Uutiset

Työkoneet

Mecalac 11MWR – tilaihme Ranskasta

Viime kesänä ranskalainen Mecalac heitti omat mausteensa pienten pyöräalustaisten kaivukoneiden keitokseen tuomalla markkinoille kerralla neljä uutta mallia: 7MWR (6 900–7 275 kg/55,4 kW), 9MWR (8 300–8 700 kg/55,4 kW), 11MWR (10 450–10 820 kg/55,4 kW) ja 15MWR (14 000–15 500 kg/100 kW). Näistä 11MWR piipahti viime vuonna Suomessa Maxpo-näyttelyn aikaan. Konepörssi kävi tutustumassa koneeseen maahantuoja Hansa-Machinesin Klaukkalan toimipisteessä.  Ideana koko uuden kaivukoneperheen suunnittelussa on ollut parantaa stabiliteettia kohti tela-alustaisten koneiden vastaavaa ja kuitenkin samalla säilyttää pyöräalustaisen koneen näppäryys ja hyvä siirtonopeus.

Lue Konepörssin artikkeli: Mecalac – kerralla koko pyöräalustaisten perhe

Mecalac 11MWR on uuden kaivukoneperheen toiseksi järein malli. Ranskalainen Mecalac tunnetaan omintakeisista ja persoonallisista ratkaisuistaan, eikä uudet pyöräalustaiset koneet petä tässä suhteessa.

Koneiden komponenttivalinnoissa on hyödynnetty tehokkaasti jo olemassa olevaa MCR-mallistoa. Painopiste on pyritty saamaan mahdollisimman alas sijoittamalla esimerkiksi polttoainesäiliö akseleiden väliin. JCB:n toisaalla tässä lehdessä esitellystä koneesta Mecalac poikkeaa eniten yläkertansa osalta. Moottori on ylävaunussa

Moottorina on Deutz ja mallissa 11MWR tehoa saadaan 55,5 kilowattia, jolloin vaadittu päästötaso jää vaiheeseen IIIB. Peltien alta löytyy kuitenkin partikkelisuodatin.

ohjaamon takana ja oikealla sivulla oleva puomi on enemmän perinteisessä paikassa. Tosin Mecalacille ominainen puomikonstruktio nousee nippuun siten, että oikealle eteenkin näkee kohtalaisen hyvin kuljettajan paikalta.

Puomivaihtoehtoja on useita erilaisia, mutta perinteinen Mecalac-puomi lienee ainakin urbaanissa ympäristössä geometrialtaan käyttökelpoisin. Se tarjoaa erinomaiset ominaisuudet myös taakkojen käsittelyyn, esimerkiksi esteen taakse nostaminen onnistuu mainiosti. Perinteinen kulmakaivulaite on yksi Mecalacin säilyttämistä ominaisuuksista. Kauhanvarren kulmaa muuhun puomiin nähden saadaan näin muutettua.

Puomin rakenteen ja ainutlaatuisen geometrian ansiosta esimerkiksi trukkipiikeillä pystyy nostamaan taakan aivan koneen vierestä. Samoin esimerkiksi pystysuoran kaivannon tekeminen aivan koneen lähelle onnistuu. Mecalacin puomikonstruktio tarjoaa paljon etuja, jotka avautuvat täysin vasta käytön myötä. Yleensä Mecalacin valinneet pysyvätkin uskollisesti merkissä. Ja ne, jotka vastustavat, eivät ehkä ole edes perehtyneet tämän ranskalaiskeksinnön ominaisuuksiin kunnolla.

Lähtökohtana on, että Mecalacilla pystyy korvaamaan useita koneita työmaalla. Kaivurikuormaimen, tela-alustaisen kaivukoneen ja pyöräalustaisen kaivukoneen parhaat ominaisuudet ainakin ovat aika pitkälle olemassa. Myös liukuohjatun pienkuormaajan töitä Mecalacilla pystyy suorittamaan.

Ei heilu, ei huoju

Hyvä työskentelyvakaus on saatu aikaan viemällä painopiste mahdollisimman alas. Ohjaamo on pudotettu matalalle akseleiden väliin, jolloin nousu komentosillalle on helpottunut perinteiseen pyöräalustaiseen kaivukoneeseen verrattuna. Maasta ohjaamon lattian tasoon on vain 1,3 metriä, kun se monilla kilpailijoilla on kymmeniä senttejä enemmän. Ovi ohjaamoon on leveä, nousu tapahtuu lähes kohtisuoraan ylös, pujotella ei tarvitse.

Hallintalaitteet on pyritty minimoimaan ja koko hallinta saamaan mahdollisimman yksinkertaiseksi. Kääntökiekolla ohjataan näytön valikoita. Puskulevyn päässä on painonapit, joiden avulla puskulevyä ja tukijalkoja voi hallita yhdessä tai erikseen.

Turvallisuuskin on kohentunut, kun koneen päälle ei tarvitse kiivetä edes tankkaamaan. Koneen puskulevyn päälle on tehty seisontataso helpottamaan konehuoneessa operointia. Symmetrinen rakenne takaa myös samansuuruisen nostovoiman koko 360-asteen alueella. Mecalac on alavaunun osalta siirtynyt myös kurottajatyyliin. Ohjausvaihtoehtoja on valittavana nimittäin kolme: etupyörä-, takapyörä- tai rapuohjaus.

