Uutiset

Työkoneet

Lisää paalutusvoimaa Satakuntaan

Ulvilassa pääkonttoriaan pitävä Maanrakennus Mykrä Oy paaluttaa nyt kahdella yksiköllä. Ennestään kalustoon kuuluu Junttan PM20 LC, joka soveltuu niin teräsputki- kuin betonipaalutuksiinkin. Sen kaveriksi saapui maaliskuussa 2010-vuosimallia oleva, 3000 tuntia ajettu Liebherr LRB 125. Myös Liebherrillä voidaan lyödä neljän tonnin järkäleen avulla molempia paaluja. Vibravarustuksella myös ponttien asennus luonistuu. Lisävarusteeksi hankittiin vielä uusi, 12 metrin pituinen ja 300 millimetrin halkaisijalla oleva, auger-kairausyksikkö.

Kuva:  Maanrakennus Mykrä Oy:n iski toukokuussa teräsbetonipaaluja Harjunpään joen sillalla Ulvilassa. Paaluille kairattiin ensin 10 metrin reikä (kuvat). Liebherr LRB 125 -paalutuskone on yrityksen tuorein hankinta. Ulvilan, kuten Porinkin maaperä on pitkälti sinistä plinisavea, johon paalutkin uppoavat melko syvälle lähes painamalla.

Uudella Liebherrillä on ensimmäiset kuukaudet lyöty järkäleellä ainoastaan paaluja maahan.

Juttua väännettäessä käynnissä oli ensimmäinen kairauskohde. Destian urakoimalla siltatyömaalla (Harjunpään joen silta) Ulvilassa kairattiin 10 metrin esireikiä 23 metrin pituisille teräsbetonipaaluille (11+12 m). Alkuperäinen silta on rakennettu vuonna 1958 ja sen perustuksissa havaittujen siirtymien takia ELY-keskus rakennuttaa uuden sillan. Uuden sillan hyötyleveys tulee olemaan 10 ja pituus 25 metriä. Liikennemäärä vuorokaudessa on 4500 ajoneuvoa.

”Kiertotietä varten löimme ensin 90 kappaletta puupaaluja, joiden latvamitta oli 170 millimetriä. Yksi paalu koostui kahdesta puupaalusta, jotka lyötiin latvat vastakkain. Puupaalujen yhteismitaksi tuli 1700 metriä. Puupaalujen päähän asenenttiin hattu ja niiden päälle kiertotien rakennekerrokset”, selvittää toimitusjohtaja Jorma Mykrä (kuva) sillan perustustöitä. Puupaalut jäävät maahan, kun kiertotie aikanaan puretaan.

”Uutta siltaa varten joenpenkoille molemmin puolin isketään 300X300 millimetrin betonipaaluja kaikkiaan 112 kappaletta, yhteensä 2600 metriä. Virtausaukon reunoille tulee vielä 750 millimetrin teräsputkipaaluja, jotka Destia tekee luultavasti omana työnään”, jatkaa Mykrä.

Ensimmäinen työmaa juuri maahan tulleelle Liebherrille keväällä oli Agrifutura Oy:n uuden, kahden hehtaarin kokoisen kasvihuoneen pohjan paalutus.

”Tomaattia tässä aletaan viljellä”, viittoilee Mykrä esitellessään kasvihuoneen runkoa varten viivasuoriin riveihin iskettyjä paaluja tolppineen. Vaikka rivejä tiirailee mistä ilmansuunnasta tahansa, ne ovat luotisuoria. Hän kertoo pystytysporukan olevan Hollannista ja kaikki kasvihuoneen rakentamiseen liittyvä on hiottu huippuunsa.

”Tänne löimme kaikkiaan yli 700 teräsbetonipaalua (250mmx250mm) 15 metriin. Työ eteni noin 300 metrin päivävauhtia”, valistaa Mykrä.

Siltatyömaalla Liebherrin puikoissa häärii Juha Ojala. Monitoreista voi seurata koko kairaustapahtumaa. Kairaussyvyys esimerkiksi on koko ajan kuljettajan tiedossa. Erillinen järjestelmä kerää kaiken datan talteen niin paaluja lyötäessä kuin kairatessakin. Tiedot tallentuvat muistikortille ja työmaalta kertynyt informaatio saadaan kätevästi arkistoitua.

”Nyt kairataan ensin kaikki loput reiät tälle puolen jokea valmiiksi ja sitten vaihdetaan kaira järkäleeseen. Muutama teräsbetonipaalu tuonne jo iskettiin ja viimeiset kolme metriä vain joutuu lyömään. Paalu menee tähän saveen painamalla.”

