Uutiset

Työkoneet

Mecalac Ranskasta – yksi kone, monta työtä

Yrityksellä on kolme tehdasta. Mecalacit ja niiden osat valmistuvat kahdella tehtaalla Ranskassa (Annecy-le-Vieux ja Albens) ja kompaktit Ahlmann -pyöräkuormaajat Saksassa (Büdelsdorf). Ahlmann liitettiin Mecalaciin vuonna 2002.
Mecalacin perustaja ja pääasiallinen osakekannan omistaja, Henri Marchetta on nyt astunut pois yrityksen toimitusjohtajan tehtävistä ja siirtynyt hallituksen puheenjohtajaksi. Yritystä luotsaa uusi mies nimeltään Georg Sick (56), joka on aiemmin toiminut Wacker Neusonin ylimmässä  johdossa. Hän omistaa 25 prosenttia Mecalac-Ahlmannin osakkeista. Myös Henrin poika Alexandre Marchetta toimii yrityksen johdossa.
Nykyinen valmistustahti kahdella tehtaalla on noin 1500 konetta vuodessa. Määrä jakaantuu kutakuinkin puoliksi kahden eri merkin, Mecalacin ja Ahlmannin välillä.
Omat jakeluyhtiöt sijaitsevat Ranskan lisäksi Espanjassa, Italiassa ja Saksassa. Jälleenmyyjiä ja huoltoliikkeitä on yhteensä 22 maassa, jotka pääasiassa sijaitsevat Euroopassa. Myös Afrikan mantereella joissain maissa Mecalacilla on edustus.
”Pyrkimyksemme on ainoastaan vahvistaa toimintaa maissa, joissa jo olemme. Laajentuminen ei ole ensisijainen pyrkimyksemme. Yrityksen tämänhetkiseen strategiaan ei kuulu Amerikan ja Aasian markkinoiden valloittaminen. Tosin Ahlmann -pyöräkuormaajia tehdään jo lisenssillä Intiassa”, kertoo Alexandre Marchetta tehtaalla Ranskassa.
Mecalacin valmistus on siis Ranskassa jakaantunut kahdelle tehtaalle siten, että koneiden kokoonpano ja suurin osa työstöistä ja hitsauksista on keskitetty Annecyyn ja komponenttivalmistus kuten sylinterien ja venttiililohkojen tuotanto on Albensissa, Hydromon tehtaalla. Komponenttirekat tuovat kahdesti viikossa osia kokoonpanoon Annecyyn.
Yrityksen markkinat jakaantuvat siten, että Ranskan osuus on 44, Saksan 28 ja Hollannin 11 prosenttia. Italian osuus on viisi prosenttia ja muulle maailmalle jää 12 prosenttia, johon osuuteen myös Suomi kuuluu.
Mecalac –kaivukoneet tuo maahan porilainen Hansa Machines ja toimitusjohtaja Tero Tommilan mukaan pientä piristymistä Mecalacin suhteen on havaittavissa kotimarkkinoillammekin.
”Mecalac on erikoiskone, jonka konsepti pitää ensin selvittää asiakkaalle. Perinteisesti puomiratkaisu poikkeaa normaalista kaivukoneesta ja sen takia Mecalacin avulla työmaalta voi korvata eri konetyyppejä. Esimerkiksi uusi 8 MCR on samalla sekä kaivukone, pyöräkuormaaja että liukuohjattu pienkuormaaja. Se onkin mainio työmaiden yleiskone, joka taipuu moneksi”, kehaisee Tommila.