Malli 11MWR on siis malliston toiseksi suurin noin 10,5 tonnin työpainollaan. Se on vain 2,5 metriä leveä ja korkeus ohjaamon kattoon on hieman alle kolme metriä. Kun puomi on nipussa ylhäällä, koko konstruktio sopii kääntymään ympäri 3,3 metrin tilassa.
Moottorina on Deutz TCD 3,6 L4. Tämä sama dieselmoottori on kaikissa neljässä mallissa. Kolmesta pienimmästä saadaan tehoa 55,5 (DPF+DOC), mutta suurimmasta 100 kilowattia (SCR). Pienemmät mallit siis partikkelisuodattimella ja suurin AdBlue:lla.

Suurimmassa ja tehokkaimmassa kokoluokassa päästötaso on Stage IV, kolmessa muussa teholukema edellyttää vain Stage IIIB -tasoa.

Hallinnan helppoutta

Ohjaamossa on liukuovi ja kuten todettiin, sinne on helppoa kavuta. Mecalac kertoo helpon hallittavuuden ja hallintalaitteiden minimoinnin olleen yksi suunnittelun lähtökohdista. Kolmeosainen katkaisin näytön alapuolella pitää sisällään pysäköinti-, työskentely- ja siirtoajovalinnat.

Ideana tässä on, että tietyt asiat on liitetty valintoihin automaattisesti tapahtuvaksi. Kun esimerkiksi parkkivalinta on aktiivisena, niin seisontajarrun kytkeytymisen ohella myös esimerkiksi vaihteisto asettuu vapaalle riippumatta siitä, missä asennossa suunnanvaihdin on kaivuvivussa. Parkkiasento kytkee myös moottorin tyhjäkäynnille ja

Puskulevyn päällä on askelma, jolloin konehuoneeseen ylettyy paremmin.

mykistää kaasupolkimen. Samoin oskilloiva etuakseli lukittuu.

Vastaavasti katkaisimen työskentelyasento säätää esimerkiksi näyttöön automaattisesti kaivutyöhön liittyviä asioita kuten moottorin kierrosluvun ym. Kun katkaisin on siirtoajoasennossa, kytkeytyvät ajovalot päälle, samoin majakka ohjaamon katolla. Hydrauliikka mykistyy ja näyttöön tulee nopeuslukema. Eli ideana on ollut automatisoida tietyt toiminnot yhden katkaisinvalinnan alle. Itse pidän tätä erinomaisena oivalluksena. Se vähentää erilaisten katkaisimien ja nappien vatkaamista oleellisesti.

Myös ohjaustapa valitaan edellisen kaltaisella, kolmeasentoisella katkaisimella. Samoin etuakselin oskilloinnin lukitukselle on kolme eri vaihtoehtoa. Se voidaan muun muassa lukita kokonaan tai alistaa jarrupolkimen painalluksen tai oikeanpuoleiseen kaivuvipuun tarttumisen yhteydessä tapahtuvaksi. Näytön selailua varten on automaiseen tapaan kääntökiekko oikeanpuoleisen kaivuvivun vieressä. Suomessa käynyt kone oli varustettu sekä puskulevyllä että tukijaloilla.Puskulevyn hallintavipu sijaitsee totutussa paikassa oikealla. Sen päässä on valintanapit erikseen molemmille tukijaloille ja puskulevylle.

Kokonaisuutena ottaen ohjaamo on varsin viihtyisä ja valoisa. Kun monet valmistajat ovat viime aikoina tupanneet lisäämään hallintalaitteita ohjaamossa, on Mecalac pyrkinyt yksinkertaistamaan omaa järjestelmäänsä.

Kolmiasentoinen kytkin käännetään oikeaan asentoon joko parkkeerausta, kaivamista tai siirtoajoa varten. Moottorin käynnistys ja pysäytys tapahtuu painonapilla.

Puomin väliosaa hallitaan edelleen jalkapolkimella (voidaan alistaa myös joystickiin). Ja tämä on juuri se osa Mecalacin hallinnassa, joka tuo hyödyn, mutta vaatii samalla sitä totuttelua puomin poikkeavaan geometriaan. Mecalacilla tosin voi kaivaa myös ihan normaaliin kaivukonetapaan ilman ylimääräisen sylinterin erillishallintaa. Mecalacin maavara on sekin mainittavan suuri verrattuna moniin kilpailijoihin. Melkein puolen metrin maavara (490 mm) kestää mainiosti vertailun ja tarjoaa 2,3 metrin akselivälin kanssa myös pyöräalustaiselle koneelle hyvät maasto-ominaisuudet.

Edellä mainittu puomin niputtaminen varsin kapeaan tilaan pienentää myös kääntösädettä. Kun monissa koneissa puomi kulkee väkisin aika etäällä peruskoneesta, onnistuu Mecalacin sompaileminen paljon ahtaammassa tilassa. Hydrostaattinen ajovoimansiirto antaa mallille 11MWR maksimissaan 40 kilometrin siirtonopeuden.

Englanninkielinen esite tästä.

Mecalac-edustus on Suomessa Hansa-Machinesilla.

Lue seuraavaksi