Uutiset

Työkoneet

Markku Lappalainen 50 vuotta

Markku Lappalainen aloitti isänsä Osmon  jalanjäljissä vuonna 1990 perustetun, nykyisin Doosan- ja Bobcat-maahantuojan  Dae-Tek Oy:n palveluksessa vuonna 2002. Tuolloin huoltoasioiden kehittämisellä aloittanut Markku oli yrityksen kymmenes työntekijä. Noista ajoista kasvua on ollut tasaiseen tahtiin. Nyt Dae-Tek työllistää jo noin 40 henkilöä pääkonttorillaan Keravalla sekä Tampereen, Kuopion, Oulun ja Turun myyntipisteissään. Vuonna 2012 liikevaihto oli 20 miljoona euroa.

”Isä kyllä kehoitti harkitsemaan konekauppaan siirtymistä jo muutamaa vuotta aiemmin. Hyvin tarkkaan mietin tuolloin siirtymistä, sillä olin toiminut autokauppa-, logistiikka- sekä koulutussektorilla jo 15 vuotta, eli hankkinut ammattitaidon aivan eri alalle”, toteaa Lappalainen aluksi.

”Vuonna 2008 alkoi raju, vieläkin jatkuva lama. Olimme jo tehneet päätöksen siirtymisestä Vantaalta Keravalle, jonne valmistui uudet toimitilat kahden hehtaarin tontille vuonna 2009 eli huonoimpaan mahdolliseen aikaan”, toteaa Markku.

”Uusien tilojen rakentamisen päätökseen myös vaikutti päämies. Sieltä tiedusteltiin jo vuonna 2007, miten olemme varautuneet, jos tulee lisää myytävää. Tosin kului vielä muutama vuosi ja sitten vuonna 2011 Bobcat siirtyi meille.”

Dae-Tekin kivijalka onkin nykyään valettu kahdelle tukipaalulle, Doosanille ja Bobcatille.

”Asiakkaat ovat nykyään hereillä ja varsin hintatietoisia. Vuoden 2008 laman seurauksena monet tehtaat tyhjensivät pihojaan puoliväkisin, kun kauppa ei käynyt. Tuolloin hintataso käväisi väliaikaisesti epätavallisen alhaalla. Tuo tilanne on kuitenkin purkaantunut ja nyt eletään taas enemmän normaalia aikaa”, valistaa Markku.

”Me tarjoamme niin ikään myös jälkimarkkinoinnin ja oman huollon. Asiakkailla on nyt vähemmän töitä ja huoltoa sekä varaosiakin tarvitaan vähemmän. Omasta ammattitaitoisesta huoltohenkilöstöstä haluan pitää kuitenkin kiinni”, lopettaa Lappalainen ja kertoo koko Doosan-/Daewoo-kannan Suomessa olevan noin 3000, joista 1500-2000 konetta on aktiivisessa jokapäiväisessä käytössä.

Markku Lappalaisen haastattelu tehtiin huhtikuun lopussa. Haastattelua seuraavana päivänä toimitukseen tuli pysähdyttävä suru-uutinen. Pitkän uran maarakennuskoneiden parissa tehnyt, Dae-Tek Oy:n perustaja, Markun isä Osmo Lappalainen menehtyi  73 vuotiaana. Kauan alalla olevat muistavat Osmon konekaupan vankkana ammattilaisena ja monessakin mielessä alan uranuurtajana. Ennen oman yrityksen perustamista Osmo teki pitkän uran Hankkijan raskaskonepuolella. Dae-Tek Oy:n päivittäisestä operatiivisesta toiminnasta Osmo vetäytyi kokonaan vasta vuonna 2010, mutta jatkoi yrityksen toiminnassa mukana aina viimeiseen päivään saakka.

Lue koko juttu Konepörssistä 7/2013 tai Lehtiluukusta.

Lue seuraavaksi