Uutiset

Työkoneet

Liebherr tuplavoimansiirrolla

Konevalmistajat kulkevat eri aikatauluilla, mitä tulee moottorien päästömääräysten täyttämiseen. Liukuma on mahdollista annettun aikahaarukan puitteissa. Liebherr on yksi niistä, joka ei ole pitänyt kiirettä päivityksillään. Ensimmäiset Stage IV-versiot nähtiin kevään 2015 Intermat-näyttelyssä. Esimerkiksi 40 tonnin kaivukone R 946 (200 kW) oli tuolloin esillä. Sen peltien alla on Liebherrin oma kuusisylinterinen dieselmoottori.

Uudet Xpower-perheen pyöräkuormaajat ovat niin ikään tuotu nyt sarjavalmistukseen. Myös niissä AdBlue:n käyttö takaa nelosvaiheen päästörajojen alituksen. Uusi mallisto lanseerataan Eurooppaan vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä. Baumassa 2016 XPower tulee olemaan varmasti hitti.

Kaikki Liebherrin pyöräkuormaajat valmistetaan Itävallan Bischofshofenissa (Liebherr-Werk  Bischofshofen GmbH).

Oheinen kuva tehtaalta on vuodelta 2012.

”Odotamme ensimmäisiä XPower-malleja Itävallasta Suomeen maaliskuussa, jolloin pääsemme toden teolla esittelemään niitä asiakkaille. Kyseessä on varsin mullistava pyöräkuormaajauutuus. Varsinkin voimansiirtoratkaisu on ennen näkemätön. Korostaisin sitä, että XPower on kokonaan uusi mallisarja, eikä mikään päivitys vahoihin malleihin”, alustaa Ari Hopia Liebherr Finlandin myynnistä.

Sekä kaivukoneita että pyöräkuormaajia päivitetään kovaa vauhtia nyt viimeisimpään päästöluokkaan. Liebherr on kyennyt alittaamaan raja-arvot pelkän SCR-teknologian ja AdBluen avulla. Partikkelisuodatinta ei siis enää peltien alla ole. Stage IIIB-vaihehan Liebherrillä oli toteutettu hapetuskatalysaattorin (DOC) ja partikkelisuodattimen (DPF) avulla. Nyt on tehty tässäkin suhteessa täyskäännös. Tosin Liebherr varustelee edelleen koneita myös partikkelisuodattimella, mikäli työkohteessa sellainen vaaditaan. Konepeittoa on pystytty vähemmän tilaa vievien komponenttien ansiosta kaventamaan entisestään.

Uuden pyöräkuormaajaperheen tyyppinumerot on  maustettu XPower-liitteellä, joka viittaa voimansiirtoon. Käytössä on nyt sekä mekaaninen että hydrostaattinen linja, kun aiemmin Liebherr on vannonut vain hydrostaatin nimeen.

Liebherr rakensi ensimmäinen hydostaatisella voimansiirrolla varustetun pyöräkuormaajan jo 1970-luvulla.

XPower-perheeseen kuuluu kuusi erikokoista, Liebherrin omalla dieselmoottorilla varustettua mallia: L 550 (17,7 t/140 kW), L 556 (18,4 t/165 kW), L 566 (23,9 t/200 kW), L 576 (25,7 t/215 kW), L 580 (27,7 t/230 kW) ja L 586 (32,6 t/260 kW). Kahdessa pienimmässä mallissa moottori on neljä- (D934 A7 ja D944 A7) ja muissa kuusisylinterinen (D936 A7). Kauhakokoja on pystytty hieman kasvattamaan ja ne ovat nyt välillä 3,2-6,0 kuutiometriä.

Kaksi eri voimansiirtolinjaa takaa maksimaalisen tehon ja minimaalisen polttoaineen kulutuksen eri työtehtäviin. Mekaaninen puoli on tietenkin käytössä siirtoajossa ja hydrostaatti antaa eväät joustavaan ja tehokkaaseen kuormaukseen ja materiaalin lyhyisiin kantoihin. Liebherrin mukaan tuplavoimansiirtoa oikein käyttämällä voidaan päästä jopa 30 prosentin polttoainesäästöihin, kun vertailukohtana ovat edelliset hydrostaattimallit.

Koko XPower-perheen lanseerausta on edeltänyt huikea testirupeama. Liebherr kertoo yli 65 000 tunnin testiajosta erilaisissa käyttökohteissa kuten louhoksilla, sahoilla, jätekierrätyksessä, kompostoinnissa, terästehtaalla ja satamissa. Ydinkomponenttien kuten akselien ja voimansiirron todettiin olevan erittäin lujia ja kestäviä, todetaan Liebherriltä.

Kun voimansiirtolinjoja on kaksi, on kuluminen vähäisempää ja tämä vähentää huolto- ja varaosakustannuksia. Molempien päiden akselit ovat astetta järeämmät kuin aiemmissa malleissa. Nyt jokaiseen painoluokkaan on tuotu akselistot pykälää suuremmasta koneesta. Liebherr valmistaa edelleen esimerkiksi hydraulisylinterit itse. Pitämällä valmistus mahdollisimman omavaraisena, on laadun takaaminen ja tarkkailukin helpompaa. Toinen tehokkuutta lisäävä piirre on vahvistettu ja uusittu Z-aisasto. Murtovoima kauhan huulilevyssä on valmistajan lupaamana noussut noin 20 prosenttia.

Malleihin L 550, L 556, L 566 ja L 580 asiakas voi valita joko Z-aisaston tai materiaalinostoihin paremmin soveltuvan teollisuusaisan. Mallit L 576 ja L 586 toimitetaan aina Z-aisastolla.

Uusi ohjaamo on kehitetty tiiviissä yhteistyössä kuljettajien kanssa. Askelmat ovat nyt aiempaa leveämmät ja helpottavat  ohjaamoon nousua. Lasipintaa on enemmän ja tuulilasi jatkuu aiempaa alemmas.

Peruutuskamera on vakiovaruste ja sen kuva välittyy uudelle kosketusnäytölle. Ohjaamon säilytystiloihin on lisätty kylmälokero. Kuormaajan hallintavipu liikkuu istuimen mukana.

Huoltoa varten konepeitto on kipattavissa taaksepäin. Huoltotaso kaiteineen helpottaa konepeiton alla operoimista. Kaikki tarkistettavat kohteet on keskitetty lähelle ohjaamoa ja ovat nopeasti silmäiltävissä.

Polttoaine- ja ureasäiliöiden täyttöaukot sijaitsevat vierekkäin, mikä helpottaa tankkausta. Myös tuulilasin edessä on seisontataso, jolloin puhdistaminen voidaan tehdä turvallisesti.

Jäähdytin on sijoitettu nyt heti ohjaamon taakse, missä imuilma on puhtainta. Tämän on mahdollistanut se seikka, että moottori on viety mahdollisimman taakse. Se sijaitsee kokonaan taka-akselin takapuolella.

Erillistä vastapainoa ei tarvita. Oikein pölyisiin olosuhteisiin XPower-koneet voidaan varustaa molempiin suuntiin pyöritettävillä tuulettimen siivillä, tehostetulla ilmansuodatuksella sekä verkolla suojatulla jäähdyttimellä.

Lisävarustelistalla on muun muassa automatiikka, joka avaa ohjaamon oven ja sytyttää lähestymisvalot kuljettajan lähestyessä avaimensa kanssa.

Konepörssi palaa keväällä 2016 uudelleen ja tarkemmin XPower-pyöräkuormaajiin.

Lue seuraavaksi