Ojala vaihtoi apumiehenä toimivan Roni Laaksosen kanssa järkäleen kairaan noin 1,5 tunnissa. Tästä homma nopeutuu, kun kokemusta karttuu.

”Toisinpäin vaihto tulee kyllä viemään enemmän aikaa”, tietää Laaksonen.

Kuva: Kairausvarustus vaihtuu kuvan 7,2 tonnia painavaan järkäleeseen, jonka kiihdytetty lyöntiteho on neljä tonnia.

Maanrakennus Mykrä työllistää noin 30 ihmistä ja on vuosien mittaan kasvanut Satakunnassa varsin merkittäväksi maarakentajaksi. Töiden kirjo on maarakennustöitä laidasta laitaan. Alkaen kunnallistekniikasta ja rakennusten perustamistöistä, päätyen asfalttipohjien tekoon. Kaluston yksikkömäärä on neljänkymmenen tienoilla. Kaivukoneita ja kuorma-autoja on kumpiakin rapiat 10 ja pyöräkuormaajiakin kahdeksan kappaletta.

Tämän lisäksi on vielä muun muassa kolme jyrää, kaksi tiehöylää, kurottaja ja trukki.

Omalla kierrätysmateriaaleja vastaanottavalla terminaalialueella käytetään myös materiaalinkäsittelykonetta ja seulaa. Alueelta myydään esimerkiksi multaa, murskattua betonia ja haketta erikokoisiin tarpeisiin. Omakotitalon rakentajasta energialaitoksiin.

Mykrä hoitaa myös Lemminkäisen asfalttiaseman syöttöä ja myy kiviaineksia. Varastoon on murskattu useita eri lajikkeita.

Melko uusi kaksikerroksinen halli sijaitsee Ulvilassa, aivan kakkostien kupeessa hyvien kulkuyhteyksien ääressä. Varsin ajanmukaiset korjaamo- ja pesutilat antavat hyvät puitteet remontteihin. Osa hallista on vuokrattu muille toimijoille.

Toukokuussa hallissa oli rakenteilla yhdeksän tonnin painoinen loppulyöntivasara. Sisäkehä on tarkoitettu 600 ja ulkokehä 800 millimetrin teräsputkipaaluille.

Kuva: Toimitusjohtaja Jorma Mykrä (vas.) on luotsannut yrityksensä varsin mukavaan kuntoon. Toimenkuvaan kuuluu maarakennustöiden lisäksi muun muassa kierrätysmateriaalien vastaanottoa ja kiviainesten myyntiä. Seurakseen siltatyömaalle Jorma on saanut Petri Dubbin Liebherr Finlandin myynnistä. 

Liebherr LRB 125 lyhyesti

Liebherr valmistaa LRB 125 -paalutuskonetta kahdella eri liideripituudella. Mykrälläkin olevassa perusversiossa pituus on 12,5 metriä ja rinnakkaismallissa XL pituutta on kaksi metriä enemmän. Pidemmällä liiderillä varustettu malli varustetaan perusvastapainon 3,9 tonnia lisäksi usein myös 1,4 tonnin lisäpuntilla.

Liideriä voidaan kallistaa paitsi peruskoneen suuntaisesti eteen ja taakse (1:6 ja 1:3), mutta myös sivusuunnassa (2,8 astetta). Peruskone ilman työlaitetta painaa noin 50 tonnia. Esimerkiksi järkäle lisää painoa vielä kahdeksalla tonnilla.

Moottorina on Liebherrin oma diesel ja tehoa saadaan 505 kilowattia. Työlaitteita varten on omat hydraulipumput ja tuotto on 2×400 litraa minuutissa. Liiderin hydrauliikalle on erillinen pumppu (2×190 l/min). Liiderin yläpäässä sijaitsevan vinssin vetoteho on 50 kilonewtonia.

Koko koneen leveys on 3000 ja korkeus 3400 millimetriä. Kun liideri on laskettu alas vaakatasoon, on kuljetuspituus LRB 125 -mallilla 13,8 metriä. Telalapun leveys on 700 millimetriä.

Liebherr on kehittänyt oman PDE -järjestelmänsä datan keräämiseen esimerkiksi kairaus- tai paalutustapahtumasta. Paalutustyömaalla jokaisen paalun tiedot tallentuvat muistikortille jatkoprosessointia varten. Kuljettaja voi tarkastella tietoja kosketusnäytöstä ohjaamossa.

Lue seuraavaksi