Uutiset

Työkoneet

Marskin Majan kulkuväylät kuntoon Kalliovuorten Rakennuskonepalvelu Oy:n Yanmar-kaivukoneella

Lopella sijaitseva Marskin Maja eli Suomen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja toimii nykyään museona, joka on avoinna yleisölle kesäisin ja ryhmille tilauksesta ympäri vuoden. Nyt alueen polut ja muut kulkureitit ovat olleet kovalla kulutuksella ja ne haluttiin kunnostaa keskellä kovinta kesäsesonkia.

Apuun kysytty Kalliovuorten Rakennuskonepalvelu Oy:n Jani Tuki levitti Yanmar VIO57 -kaivukoneellaan heinäkuisena maanantaina uutta kivituhkaa ja sepeliä kulkuväylille. Työ saatiin valmiiksi muutamassa tunnissa ja maja ympäristöineen oli jälleen valmiina seuraavia vierailijoita varten.

Jani Tuki on tehnyt konetöitä jo nuoresta alkaen ja oma yritys on perustettu vuonna 2004. Keväällä yrityksen uudeksi pääkoneeksi valittu Yanmar on jo kolmas samanmerkkinen putkeen.
”Työkalut pitää olla sellaisia, joihin pystyy luottamaan ja joilla on nopea tehdä töitä”, sanoo Jani.

Marskin Majan kulkuväylät kunnostettiin heinäkuussa. Kalliovuorten Rakennuskonepalvelu Oy:n Jani Tuki (oik.) käskytti uutta Yanmar VIO57-6 -kaivukonetta. Apumiehinä olivat Leevi Puumalainen (vas.) ja Jussi Metsäkangas. Seuraava työkohde odotti jo Riihimäellä. Koneen siirrot hoitaa myös Lopella toimiva Rantasen Ajo Oy.

Marskin Maja rakennettiin alkujaan jatkosodan aikana vuonna 1942 Lieksajärven rannalle Suomen miehittämään Itä-Karjalaan. Sodan loppuvaiheessa vuonna 1945 majalle etsittiin uusi paikka nykyisten maarajojen sisältä ja se pystytettiin uudelleen nykyiselle paikalleen Lopelle.

Maja kuuluu nykyään neljän eri upseerijärjestön yhdessä perustamalle Marsalkka Mannerheimin metsästysmaja ry -nimiselle yhdistykselle, joka hankki majan tontteineen vuonna 1957. Museona toimivassa majassa rakennuksineen on nähtävillä paljon myös sodan aikaisia kuvia, karttoja ja lehtikirjoituksia. Museon lisäksi alueella sijaitsee tilausravintola ja -sauna sekä kelohonkahuvila majoitustiloineen.

Uusi Yanmar pitkällä takuulla

Uuteen koneeseen saatu viiden vuoden tehdastakuu helpotti päätöksen teossa tällä kertaa.
”Vaikka tämä oli jo kolmas Yanmar peräjälkeen, niin kysyin tarjouksia myös muista merkeistä”, kertoo Jani. Lopulta pitkä takuuaika varmisti kaupat, ja juuri Yanmarin hyväksi.

Jani Tuki toimistossaan.

Jani Tuki mietti kaupan päättämistä tavallista pidempään. Koronapandemia oli juuri alkanut ja yhden miehen yrityksessä kaikki investoinnit harkitaan muutenkin tarkkaan.
”Oli siinä muutama huonosti nukuttu yökin”, sanoo Jani. Nyt heinäkuussa voi todeta päätöksen olleen oikea. Töitä on ollut todella paljon ja sama meno näyttää jatkuvan. Yanmarin mittariin on kertynyt jo yli 400 tuntia.

Ihmiset ovat viihtyneet mökeillään ja kunnostavat nyt piha-alueitaan ja tekevät muita remontteja. Myös omakotitalojen piharemontit ja vastaavat ovat tuoneet tänä kesänä paljon töitä.
”Talojen pohjia, jätevesiratkaisuja, kunnallisteknisiä töitä ja erilaisia aliurakoita talviaikaan”, listaa Jani Lopen Räyskälässä kotipaikkaa pitävän yrityksensä työkohteita.

Vuonna 2004 perustetun Kalliovuorten Rakennuskonepalvelu Oy:n ensimmäinen oma kone oli Yanmar VIO35. Se tuntui heti hyvältä käteen ja Yanmarista on tullut yritykselle luottokonemerkki.

”Välissä oli VIO55 ja nyt siis uusi VIO57. Nämä molemmat ostettiin Petri Haveriselta, josta on tullut luottomies KH-Koneilla. Hänen kanssaan on helppo toimia ja sovitut asiat pitävät”, sanoo Jani. Myös huoltopalvelut saavat kiitosta. ”Silloin harvoin, kun huoltoa on tarvittu, niin se on myös paikalle saatu.”

KH-Koneet Oy:n Petri Haverinen luovuttamassa ja yrittäjän kummipoika Einari Eerola vastaanottamassa uutta konetta.

Yanmar VIO57-6

Kumitelainen Yanmar VIO57-6 (5,5 t/32,6 kW) on kokoluokkansa myydyimpiä kaivukoneita Suomessa. Koneen etuina voidaan pitää hyvää kaivuutehoa luokassaan, sekä kykyä työskennellä ahtaissa tiloissa. Koneen korkeus on pienentynyt edellisestä mallista kriittisillä senteillä, ja on nyt 2,54 metriä.

Kalliovuorten Rakennuskonepalvelu Oy:n kone varustettiin Engconin pyörittäjällä, Lincolnin rasvarilla ja kolmella kauhalla.
”Kustannustehokas, vakaa ja riittävän voimakas kone työskennellä”, kehuu yrittäjä uutta konettaan. Kehuja saavat myös sisätiloiltaan aiempaa hieman isompi ja miellyttävämpi ohjaamo, helposti saavutettavat huoltokohteet, riittävä maavara ja oma tankkauspumppu. Koneen kaivupuomin pituus on 1 950 millimetriä ja se on muotoiltu parantamaan sekä nostovoimaa että myös “nippuun” menemistä. Puomin kotelomainen rakenne tekee siitä vahvan, vaikka sen paino on vähentynyt 40 kilogrammaa. Tämä vaikuttaa positiivisesti koneen vakauteen työskennellä. Puomin ja kauhanvarren sylinterit on suojattu.
”Kaivupuomin pituus ja vahva sekä vankka alavaunu mahdollistaisivat koneen käytön varmasti myös kevyessä energiapuun korjuussa”, pohtii Jani tulevan talvikauden työkohteita lopuksi.Lue myös: Yanmarilta kokonaan uusi ja kompaktin kokoinen pyöräalustainen kaivukone

Lue seuraavaksi