Uutiset

Työkoneet

Maarakennuskonemyynti 2018 – pientä nousua

Yksi vuosi on jälleen eletty myös konekaupan puolella. Teknisen Kaupan Liitto ry:n jäsenyritykset antavat perinteisesti omat vuotuiset kaupankäyntinsä luvut tähän yhteiseen taulukkoon (kuva yllä). Jo vuosikausien ajan kilpailulainsäädäntö on estänyt yksittäisten merkkien myyntilukujen julkaisemisen. Minulle ei henkilökohtaisesti ole koskaan selvinnyt, mikä järki asiaan on kätketty. Yhtä kaikki, me Konepörssissäkin tyydymme tähän tilastoon, emmekä ala näitä jokaiselta erikseen udella.

Kuten ennenkin, tilastoon on kerätty aineisto seuraavilta yrityksiltä: Dae-Tek oy, Fintractor oy, Honka Trading oy, KH-Koneet oy, Liebherr Finland oy, Lännen Tractors oy, Mateko oy, Parviainen Heavy oy, Rotator oy, Suomen Rakennuskone oy, Suomen Telakone oy, Volvo Construction Equipment Finland oy ja Wihuri oy Tekninen Kauppa.

Lista on pysynyt melko muuttumattomana vuosikaudet. Nyt uutena tulokkaana on Dieci-kurottajien maahantuojana aloittanut Parviainen Heavy oy.

Viime vuonna edellä mainitut koneliikkeet ilmoittavat myyneensä 2 042 uutta maarakennuskonetta. Kun vuoden 2017 myynti oli 1 849 ja vuotta aiemmin 1831 konetta. Kahteen edellisvuoteen verrattuna havaittavissa on siis pientä kohennusta, noin 10 prosenttia plussalle siis noustiin. Ja taas on todettava se seikka, että Teknisen Kaupan Liiton jäsenten ulkopuolellakin uusien koneiden kauppaa toki käydään. Todelliset Suomen uusien koneiden myyntiluvut ovatkin tässä mainittuja korkeammat.

Konetyypeistä tilastossa ovat pyöräkuormaajat, tela- ja pyöräalustaiset kaivukoneet, kaivurikuormaajat sekä teleskooppikurottajat. Julkaistussa tilastossa kohdasta ”Muut” löytyvät esimerkiksi liukuohjatut pienkuormaajat, dumpperit, asfaltin levittimet sekä puskukoneet.

Alle kuuden tonnin minikaivukoneita toimitettiin asiakkaille viime vuonna 323 ja yli kuuden tonnin painoisia 695 kappaletta.

Kuten niin monena vuonna aiemmin, niin tela-alustaiset kaivukoneet olivat konetyypeistä suosituimpia. Niitä toimitettiin asiakkaille yhteensä 1 018 kappaletta, joista 695 oli yli kuuden tonnin painoista ja loput eli 323 minikaivukoneita. Vuotta aiemmin kokonaismäärä oli 968 (655+313) kaivukonetta eli pientä kasvua on havaittavissa. Viime vuonna suosituin tela-alustaisten kokoluokka oli 28 tonnia. Niitä toimitettiin asiakkaille kaikkiaan 163 kappaletta, kun toiseksi suosituin koko eli kuusi tonnia jäi 160:een yksikköön. Yli 50 tonnin painoisia kaivukoneita vietiin työmaille 25 kappaletta.

Toissa vuonna pyöräalustaisia kaivukoneita myytiin 235 kappaletta ja vuosi 2018 toi 15 koneen lisäyksen kokonaistoimitusmäärän ollessa 250. Noin 17 tonnia on se painoluokka, johon leijonan osa pyörillä kulkevista kaivukoneista myydään (190 kpl).

Pyöräkuormaajat on Teknisen Kaupan Liiton tilastossa jaettu alle ja yli 10 tonnin painoisiin. Pieniä myytiin 317 ja isoja 269 kappaletta, kun vuotta aiemmin luvut olivat 248 ja 222. Yhteenlaskettuna viime vuoden pyöräkuormaajamyynti oli siis 586. Suosituin kokoluokka pyöräkuormaajissa on noin kuusi tonnia, johon osuu paljon niin rakentamisessa kuin kiinteistönhuoltotöissä käytettäviä konemalleja.

Kaivurikuormainten kauppa ei noussut eikä laskenut, sillä täsmälleen sama luku löytyy vuonna 2018 kohdalta taulukosta kuin vuotta aiemmin. Varsin vaatimattomasti vain 27 konetta toimitettiin asiakkaille molempina vuosina.

Kurottajien kokonaismyynti oli 95 kappaletta, kun vuonna 2017 vastaava luku oli 10 vähemmän (85). Kurottajista kiinteitä oli 68 ja ympäripyöriviä 27.

Kun edellä mainittuihin lisätään vielä muut kuten dumpperit, kiviautot ja asfaltinlevittimet, ollaan edellä mainitussa, hieman yli 2 000 koneen vuosivauhdissa.

Lue seuraavaksi