Uutiset

Työkoneet

Loadtronic 3E – punnitusjärjestelmä kaivukoneisiin

 

 

Maanrakennus KaTa Oy on oululaisen Tapio Kaijan omistama maarakennusliike. Jo 80-luvulta maarakennustöitä tehneellä Tapio Kaijalla on myös veljensä kanssa toinen maarakennusliike, Veljekset Kaija Oy Villähteellä. Tätä juttua tehtäessä Tapio Kaija oli myös Nastolan Villähteellä toimivan Kuljetus- ja maanrakennusliike Timo Lehtola Oy:n aliurakoitsijana kuormaamassa louhetta Destian työmaalla Savonlinnan lähistöllä. Loadtronic 3E –vaakajärjestelmä tuli Kaijan koneeseen pääurakoitsijan kautta ja se asennettiin paikalleen Leivonmäellä. Järjestelmä oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Louhetta siirrettiin Savonlinnassa viime vuoden marraskuusta tämän vuoden maaliskuun loppuun ja sitä ajettiin 15 kuorma-autolla, jotka olivat myös tonnitaksalla. Tapio Kaija lastasi päivittäin noin 2 800 tonnia louhetta. Verrattaessa Kaijan kaivukoneessa olevan Loadtronic 3E –vaakajärjestelmän tarkkuutta varsinaiseen autovaakaan oli ero vain 0,04 prosenttia eli todella olematon. Maanrakennusurakoitsija Kaija piti vaakajärjestelmää hyvänä, koska sen perusteella maksetut korvaukset työstä ovat todenmukaiset eivätkä arviopohjaiset. ”Vaaka asennettiin prototyyppivaiheen lopulla ja Tapion antama palaute on ollut arvokasta”, kertoi Seppo Anttonen Tampereen Vaakatekniikasta.

 

Loadtronic 3E -punnitusjärjestelmä

Tampereen Vaakatekniikka Oy:n maahantuoma ja markkinoima Loadtronic 3E –punnitusjärjestelmä helpottaa ja nopeuttaa materiaalinsiirtoa ja siirtotyöstä tarvittavan tiedon keruuta. Lisäksi laite on helppo asentaa ja kalibroida kaivukoneeseen. Kaivukoneen puomiin ja kaivuvarteen asennetut anturit rekisteröivät kauhassa olevan tavaran painon koneen kuormatessa sitä esimerkiksi kuorma-auton lavalle. Keskusyksikkö laskee kaikki kuormaan nostetut materiaalierät (kauhalliset) yhteen ja ilmoittaa kuorman kokonaispainon muutamassa sekunnissa joko tekstiviestinä tai printtinä (jos autossa on tulostin) kuorma-auton kuljettajalle, jolloin hän tietää tarkalleen autonsa kokonaispainon ja välttyy siten myös mahdollisilta ylikuormamaksuilta. Tieto siirrettävistä massamääristä saadaan siirrettyä myös GPRS datasiirtona muille osapuolille, kuten esimerkiksi toimeksiantajan tai urakoitsijan tietokoneelle.

Kaivukonevaakoja on valmistettu maailmalla vasta vuodesta 1996 lähtien. Tampereen Vaakatekniikan asentajilla on jo yli kymmenen vuoden kokemus kaivukonevaa’oista ja he ovat olleet mukana kehittämässä eri järjestelmiä vuodesta 1999 lähtien. Tällä hetkellä maailmalla on vaakavalmistajia kolme kappaletta, joiden tuotteet voidaan sanoa olevan edes osittain toimivia. Kaivukonevaaka on erittäin haastava kohde ja tästä syystä valmistajien määrä on vähäinen. Esimerkiksi pyöräkuormainvaakoja valmistaa useita kymmeniä valmistajia.Tampereen Vaakatekniikan ja aadin yhteistyö alkoi vuosi sitten ja yhteistyön hedelmiä saadaan kantaa nyt toimivan kaivukonevaa’an muodossa.

Loadtronic 3E on osoittautunut niin onnistuneeksi vaakajärjestelmäksi, että Aadi suunnittelee jo tyyppihyväksyntää vaa’alle. Tämä on melkoista edistystä, kun vertaa siihen, että muut valmistajat eivät ole edes saaneet aikaiseksi toimivaa kaivukonevaakaa useista yrityksistä huolimatta.

Loadtronic 3E -punnitusjärjestelmä pitää kirjaa toimitetusta massamäärästä jokaisen auton osalta ja kirjaa myös kaikki kaivukoneen tekemät lastaus- ja siirtomäärät, jonka avulla voidaan jopa optimoida koneiden ylläpitoa. Kaikki materiaalin siirtoon liittyvät yksityiskohdat, kuten asiakkaat, materiaalilaadut ja -määrät, autot ja kuormat ajoneuvokohtaisesti ja kuormauspaikkatiedot voidaan siirtää suoraan esimerkiksi yrityksen toimistoon käyttämällä USB-muistitikkua tai langatonta GPRS yhteyttä. Vaakajärjestelmän antamia tiedostoja voidaan muokata tietokoneen raporttiohjelmalla laskutusta tai raportointia varten. Raportit voidaan tallentaa myös MS Excel -muotoon jatkokäsittelyä varten. Lisäksi tiedostoista voidaan tehdä tarvittaessa varmuuskopioinnit.

 

www.aadi.no

 

 

LOADTRONIC 3 PC-Link SMS

Tekniset tiedot:
Pääyksikkö
Johtosarja antureilla
Asennussarja
Käyttölämpötila-alue: -25 °C – +50 ° C
Virtalähde: 18- 36 V (DC)
Lisävarusteet: tulostimet
LOADTRONIC 3 PC-Link
LOADTRONIC 3 PC-Link SMS
 

 Miika Nyrö

 

Lue seuraavaksi