Uutiset

Työkoneet

Maarakennuskonemyynti 2008 – ei dramaattisia muutoksia

Ensirekisteritilasto on toinen lähde tarkkailla konekaupan kehitystä. Valitettavasti vain se on tilastona huono, nimitykset ovat sekavia ja eri konetyyppien tunnistaminen vaikeaa. Kaikkia koneita kuten tela-alustaisia kaivukoneita ei myöskään rekisteröidä.

Rekisteritilaston sekavuudesta kertoo jotain se, että esimerkiksi kurottajia tilastosta löytyy edelleen kahdella eri nimikkeellä; haarukkanosturi ja puomihaarukkanosturi.

Pyöräkuormaimia tilasto nimittää kauhakuormaimiksi ja teleskooppipuomilla varustettuja puomikauhakuormaimiksi. Pyöräkuormaimet ja liukuohjatut pienkuormaimet ovat nekin rinnakkain rekisteritilastossa edellä mainitun ”kauhakuormain” nimityksen alla. Ota noista sitten selvää, kun kyseiset nimet elävät vain rekisteritilastossa – ei alan ihmisten suussa kentällä. Sekainen se siis on.

Rekisteritilasto on myös viime vuosien kokemukseen nojaten vajavainen. Kaikkia myytyjä ja ilmeisesti rekisteröityjäkään koneita ei siitä kuitenkaan löydy. Aina joku maahantuoja kertoo jutun julkaisun jälkeen myyneensä (ja rekisteröineensäkin) enemmän koneita kuin rekisteritilasto kertoo. Ja täytyy myös muistaa, että kaikki koneet eivät rekisteriin mene.

Aika hyvin rekisteröidyt määrät täsmäävät kuitenkin TKL:n lukujen kanssa.

Toimitus siis sanoutuu irti luvuista aiheutuvista väärinkäsityksistä. Tämän artikkelin tiedot pohjautuvat niihin dokumentteihin, mitä julkisesti on käytössä. Sanotaankin, että tässä jutussa esiintyvät luvut ovat suuntaa-antavia, eivätkä välttämättä täsmää myyjien lukuihin aivan yhden tai muutamankaan koneen tarkkuudella.

TKL:n kertomaa

TKL:n tilastoon omat myyntimääränsä ovat antaneet seuraavat jäsenyritykset; Dae-Tek Oy, Fintractor Oy, KH-Koneet Oy, Konekesko Oy, Liebherr-Finland Oy, Mateko Oy, Rotator Oy, Suomen Rakennuskone Oy, Suomen Telakone Oy, Wihuri Oy Witraktor ja Volvo Construction Equipment Finland Oy.

Joukosta puuttuu etenkin useita käytettyjä maarakennuskoneita myyviä yrityksiä, joten luvut ovat vuodesta toiseen vajavaisia. Uusien kohdallakin on puutteita. Esimerkiksi kiinalaiskoneita tuovat yritykset sekä mm. Honka-Trading Oy ja Hansa Machines myyvät uusia maansiirtokoneita, mutta eivät ole tilastoissa.

Viime vuonna TKL:n jäsenten yhteenlaskettu, uusien maarakennuskoneitten toimitusmäärä oli 2373 ja käytettyjen 1458 kappaletta. Uusien luvussa ovat seuraavat konetyypit; pyörä- ja tela-alustaiset kaivukoneet, pyöräkuormaimet, kaivurikuormaimet, teleskooppikurottajat, dumpperit, puskukoneet, liukuohjatut pienkuormaimet, päältäajettavat jyrät sekä asvaltin levittimet. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että vuonna 2007 vastaava, TKL:n uusien myytyjen koneitten luku oli 2481. Taso on siis pysynyt ennallaan.

Taulukosta voi nähdä, miten kokonaismyynti jakautuu eri konetyypeille. Jostain syystä tämän vuoden TKL:n tilastoon oli ympätty aiemmista vuosista poiketen myös ajettavat tärylätkät. Koska aiemmilta vuosilta ne tilastosta puuttuvat, on ne miinustettu myös tämän vuoden myyntiluvusta. Myös iskuvasarat olen perinteisesti jättänyt pois, koska muitakaan lisälaitteita kuten kauhanpyörittäjiä, seulakauhoja ym. ei ole tilastoissa. Kokonaisuutena viime vuosi oli siis vielä konekaupan osalta hyvä, vaikka käänne loppuvuodesta olikin taloudessa raju.

Rekisteritilaston lukuja

Pyöräalustaisia kaivukoneita rekisteritilastosta vuodelta 2008 löytyy 159 kappaletta, mikä on 33 enemmän kuin vuonna 2007. Eniten rekisteröitiin Doosaneita (29) ja Volvoja (29). Seuraavaksi tulevat Hitachi (25) ja Komatsu (21).

Kaivurikuormainten rekisteröinnit tippuivat vuoden 2007 (116) tasosta. Viime vuonna kilvet kiinnitettiin yhteensä 87 koneeseen. JCB oli nelipyöräohjattujen ykkönen 33:lla rekisteröidyllä koneella. Länkkäri jatkaa runko-ohjauksisten kärjessä 28:lla uudella koneella. New Holland oli nelipyöräohjattujen toinen 12 koneella. Muille merkeille jäi muruja. Tässä joukossa rekisteritilastossa komeilee muuten mukana myös yksi Avant, kolme Kubotaa ja neljä ”muu”-merkkistä konetta.

Viime vuonna pyöräkuormaimia (perinteiset nostoaisa- ja teleskooppikuormaimella varustetut) ja liukuohjattuja pienkuormaimia rekisteröitiin yhteensä 747 kappaletta. Pyöräkuormaimien ykkösenä jyrää edelleen mikäs muu kuin Volvo 211 koneella. Edellisvuonna vastaava luku oli 143 konetta. Vuoden 2008 pyöräkuormainten kakkonen on Kramer-Allrad. Yhteensä 120 konetta meni rekisteriin, missä nousua parisenkymmentä konetta. Myös taajamatraktori Wille nousee kolmantena merkkinä yli sadan koneen. Rekisteriin meni 111 konetta. JCB:n kuormainten rekisteröintimäärä oli vuonna 2008 67 konetta (luvussa ovat kuitenkin mukana myös liukuohjatut pienkuormaimet).

Pienkuormaimien kärjessä ovat Avant 99 koneella ja Bobcat kakkosena 73 kuormaimella.

Kurottajia rekisteritilastosta löytyy siis kahdella eri nimikkeellä ja näittenkin nimikkeitten alla on myös trukkimerkkejä. Kurottajien ykkönen on JCB (72), kakkonen on Bobcat (40) ja Manitou (38) vie pronssia. Yhteensä rekisteritilastosta löytyy 195 kurottajaa.

Lue seuraavaksi