Uutiset

Työkoneet

Lisälaitevuokraus kasvaa RealMachineryllä

Pienten rakennuskoneiden vuokraus on ollut tavallista jo pidemmän ajan ja viime vuosian myös raskaiden maarakennuskoneiden vuokraamisesta on tullut yleinen tapa. Lisälaitteille tällä kulttuurilla ei vielä ole perinteitä. RealMachinery on ottanut alalla reippaita askelia ja kysynnän määrä on yllättänyt jopa realmachineryläiset.

”Aloitimme lisälaitteiden vuokraamisen noin vuosi sitten. Toiminta lähti liikkeelle asiakkaiden kysellessä edustamiemme Demareg-purkulaitteiden vuokrausmahdollisuuksia”, taustoittaa RealMachineryn toimitusjohtaja Mika Kähäri lisälaitevuokrauksen aloittamista. ”Purkuvarustus, koura ja pulveroija, ovat suhteellisen arvokas investointi. Jos purkutyötä ei ole jatkuvasti, tulee laitteiden käyttöasteesta hankintahintaan nähden turhan alhainen.”

RealMachineryltä vuokralle lähtevistä kaivukoneista pyöräalustaiset varustellaan usein monipuolisin lisälaittein. Tela-alustaisiinkin halutaan usein 3D-laitteet, sillä monilla työmailla urakka vaatii niiden käyttöä. ”Ihan muutaman viikon vuokraukseen ei 3D-laitteisto kannata koneeseen siirtää, mutta jos tällainen kone sattuu olemaan sopivasti vapaana, niin toki lyhytkin vuokraus onnistuu”, huomauttaa Kähäri.

Myös pyöräkuormaajia on vuokralla, mutta niihin lisälaitteita ei kovin paljoa yleensä liitetä – kauha ja trukkipiikit, talviaikaan aura. ”Aurauskalustoa meiltä kysytään paljon ja niitä onkin mukava joukko liikkeellä”, kertoo Kähäri. Valtaosa lisälaitteista lähtee vuokraukseen kuitenkin ilman peruskonetta.

MultaVex

RealMachineryltä on kysytty vuokrausmahdollisuutta monista muistakin yrityksen edustamista lisälaitteista, kuten MultaVex-seulakauhoista tai Hartl-murskaus- ja seulontakauhoja. ”Monesti on käynyt niin, että laite on vuokralla ensin viikon pari ja sitten tehdään siitä kaupat. Vuokraus onkin turvallinen tapa testata laitteen soveltuvuutta omiin urakoihin ja helpottaa ostopäätöstä”, kertoo Kähäri.

RealMachineryn Bretec-esittely.

Rikotusvasarat omaavat ehkä pisimmät perinteet lisälaitevuokrauksessa Suomessa. Niiden osalta RealMachineryn tarjonta täydentyi viime kesänä edustukseen tulleen, kotimaista valmistusta olevan Bretecin myötä. ”Etsimme sopivaa vasaramerkkiä edustukseemme pitkään ja olimme erittäin tyytyväisiä, kun saimme Rammerin kanssa samassa tehtaassa valmistettavan Bretecin edustuksen meille. Kotimainen, tunnetun talon valmistama merkki on kuitenkin erilainen laaduntae asiakkaille kuin jokin kauempaa tullut”, iloitsee Kähäri ja odottaa tulevan talvikauden tuovan selkeän kasvun RealMachineryn iskuvasaravuokraukseen.

TMK Energiakoura

Kaikki vuokrattavat laitteet eivät ole kalliita. Kähäri kertoo heidän vuokranneet edustuksessaan olevia RF-kauhojakin. Myös ihan tavalliset trukkipiikit kaivukoneeseen ovat olleet suosittu vuokrauskohde. ”Nyt alkamassa oleva talvikausi tulee vilkastuttamaan energiakourien kysyntää. Edustamamme TMK Energiakoura sopii keveytensä ansiosta jopa viiden tonnin kaivukoneeseen, mutta kestää 20-tonnisenkin koneen lisävarusteena. Sillä saa 30-senttisen puun poikki ja koura on varusteltavissa keräysominaisuudella. Niiden kysyntä on ollut yllättävän vilkasta.”

Hartl

Kähäri kertoo huomanneensa asiakkaiden ajatuksen omistamisesta muuttuneen ja yhä vähemmän heidän tarvitsemistaan koneista ja laitteista on omia. ”Tänä päivänä meillä on tarjota monta erilaista tapaa hankkia laitteita. Esimerkiksi liisinki on yksi suosittu tapa ja liisinkisopimuksia voidaankin tehdä käytännössä kaikille laitteille, joilla on sarjanumero.”

Vuokraaminen helpottaa urakanlaskentaa, sillä urakka-ajan kustannus on näin helposti ennakoitavissa. Se mahdollistaa myös erikoisempia lisälaitteita vaativien urakoiden tarjoamisen. Lisälaitteilla voidaan saada myös merkittäviä kustannussäästöjä urakoissa esimerkiksi rakennusjätteiden muuttamisella rakennusmateriaaleiksi murskauksen ja seulonnan avulla.

Ratavarustus vuokralle

Vuokrauskalustoon kuuluu erikoisempaakin kalustoa, kuten ratatöissä tarvittavia laitteita.

Vuokrauksen Kähäri näkee olevan ison muutoksen maarakennusalalle. ”Tämä lisälaitevuokraus on selkeä seuraava askel konevuokrauksen yleistymisen jälkeen. Me olemme nyt vuoden aikana opetelleet kuinka tämä laji toimii ja nyt vasta kesällä meillä oli ensimmäiset mainokset aiheesta. Meillä on varsin monipuolinen valikoima erilaisia koneiden lisälaitteita edustuksessamme. Asiakkaiden kysynnän mukaan olemme ottaneet näitä vuokrausvalikoimaamme eivätkä ne juuri pihassa ole ehtineet seisoa, sillä kysyntä on vilkasta. Lähtökohtanamme on, että kaikki mahdollinen on vuokrattavissa”, tiivistää Kähäri toiminta-ajatuksen RealMachineryn lisälaitevuokrauksesta.

Myös RealMachinery on mukana Vuokrata.fi-palvelussa.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi