Uutiset

Työkoneet

Marttiinilla maan alla

Kemiläinen Tieysi Oy operoi varsin laajalla alueella. Toiminta kattaa koko Lapin. Maarakennusta ja purkutöitä tehdään maan pinnalla koko maakunnan alueella, kuten myös metalliromun keräystä ja betonin murskausta. Yritys urakoi myös paikoissa, missä päivän valo ei koskaan paista, nimittäin kaivosten uumenissa.

Vuonna 2004 perustettu Tieysi Oy työllistää kymmenkunta henkilöä. Maanpäälliset työmaat ovat siis koko Lapin maakunnan alueella, joten töiden perässä on totuttu kulkemaan pitkiäkin matkoja. Maan alla on toimittu kuitenkin samoissa paikoissa jo vuosia kahdella työmaalla. Kittilän kultakaivoksessa Tieysin miehet rusnaavat tunnelien pintoja kahdessa vuorossa ympäri vuorokauden Skanskan aliurakoitsijana, joten koneet ovat kovalla koetuksella jo pelkästään lyhyiden taukojen johdosta.

Outokumpu Chrome Oy:n Kemin kaivoksessa eli Elijärven kaivoksessa Tieysi hoitaa kaikki maanalaiset tie- ja väylärakennukset sekä sorateiden kunnossapidot. Lisäksi yritys hoitaa kaikki tunnelien sivuun tehtävät ojitukset. Tekemistä riittää, koska Elijärven kaivos on maamme suurin maanalainen kaivos. Tunneliverkostoa on tällä hetkellä jo yli 54 kilometriä ja lisää syntyy koko ajan. Vinotunneli yltää nyt jo 900 metriin ja alaspäin ollaan vieläkin menossa.

Murskausasema sijaitsee viidensadan metrin syvyydessä, minne kaikki murskattava aines toimitetaan valtaosin kumipyörillä niin ylemmiltä kuin alemmiltakin louhostasoilta. Tämän johdosta kulkuväylien kunnossapito on jatkuvaa toimintaa.

Tieysi Oy toimii Elijärven kaivoksessa torniolaisen Tapojärvi Oy:n aliurakoitsijana. Työtä tehdään yhdessä vuorossa ja vahvuus on yleensä kolmisen miestä työtehtävistä riippuen. Tieysi hoitaa koko tunneliverkoston tienrakentamisen, niiden ojituksen sekä ylläpidon. Louhittu tunneli ei sellaisenaan ole vielä ajokelpoinen kaikille kulkuneuvoille, vaan pinnat päällystetään murskeella, tasataan ja paikoitellen asfaltoidaankin.

Tieysi rakentaa pohjat, hoitaa murskeet paikalle ja levittää ne. Asfaltointi hoituu tarvittaessa muiden toimesta. ”Lisäksi tunnelien sivuille kaivetaan ojat valumavesille ja tarvittaessa tyhjennetään käyttövesialtaita koneellisesti”, kertoo Tieysin toimitusjohtaja Mikko Vaaraniemi, joka itsekin työskentelee päivittäin Elijärven kaivoksessa.

Vierailupäivänä oli juuri menossa käyttövesialtaan tyhjennys, missä porausjätettä eli soijaa kauhottiin ensin pyöräalustaisella kaivukoneella pyöräkuormaajan kauhaan. Pyöräkuormaaja kippasi kauhallisen seuraavaksi kuorma-auton lavalle. Lopuksi kuorma-auto tyhjensi lavan ilmeisesti äärettömiin ulottuvaan kuiluun.

Helpolta kuulostavaa hommaa, mutta on muistettava, että kaikki tapahtuu juuri ja juuri koneiden mentävässä tunneliaukossa. Siksi kaikki apulaitteet ketteryyden lisäämiseksi ovat välttämättömiä. Toimintaa voisi verrata ison miehen aterioimiseen lentokoneen turistiluokassa. Tilaa ei ole liikkua, mutta työkaluja pitäisi saada liikuteltua. Siinä tilanteessa kaikki ylimääräiset nivelet ja käännöt ovat tarpeen.

Konekalustoa Tieysillä on kymmenkunta, joista kolme kaivukonetta, kolme pyöräkuormaajaa, kaksi Mercedes-Benz kuorma-autoa ja kaksi Mattssonin tiehöylää. Kaivukoneissa ja pyöräkuormaajissa valtamerkki on Liebherr. Purkukäytössä maanpinnalla on käytössä 50 tonnin Hitachi 460 pitkällä puomilla.

Kittilän kaivoksessa rusnaukseen käytetään Rammerin 777 -vasaraa, jota heiluttelee pyöräalustainen Liebherr 900. Vasara on kiinni Marttiinin MROTO-26:ssa NTP-10 -liittimellä.
Elijärven kaivoksessa on puolestaan pyöräalustainen Liebherr 914 ja kauhat sekä muut työkalut kiinnitetään Marttiinin MTILT-20:n ja MROTO20B:n yhdistelmään.

”Tunnelit ovat aina ahtaita ja puomin liikuttelu ja alavaunun pyörittely täytyy minimoida”, toteaa koneenkuljettaja Toni Keskimaunu. Tässä kohtaa Marttiini näyttää kyntensä. Kallistukset ja pyöritykset onnistuvat helposti ja kauhanpyörittäjän matala rakenne helpottaa operointia. Tieysin pojat ovat käyttäneet vuosien aikana monia eri kauhankallistajia ja -pyörittäjiä.

Marttiini on näiden kokemusten kautta seuloutunut luotettavaksi apulaitteeksi. Tukeva ja kestävä rakenne sekä Marttiini Metal Oy:n hyvin toimiva jälkimarkkinointi pitävät Tieysin miehet tyytyväisinä paikassa, missä valohoitoa ei koneille ole koskaan tarjolla. Kaivoksissa käytettävissä pyöräalustaisissa kaivukoneissa käytetään molemmissa umpikumirenkaita. Sen verran terävää louhosta
on aina alla, että ilmatäytteiset renkaat olisivat
hyvin lyhytikäisiä.

Myös Liebherrin koneet nauttivat miesten luottamusta. Niin pyöräkuormaajat kuin kaivukoneetkin. Koneet pärjäävät hyvin normaaleilla huolloilla ja kunnossapidolla. Etenkin, kun niitä ei edes kovin usein ajeta ylös maan pinnalle huoltoon.
Kaivosurakoinnissa ja varsinkin Tieysin työtehtävissä joudutaan paljon liikkumaan vinotunneleissa, jolloin koneiden voimansiirto joutuu koville jyrkkien nousujen johdosta. Käytössä olevat merkit ovat osoittaneet kyntensä myös tässä lajissa.

Lue seuraavaksi