Laaja mallisto

Mecalac –mallistossa on tällä hetkellä kymmenkunta erilaista mallia ja variaatiota. Mallit 10MSX (7,1 t), 12MSX (9 t) ja 12MTX (9,1 t) ovat lähimpänä alkuperäistä Mecalac -konseptia.
10 ja 12-sarjan koneissa on runko-ohjaus ja pyörivä ylävaunu.10-sarjassa on oskilloiva runkonivel ja 12-sarjassa taka-akseli on oskilloiva. Ohjaamo ja kaivulaite sijaitsevat ympäripyörivässä etuosassa ja pyöräkuormaajatapaan moottori ja voimansiirto runkonivelen takana.
Puomin rakenne ja geometria takaavat sen, että kone suoriutuu sekä kaivu- että nostotöistä erinomaisesti. Esimerkiksi mallin 12 MTX maksimi nostokorkeus trukkihaarukoilla on 6350 millimetriä, joten autoihin lastaus onnistuu hyvin kaivutöiden lomassa.
Päivitettyyn 12 MTX  -malliin on nyt  lisätty kaksiportainen vaihteisto, jonka ansiosta siirtonopeus on 35 kilometriä tunnissa (ennen 27 km/h). Koneessa on myös isompi työhydrauliikan pumppu. Ennen tuotto oli 140, nyt 165 litraa tunnissa.
Pyöräalustaisesta mallista 714 MW (13,5 t) on olemassa kaksi eri versiota. Perusversion lisäksi malli MWRR (16 t), joka on ratatöihin varusteltu kiskopyörineen ja nostorajoittimineen. 714 MW omaa hyvän 35 kilometrin tuntinopeuden. Toukokuussa tänä vuonna jälleenmyyjille esitellään uusi, lukuisia muutoksia kokenut  714 MW –malli, johon palataan tarkemmin lähitulevaisuudessa. Kone oli jo tehtaalla nähtävissä.

Myös teloilla

Tela-alustaisia kaivukoneita on kaksi; 712 MC (11,2 t) ja 714 MC (13,5 t). Myös näiden koneiden kapea työleveys sallii yhdellä kaistalla työskentelyn.
Mielenkiintoinen konsepti on myös tela-alustainen minikaivukone 8 MCR, joka painaa noin seitsemän tonnia. Se esiteltiin ensi kertaa Intermat –näyttelyssä vuonna 2009. Valmistajan mukaan se on sadan prosentin kaivukone ja sadan prosentin liukuohjattu kuormaaja. Hallintatapa vaihdetaan helposti katkaisimella. Pienkuormaaja-asennossa ajo tapahtuu vasemmalla vivulla ja kuormaaminen tuttuun tapaan oikeanpuoleisella joystickillä. Kaivukoneasennossa käytössä on normaalit kaivuliikkeet. Samoter –näyttelyssä maaliskuussa tästä mallista esiteltiin jo isoveli 10 MCR, joka painaa 8500 kiloa. Molemmissa koneissa on Cummins -dieselmoottori (60/74 kW) ja kaksiportainen voimansiirto antaa maksiminopeuden 10 kilometriä tunnissa. Malli 10 MCR tulee sarjavalmistukseen vuoden lopulla.
Laajasta mallistosta on siis helppo löytää omiin töihin sopiva kone. Koko malliston johtotähti on ollut liittää useamman koneen ominaisuudet yhteen ja samaan pakettiin. Tämä tietää vähemmän koneita työmaalle sekä käyttäjälle kykyä suoriutua yhä useammantyyppisistä työtehtävistä.

