Uutiset

Työkoneet

Marakon – 30 vuotta iskuvasaraedustajana

Alkuun Marakon Oy toimi kotikonttorissa Helsingin Oulunkylässä Kari Veijalaisen käyttäessä työpisteenään 9-vuotiaan poikansa Tomin koulupöytää pojan ollessa koulussa. ”Muutaman kuukauden kuluttua kävi kuitenkin selväksi, että yritystoiminnalle oli saatava omat tilat ja ne hankittiin Tattarisuolta. Ensimmäinen konttori oli kooltaan 25 neliömetriä”, muistelee nykyisin Marakonin toimitusjohtajana toimiva Tomi Veijalainen.

Toiminta kasvoi ja Marakon siirtyi vuonna 1984 lähemmäs Rammer-vasaroiden valmistusta toimien tehtaan ja Roxonin tiloissa Lahdessa ja Hollolassa.

Marakon on ehtinyt myydä 30 vuoden aikana 3000 uutta vasaraa ja saman verran käytettyjä. ”Noista 3000 vasarasta on edelleen 80 prosenttia Suomessa ja toimintakuntoisena”, tietää Veijalainen. Marakon onkin alusta alkaen panostanut jälkimarkkinointiin. Varsinaiset sijoitukset tähän lähtivät liikkeelle, kun vuonna 1986 Outokumpu osti Roxonin. Tämän seurauksena sekä Rammerin, että Roxonin vasaroiden huolto ja varaosatoiminnot siirtyivät Marakonille.

Roxonilta siirtyivät myös asentajat Marakonin palvelukseen. ”Esimerkiksi edelleen palveluksessamme oleva Teuvo Soppela siirtyi tuolloin palvelukseemme. Hänellä onkin yli 30 vuoden kokemus vasarahuollosta ja jälkimarkkinoinnista. Myös Kohosen Esa on tuolta ajalta asti ollut palveluksessamme. Meillä on pitkäaikaisen kokemuksen luoma vahva osaaminen, koska henkilöstön vaihtuvuus on ollut pientä. Mutta on meillä nuoriakin työntekijöitä kasvamassa tuleviksi konkareiksi”, kertoo Veijalainen.

Edustuksia

Silloinen Rammer, nykyinen Sandvik on ollut aina Marakonille tärkeä ja keskeinen kumppani, mutta myös muuta toimintaa on kuulunut aina kuvioon. Alkuaikoina Marakon välitti asiakkaiden koneita ja myi pyöräalustaisten kaivukoneiden paripyörien väliin kivisuojia sekä Erlau-kiviketjuja kaivoksilla toimiviin koneisiin. Matkan varrella edustuksia on ollut useita katalysaattoreista kivikynsiin ja vielä useampia on tarjottu.

”Uusia edustuksia meille tarjotaan usein, mutta niiden ottamista mietimme aina hyvin tarkkaan. Niiden pitää yhdistyä nykyiseen asiakaskuntaan ja meillä pitää olla valmiudet antaa tuotteille ’Marakon-laadun’ jälkimarkkinapalvelut eikä niiden järjestäminen ole aina kovin helppoa. Keskitymme kaivukoneiden lisälaitteisiin, sillä ne ovat meille ydinaluetta”, sanoo Tomi Veijalainen.

Tänä päivänä VTN:n tuotteet on keskeinen ulkomainen edustus Marakonilla. ”VTN on italialainen perheyritys, hieman kuten me olemme suomalainen perheyritys. VTN on keskittynyt kaivukoneiden lisälaitteisiin, erityisesti purkutyökaluihin, mutta myös kattavasti materiaalinkäsittelylaitteisiin. Tämä edustus meillä on ollut vuodesta 1999”, kertoo Veijalainen.

Omat tilat Lahteen

Omissa nykyisissä tiloissa Marakon on toiminut vuodesta 1990. Lahden Yrittäjänkadun alueelle nousi 5400 neliömetrin kiinteistö, josta Marakonin omassa käytössä on nyt 2700 neliömetriä. ”Vuoden 1989 joululomalla muutimme tavarat tänne ja toiminta käynnistyi uusissa tiloissa vuoden vaihteen jälkeen”, muistelee Veijalainen.

Uusien tilojen luomien mahdollisuuksien myötä vuonna 1992 Marakon aloitti Rammer-puomien tuotannon alihankintana. Tämän liiketoiminnan Marakon osti Sandvikilta vuonna 2002. Samalla eriytettiin koti- ja ulkomaanmyynti Marakonin jäädessä hoitamaan kotimaata ja uuden perustetun Ramboomsin tehdessä ulkomaankauppaa.

