Uutiset

Työkoneet

Mecalac AS600 – vekslaaminen minimiin

Ranskalainen Mecalac valmistaa pyöräkuormaajansa Saksassa. Historia alkaa Ahlmann-nimellä vuodesta 1952 ja Mecalacin omistukseen merkki päätyi vuonna 2002. Yritys valmistaa niin runko- kuin nelipyöräohjattuja pyöräkuormaajia, myös teleskooppimalleja. Kääntyvällä kuormaajalla ja hydrostaattisella voimansiirrolla varustettuja AS-koneita on kuusi kokoluokkaa, joista uusin tulokas on nyt Suomeenkin saapunut AS600. Mecalac-pyöräkuormaajat myy RealMachinery Oy.

Pohjois-Saksan Büdelsdorfissa sijaitsevan pyöräkuormaajatehtaan tuotannosta 60 prosenttia on nykyään jo AS-malleja eli ahtaissa Keski-Euroopan kaupungeissa ja kylissä konseptin etu on sisäistetty. Meillä kääntyväaisainen pyöräkuormaaja on vielä toistaiseksi harvinainen, mutta nyt 4 400 kilogrammaa painavalla, malliston pienimmällä koneella tavoitettaneen uusia käyttäjäryhmiä.

Mecalac AS600 on uusin kääntyvällä kuormaajalla varustettu pyöräkuormaajamalli Mecalacilta. Se painaa reilut neljä tonnia ja soveltuu kompaktin kokonsa ja pienen kääntösäteensä ansiosta ahtaille kujille ja pihoille. Täyttä kauhaa voi huoletta operoida sivulle käännettynäkin ja itse asiassa kaatokuorma sivulla on kuormaajan vastapainon ja lukittuvan taka-akselin ansiosta hitusen suurempi kuin edessä.

”Tämä kokoluokka on niin painonsa kuin ulkomittojensa ansiosta juuri sopiva esimerkiksi viherrakentajille, seurakunnille ja vaikkapa kivimiehille. 180 asteen käännön avulla esimerkiksi sokkelin täyttö tai vaikkapa kivilavan kanto toista kaistaa sulkematta onnistuu helposti. Konsepti vähentääkin runsaasti turhaa edestakaista vekslaamista ja säästää näin polttoainetta. Sorakauhan voi huoletta ottaa täyteen vaikkapa mursketta ja nostaa ylös sivuasennossakin. Itse asiassa kaatokuorma sivulle on suurempi kuin eteen. Myös pitkän tavaran, esimerkiksi lauta- tai putkinippujen kuljetus onnistuu ahtaaseenkin tilaan”, listaa konseptin etuja Marko Kierros RealMachineryltä.

Taka-akselin jäykistyssylinteri.

Etukuormaajan rungon takaosassa on vastapaino. Lisäksi Suomeen tulevissa koneissa on vakiona myös pienehkö lisävastapaino. Taka-akselilla on jäykistävät lukitussylinterit. Kun kuormaajaa käännetään sivulle, niin paine lukkosylinterissä kasvaa automaattisesti 200 baariin saakka. Näin kipatessa saadaan aikaan maksimaalinen vakaus.

Jalkapolkimella hallittava kääntö on toteutettu välyksettömästi kahden sylinterin ja ketjun avulla. Huoltovapaaksikin mainittu tekniikka on ollut käytössä 50-luvulta saakka, joten sen lastentaudit lienee jo sairastettu.

Kuormaajassa on Z-aisasto. Kinematiikka sallii kuitenkin myös trukkihaarukoilla tehtävän vaakatasonoston. Kun alhaalla asettaa piikit taakan alle vaakatasoon, niin sama asento säilyy ylös asti. Kun taas kauhalla kipatessa yläasennossa ja sen jälkeen alas laskettaessa kauha asettuu automaattisesti maanpinnalla vaakaan. Yläasennossa tapahtuva nykäys on eliminoitu nostosylinterien päätyvaimennuksella.

Tehtaalla kone varustetaan jo kahdella kaksitoimisella sylinterihydrauliikalla sekä vuotolinjalla. Työhydrauliikan vakiotuotto on 40 litraa minuutissa, mutta HF-optio (high flow) antaa 20 litraa lisää. Kuormaajan ja lisähydrauliikan hallinta on sähköinen ja kaikki toiminnot on alistettu hallintavipuun. Siitä hallitaan tietenkin myös suunnanvaihtoa, tasauspyörästön lukkoa sekä nopeusalueen valintaa.

AS-perheen pyöräkuormaajien kääntösäde on huomattavasti pienempi, kuin esimerkiksi vastaavankokoisella runko-ohjatulla koneella.

Pieni kääntösäde

Ryömintämahdollisuus on eli kaasupoljin muuttuu tarpeen vaatiessa ajopolkimeksi ja kierrokset voidaan valita käytettävän työlaitteen vaatimusten mukaisiksi. Erikoisuutena voisi mainita jarrupolkimet molemmin puolin ohjauspylvästä. Ei siis haittaa oletko oikea- vai vasenjalkainen. Ohjaamossa on tilaa hyvin ja iso tuulilasi sekä kapea kuormaajan konstruktio antavat avaran näköalan eteenpäin. Käynnistys tapahtuu nykytrendin mukaan napista. Ohjaustapa, neli- tai etupyörä- sekä rapuohjaus ovat valittavissa kääntökatkaisijalla.

Aisat 90 astetta sivulle käännettynä kaatokuorma on 2 250 eli 100 kilogrammaa suurempi kuin edessä. Moottorina on kolmesylinterinen Deutz TCD 2,2, josta tehoa saadaan 36,4 kilowattia. Tämän kokoluokan koneessa Stage V -taso alitetaan ilman ureaa eli käytössä on DOC+DPF. Maksimi siirtonopeus on 30 kilometriä tunnissa.

Aisoissa on kaksi led-valoa työtä pimeässä valaisemaan. Myös takaa löytyvät tupla-ledit. Sorakauhan tilavuus on 600 litraa ja leveys 1 700 millimetriä. 2,5 tonnin noston sallivat trukkihaarukat ovat 1 200 millimetriä pitkät.

Mecalac AS600 on vain 2 495 millimetriä korkea, mikä lisää sen käyttökelpoisuutta edelleen. Leveys on 1 585 ja pituus sorakauhalla 4 944 millimetriä. Yksi huomionarvoinen seikka on myös erittäin pieni kääntösäde runko-ohjattuun ja kiinteällä etukuormaajalla varustettuun nelipyöräohjattuun pyöräkuormaajaan verrattuna. Renkaat kulkevat ulompana kuin kauhan ulkoreuna.

”Mecalacin AS-malliston koneilla voi tehdä paljon asioita kuormaajan aisoja kääntämällä, ei ohjauspyörää veivaamalla. Kannattaa käydä tutustumassa”, lopettaa Kierros.

Ohjaamossa hallintalaitteet ovat nopeasti hanskassa. Kuormaajan vipuun on keskitetty sekä lisähydrauliikan hallinta että myös suunnanvaihto, nopeusalueen valinta ja tasauspyörästön lukko.
Kuormaajan kääntöä hallitaan keinupolkimella vasemmalta ja jarrupolkimia on kaksi, molemmin puolin ohjauspylvästä.
Kuormaajan käännön huoltovapaa rakenne on peräisin 50-luvulta, mutta edelleen varsin käyttökelpoinen.
Päävirtakatkaisija sijaitsee portaikon vasemmalla puolella.







Lue seuraavaksi