Uutiset

Työkoneet

Mansen Mörinät 2014: Catin hybridi kiinnostaa

Catin hybridimallien myynti on alkanut mainiosti. Ensimmäinen toimitettiin asiakkaalle heti Mörinöiden jälkeen ja muutama muukin on jo myyty. Mikko Raiskio kertoo, että nyt tämä tekniikka on todella alkanut kiinnostaa kentällä, eikä vähiten alhaisempien polttoainekulujen takia.

Ensimmäinen Suomeen, KVL-Tekniikka Oy:lle myyty, Cat 336E LH -hybridikaivukone matkasi Mörinöiltä syöttämään murskausasemaa kahdessa vuorossa. Vuositasolla tunteja tulee kertymään mittariin kolmisen tuhatta. Samaan kauppaan kuuluivat myös pyöräalustainen CAT M 316 D kaukolämpö- ja vesijohtotyömaille. Pyöräkuormaaja CAT 972 K matkasi Linnakallion alueelle Pirkkalaan. Siirrettävää materiaalia siellä on noin miljoona tonnia.

Alkuvuoden Konepörsseissäkin on esitelty Catin uusia, Stage IV -moottoreilla varustettuja kaivukoneita, pyöräkuormaajia, dumppereita ja kiviautoja. Mörinöille eivät uutuusmallit vielä ehtineet, mutta uusi moottori oli jo esillä.

Witraktorilla kouluttajana työskentelevän Kari Savolaisen mukaan Catin Stage IV -vaiheessa pakokaasuja käsitellään SCR-yksikön avulla, mikä on tuonut AdBluen Catinkin peltien alle (lue Konepörssit 3 ja 4).

Nyt uusimmissa mallimerkinnöissä ollaan F- (kaivukoneet) ja M- (pyöräkuormaajat) kirjaimissa.Stage IIIB -vaiheen moottoreilla on ajettu jo miljoonia tunteja ja kokemukset ovat olleet hyvät.

Wille-kuulumisia kertoi Wihuri Autolan myyntijohtaja Jyrki Vuorela. Moottoripäivitys Stage IIIB -versioksi on tehty suurempaan päähän. Tehdasta työllistää elokuun loppuun asti myös taannoinen 91:n Wille 455-taajamakoneen kauppa Leningradiin.

Myös uusia vientikohteita etsitään koko ajan ja sellaisia maita kuin Saksa, Itävalta ja Kanada on tullut mukaan Wille-asiakkaiksi. Mallistoa myös uusitaan ja nykyään uusien mallien ohjaamosta löytyy mm. digitaalimittaristo.

Vilakoneen Suomen ampumahiihtäjien tukeminen on näkynyt talven aikana Kaisa Mäkäräisenkin aseessa, asussa ja joukkueen huoltoautossa Wille-tarroina.

Osastopäällikkö Tuomas Artimo kertoi, että maarakennuskoneiden vuokraustoiminta on lisääntynyt Suomessa kovasti viiden viime vuoden aikana. Uusi sukupolvi ei enää välttämättä halua omistaa, vaan pyrkimyksenä on vuokrata täsmällisesti oikeanlainen kone rajatuksi ajaksi. Suuriakin koneita on nykyään tarjolla. Cat Rental Storen valikoimissa ovat esimerkiksi kaivukoneet 37 tonniin ja pyöräkuormaajat 32 tonniin saakka. Kaikkiaan vuokralle voidaan tarjota satakunta Cat-vuokrakonetta.

Erona keskieurooppalaiseen vuokraustoimintaan on Artimon mukaan se, että meillä koneet pitää varustella hyvin, kun taas Euroopassa vuokrataan riisuttuja malleja.

Lue seuraavaksi