Uutiset

Työkoneet

Mecalacin pyöräkuormaajissa variaatioita riittää

Mecalacin runko-ohjattu pyöräkuormaaja kantaa mallimerkintää AX850. Se painaa noin viisi tonnia. Sopiva koko ja alle 2,5 metrin jäävä kokonaiskorkeus tekevät siitä varsin näppärän pelin viherrakentamiseen, talviseen kunnossapitoon ja vaikkapa rakennustyömaiden passauskoneeksi. Leveyskin on alle kaksi metriä.

Näppäryyden huomasi myös Sami Mynttinen Hämeenlinnasta. Hän hankki RealMachineryltä saksalaisvalmisteisen Mecalacin kolmisen vuotta sitten. Luottopeli on ollut omiaan rakennustyömailla, vihertöissä ja talvisessa kunnossapidossa. Tunteja mittarissa on nyt noin 1 500.

Mecalacin pyöräkuormaajaperhe käsittää myös nelipyöräohjattuja malleja sekä mono- että teleskooppiaisalla. Erikoisuutena on myös AS-mallisto, jossa kuormaajan aisa kääntyy yhteensä 180 astetta eli 90 astetta puoleensa. Erittäin pienen kääntösäteen omaava mallisto käsittää kuusi konetta työpainoilla 4 400–15 000 kilogrammaa. Aisaston kääntö on hoidettu rullaketjun ja hydrauliikkasylinterien avulla. Hallinta tapahtuu jalkapolkimella.

Mecalacin malliston runko-ohjattu pyöräkuormaaja on AX850. Sami Mynttisen omistama kuvan kone on jo kolme vuotta vanha, vaikka ulkopäin näyttää uudelta. Nykyinen AX850-malli on Stage V -yhteensopiva. Painoa jakava runkonivel sekä kuormaajan jousitus tekevät ajosta miellyttävää.

Malliston tuorein tulokas on perheen pienin eli AS600 (4,4 t/36,4 kW). Ensimmäinen kuusisatanen on tulossa kesällä Suomeenkin. Erikoisuus on AS900 tele, joka nimensä mukaisesti on varustettu teleskooppiaisalla. Sillä työntää lumet näppärästi vaikkapa naapurin tontille.

Mynttinen valitsi tarjolla olevista runsaista vaihtoehdoista siis runko-ohjatun mallin AX850. Runko-ohjauksen avulla kauhan tai muun työlaitteen saa osumaan millimetrin tarkasti oikeaan kohtaan. Nelipyöräohjattu taas soveltunee paremmin kokemattomille kuljettajille.

Näkyvyys työlaitteellekin on erittäin hyvä yksiaisaisen kuormaajakonstruktion ansiosta. Kaikki letkut ja johdotukset kulkevat kotelomaisen aisan sisällä, hyvin suojattuna. Z-rakenne pitää taakan vaakatasossa noston aikana.

Mecalac AX850:n runkonivel poikkeaa rakenteellisesti valtavirrasta. RealMachineryn Marko Kierroksen mukaan painopistettä etu- ja takaosan välillä siirtävä runkonivel osaltaan parantaa ajettavuutta, varsinkin kun kauhassa on tavaraa.

”Kallistus on pehmeämpää, sillä 11 astetta molemmille puolille kallistuva nivel vääntää kuormituksen mukaisesti vastaan. Kallistus ei pääse siis tapahtumaan vapaasti tappiin asti, jolloin taas vastavoimaa ei ole. Kone on tämän runkonivelen vastaan väännön ansiosta huomattavasti stabiilimpi ajaa ja se antaa myös kuormaukseen mukavuutta”, lupaa Kierros.

Myös kuormaajan pomppuja tasaava jousitus paineakkuineen auttaa mukavan ajokokemuksen saavuttamisessa. Maksimi nopeus Mynttisen koneessa on 35 kilometriä tunnissa.

Kivilavat liikkuvat

Vuonna 2005 yrittäjänä aloittanut Mynttinen hankki Mecalacin aikanaan pääasiallisesti kivilavojen kantoon. Yleensä haarukoissa viedään yhtä 1 500 kilogrammaa painavaa lavaa, mutta kahdenkin lavan yhtäaikainen kuljettaminen onnistuu. Edelleen Mecalacia käytetään myös Eltelille kaapelien upotusta urakoidessa.

Sami Mynttinen (vas.) on tehnyt muun muassa viherrakennus- ja kunnossapitotöitä jo reilut 15 vuotta. Pääosin Hämeenlinnassa ja lähikunnissa, mutta kauempanakin on käyty. Kaikki koneet on ostettu RealMachineryltä, jonka lippua pitää korkealla kuvassa Juuso Setälä.

Mynttinen kertoo yrittäjäuransa aikana ostaneensa RealMachineryltä yhteensä seitsemän konetta. Juuso Setälä on yhteistyökumppanina myyjän puolelta.

”Mecalacin varusteina ovat puolentoista kuution sorakauha, trukkipiikit, zoom-aura sekä hiekoitin. Se soveltuu hyvin noilla laitteilla ympärivuotiseen käyttöön”, toteaa Setälä.

”Keski-Euroopassa erittäin suositulla, kääntyvällä aisastolla varustettu mallisarja ei meillä ole vielä lähtenyt kunnolla lentoon. Moni sellaisen hankkinut on kuitenkin vakuuttunut eduista. Koneella operoi huomattavasti ahtaimmissa paikoissa kuin jäykällä kuormaajalla varustetuilla runko- ja nelipyöräohjatuilla koneilla”, jatkaa Setälä.

Moottorina on Deutz ja nykymallista löytyy kuvasta poiketen myös partikkelisuodatin.

Mynttisen kone on vielä Stage IIIB -mallistoa (50 kW), mutta nyt päivitettynä AX850 on jo Stage V -yhteensopiva. Deutzin tehoja on hieman kasvatettu eli on nyt 55 kilowattia. Päästöt rummutetaan alas partikkelisuodattimen avulla.

”Muut muutokset uuteen päästöluokkaan siirtymisen myötä ovat melko vähäisiä. Ruiskutuspumpun ja ryöminnän hallinnat ovat nyt sähköisesti ohjattuja. Perustuoton (62 l/min) vaihtoehdoksi on saatavana myös High Flow -järjestelmä, jolloin tuotto on 77 litraa minuutissa”, kertoo Kierros.

”Suomessa varustelemme Mecalaceihin asiakkaan niin halutessa muun muassa lohkolämmittimiä, työvaloja, keskusvoitelujärjestelmiä ym.”, lopettaa Kierros.

Ranskalaisella Mecalacilla on pääkonttori ja kaivukonetehdas Ranskan Annecyssä. Yritys osti Ahlmannin pyöräkuormaajavalmistuksen vuonna 2002 ja tuotantolaitos sijaitsee Pohjois-Saksan Büdelsdorfissa. Pyöräkuormaajia myydään edelleen myös Ahlmann-nimellä Keski-Euroopassa.






Lue seuraavaksi