Mecalac -miehet reissussa

Tehdasmatkalla Rankassa oli mukana Tommilan lisäksi kaksi Mecalac –asiakasta ja kaverusta Espoosta. Mike Wilén (39) on toiminut yrittäjänä (Mike Wilén Oy) vuodesta 1994 lähtien ja ensimmäinen Mecalac oli tyyppiä MXT 12, jota mies käytti viitisen vuotta. Nyt käytössä on jo toinen, vuosimallin 2008 nelipyöräohjattu Mecalac 714W (14 t).
”Tunteja koneessa on nyt noin 2800 ja varusteina ovat Novatronin Easy Dig –kaivusyvyysmittari, Engcon -kauhanpyörittäjä sekä SKF -keskusvoitelujärjestelmä”, kertoo Wilén.
Vuonna 1999 traktorikaivurin puikoissa urakoitsijan hommat aloittanut, 41 -vuotias Timo Varjonen (Ruusutorpan Kone Oy) sen sijaan odottaa ensimmäistä Mecalaciaan toimitettavaksi. Varjonen on seurannut Wilenin Mecalacia tarkasti ja vakuuttunut konetyypin monipuolisuudesta. Nyt miehen alla on pyöräalustainen Neuson 9503, joka väistyy jahka tela-alustainen Mecalac  8 MCR (7 t) saapuu maahan.
”Ensimmäisen Mecalacin ostin juuri sen monikäyttöisyyden ansiosta. Olin töissä NCC:n rakennuksilla, jossa palvelukoneelta vaadittiin sekä kurottajan että kaivukoneen ominaisuuksia. Tähän Mecalac MXT 12 istui hyvin. Sillä pääsin kaivutöiden lomassa nostamaan trukkipiikeillä lavoja vaikkapa parakkien katoille ja aitojen ym. esteiden yli”, jatkaa Wilén.
”Tällä hetkellä teen Mecalacilla aika pitkälti kunnallisteknisiä töitä eli putkisaneerauksia, kaapelikaivantoja sekä pihoja. Myös salaojia on paljon tullut kaivettua. Viime talvet on kulunut rattoisasti lumitöissä. Kahden kuution lumikauhalla lumen kuormaus onnistuu ahtaissakin paikoissa. Kun 2,5 metrin levyisen alavaunun saa sopimaan johonkin väliin, niin samassa tilassa pystyy työskentelemään ja esimerkiksi kuormaamaan autoon. Puomi nousee ihan pystyyn eli kauha pyörähtää ohjaamon päällä. Kadulla työskenneltäessä vain toinen kaista on käytössä. Silti koneessa on huomattavan hyvä kaivu-ulottuvaisuus, joka tuntuu esimerkiksi luiskatessa. Koneen kurottajaominaisuuksien avulla olemme tänä talvena pudottaneet paljon lumia katoilta kauhaan”, valistaa Wilén.
Mecalacilla Wilén vetää myös telialustaista kippikärryä, jossa kulkee kätevästi mm. kauhat, trukkihaarukat, kivikoura ja jatkopuomi. Jatkopuomin avulla kykenee nostamaan 500 kiloa 12,5 metriin. Sitä mies on käyttänyt mm. omakotitalotyömailla kattotuolien nostossa. Peräkärryä mies käyttää myös kivien kuskaukseen kivimuureja värkätessä sekä mullan siirtämisessä. Edelleen Mecalaciin on olemassa Allu –seulakauha. Wilén laskeskelee, että yhteensä 15 erilaista lisälaitetta Mecalaciin löytyy.
Varjonen kertoo odottavansa malttamattomana uutta konettaan, jolla tullaan tekemään mm. vihertöitä, sähkölinjojen kaivuuta sekä salaojituksia. Ajokokemusta on aiemmilta vuosilta niin kaivavasta kalustosta kuin kuormaavastakin. 8 MCR –mallissa juuri kahden koneen yhdistyminen kiinnostaa kovasti.
Hyvää koneessa ensituntumalta on lyhyt peränylitys ja reilukokoinen ohjaamo. Myös Mecalacin ajopolkimet saavat kiitosta tehtaalla tyyppejä ottavalta mieheltä.
”Pienyrittäjän on panostettava työn laatuun, ettei samaa työtä tarvitse tehdä kahteen kertaan. Varsinkin tuntityöt ovat menneet aika hektisiksi ja niihin olisi aina ryhdyttävä heti. Konetarpeiden ennakoiminen on useassa tapauksessa jäänyt pois. Tämä asettaa omat haasteensa urakoitsijalle”, valistaa Varjonen.
”Oli hyvä käydä katsomassa paikan päällä miten Mecalacit valmistuvat. Tehtaan siisteys, koneiden viimeistelyn taso ja tiivis laadunvalvonta tekivät vaikutuksen”, päättävät espoolaismiehet.

Katso video: Mecalac 8MCR.
Katso video: Mecalac 714MW.

Internet -osoitteet:

Lue seuraavaksi