Puomiliiketoiminnan kasvua kuvaa, että vuonna 1978 valmistuivat ensimmäiset Rammerin puomit, vuonna 2004 toimitettiin 1000. Rammer-puomi Norjaan ja vuonna 2010 meni 2000. puomi Etelä-Afrikkaan. Vientiin puomeista menee noin 95 prosenttia ja Rammer/Sandvik-puomeja on jo 74 eri maassa. Puomiliiketoiminta on jo yli puolet konsernin liikevaihdosta.

Vuonna 1995 alettiin Marakonilla valmistaa Kenguru-levyjä. Tuote on alkujaan australialainen, jonka tuoteoikeudet Marakon osti. Näitäkin menee sekä kotimaahan että vientiin.

Jälkimarkkinoinnin osaaja

Vasarahuoltoja Marakonilla tehdään 300 kappaletta vuodessa. ”Asiakkaiden vasarankäyttömäärä vaihtelee hyvin runsaasti – toiset käyttävät vasaraa jatkuvasti useassa työvuorossa, kun toiset vasaroivat vain muutamia kertoja vuodessa. Parhaat vasarat käyvät kolme, jopa neljä kertaa vuodessa huollossa”, kertoo Veijalainen.

”Määräaikaishuollot ovat tärkeitä vasaroiden pitkän taloudellisen käyttöajan kannalta. Määrätietoinen työ huollon parissa näkyy käytettyjen laitteiden arvostuksessa; käytetyn Rammer-vasaran arvo on suuri ja ne ovat käytettyinä haluttuja laitteita. Osa yrittäjistä osaa laskea elinkaarikustannukset, eli hankintahinnan, huoltokustannuksien sekä jälleenmyyntiarvon muodostaman kokonaisuuden. Monesti yhdellä huoltoeurolla säästetään kaksi korjauksessa.”

Veijalainen vertaa huollon tärkeyttä moottoreille tehtäviin huoltoihin: ”Jos moottorin jakohihna jätetään vaihtamatta, todennäköisesti jossakin vaiheessa se katkeaa ja remontti on usein kallis, koska pelkkä hihnanvaihto ei enää riitä.”

”Sandvikin vasarat eivät ole kertakäyttölaitteita ja niiden käyttäjillä on yleensä eri filosofia kuin jonkin toisen merkin kohdalla. Sandvik-/Rammer-vasarat ovat keskimäärin parempikuntoisia vaihtoon tullessaan kuin muut merkit”, sanoo Veijalainen.

Myös tutkimusten valossa Marakonin jälkimarkkinointi on poikkeuksellisen laadukasta. Taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa vuonna 2007 asiantuntemuksestaan Marakon sai sataprosenttisen asiakastyytyväisyyden.

Marakonin henkilökunnasta suurin osa työskentelee jälkimarkkinoinnissa. Huollon pääpaikka ”keskussairaala” on Lahdessa Marakonin tiloissa, mutta sen lisäksi toimii huoltoverkosto ”terveyskeskuksia”: Vantaalla, Turussa, Tampereella, Seinäjoella, Kuopiossa ja Oulussa.

Juhlarahat hyväntekeväisyyteen

Marakon juhli 30-vuotista uraansa helmikuussa perinteisten Kivimiespäivien ja juhlan kunniaksi järjestetyn ”avoimet ovet” -päivän merkeissä. ”Mitään isoja juhlia emme halunneet järjestää, sillä haluamme juhlien sijasta sijoittaa rahat hyväntekeväisyyteen. Myös mahdolliset muistamiset pyysimme lahjoituksina avustajakoirakeräyksen tilille. Rahoituksellamme on tulossa nyt toinenkin avustajakoira”, kertoo Veijalainen.

Marakon Oy lahjoitti yhdessä asiakkaidensa ja yhteistyökumppaneidensa kanssa kolmisen vuotta sitten varat avustajakoiran hankintaan liikuntarajoitteiselle henkilölle. Viime syksynä kummikoira Totti luovutettiin uudelle emännälleen kahden vuoden koulutusjakson jälkeen. ”Joka vuosi hakijoita on yli tuplaten enemmän kuin luovutettavia koiria ja se johtuu rahoituksen puutteesta”, tietää Veijalainen.

Marakon tunnetaan myös urheilun tukijana. Mäkihyppääjä ja kiihdytysajaja Janne Ahonen on näkyvin esimerkki, mutta tukea saa myös nuorisourheilu.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi