjälä luovutti Mecalac 6MCR-mallin Janne Blomgrenille Lepaa 2014 -näyttelyssä elokuussa.

”Nyt Mecalacilla hoituu kätevästi molempien työt. Kauhasettiin kuuluvilla leveällä sorakauhalla, kuokkakauhalla sekä luiskakauhalla hoituvat niin kuormaus kuin kaivuuhommatkin. Trukkipiikkien avulla siirrän materiaaleja ja lastaan vaikka autoon”, tiivistää Blomgren.

Mecalac 6MCR:n yksi ehdoton etu on myös sen hyvä siirtonopeus; 10 kilometriä tunnissa.

Videossa Blomgrenin konetta pari pykälää suurempi 10MCR. Konsepti on täysin sama.

Lue seuraavaksi