Uutiset

Työkoneet

Maarakennuskonemyynti 2010 – Pohjolassa nousua havaittavissa

Kauhanpyörittäjien, pulveroijien, leikkurien, kauhojen ym. myynti pitäisi tilastoida siinä kuin iskuvasaroidenkin. Ajettavia jyriä viime vuonna myytiin maahantuojien mukaan 40 (puuttuu kokonaisluvusta).
Viime vuonna pyöräkuormaajien myynti koki melkoisen nousun ja itse asiassa lukema 382 konetta on 2000 –luvun ennätys. Myös tela-alustaisten kaivukoneiden myyntimäärässä oli selvä nousu, joskin lukumäärä 525 on alle puolet vuoden 2008 vastaavasta. Kaivurikuormaajien myynti on jämähtänyt tasolle noin 30 konetta. Kurottajien myynti pysyi kutakuinkin vakaana ja pieni nousu oli havaittavissa myös liukuohjattujen pienkuormaajien myynnissä.
Konepörssin toimitus sanoutuu irti lukujen mahdollisista epätarkkuuksista. Tämän artikkelin tiedot pohjautuvat niihin dokumentteihin, mitä julkisesti on käytössä. Eli TKL:n tilastoon sekä rekisteröintitilastoon. Käytettyjä koneita jäsenyritykset ilmoittavat myyneensä 1343 kappaletta.

Rekisteritilastosta nähtyä

Kramer Allrad oli pyöräkuormaajissa vuoden 2010 eniten rekisteröity merkki. Kaikkiaan 163 kuormaajaa sai kilvet. Tämän lisäksi samannimisiä kurottajia rekisteröitiin edelleen yhdeksän kappaletta. Wille –taajamatraktoreita rekisteriin menee tasainen virta joka vuosi. Nyt viime vuoden rekisteröintimäärä on 105. Volvo on niin  ikään perinteisesti Suomen valtamerkkejä pyöräkuormaajissa ja nyt niitä tilastosta löytyy 87. Samanmerkkisiä pyöräalustaisia kaivukoneita on 19 kappaletta. Myös Avant pääsee 101:llä koneella yli sadan rekisteröidyn koneen rajapyykin.
JCB -pyöräkuormaajat ovat nekin aika suosittuja. Niitä tilastoon mahtuu 48 ja kaivurikuormaimiakin 16 kappaletta. Kotimaisia Lännen -kaivurikuormaajia on rekisteröity viime vuonna 22 kappaletta.
Doosan on merkittävä pyöräalustaisissa kaivukoneissa 32:lla rekisteröidyllä koneella.

Naapurin lukemat

Myös Ruotsissa ja Norjassa viime vuosien kehitys konekaupassa on ollut samansuuntainen kuin meillä. Tosin molemmissa länsinaapureissamme markkinat ovat jonkin verran omiamme suuremmat. Vuonna 2008 Ruotsi ja Norja olivat kutakuinkin tasoissa myytyjen konemäärien suhteen, mutta Ruotsissa putous vuonna  2009 oli Norjaa suurempi.
Norja on vahvasti kaivukonemaa. Silmiinpistävää on, että kaivurikuormaajien markkinat maassa ovat enää ykköskappaleita. Ruotsissa taas on Norjaa vahvemmat pyöräkuormaajamarkkinat. Norjassa viime vuoden konekauppa nousi 17 ja Ruotsissa 28 prosenttia vuoteen 2009 verrattuna. Suomessa vastaava luku on noin 20 prosenttia.

Lue seuraavaksi