Uutiset

Työkoneet

Liebherr-pyöräkuormaajista on moneksi

Liebherr lanseerasi Eurooppaan uudet XP-perheen pyöräkuormaajansa vuoden 2016 alussa. Suomessa ensimmäisiä tyyppejä päästiin ottamaan syyskuussa 2016, kun Liebherr Finland Oy ja Scania Suomi Oy rullasivat kiertueensa ympäri Suomen.

XPower-perhehän koostuu seuraavista malleista: L 550 (17,7 t/140 kW), L 556 (18,4 t/165 kW), L 566 (23,9 t/200 kW), L 576 (25,7 t/215 kW), L 580 (27,7 t/230 kW) ja L 586 (32,6 t/260 kW). Uuden mallisarjan lanseerauksen jälkeen on jatkettu määrätietoista kehitystyötä ja erilaisia sovelluksia on esitelty. Uusimpana lisävarusteena on saatavilla tunnelipaketti malleihin L 550, L 556, L 566 ja L 576.

Tunneleissa tapahtuva työskentely on yksi vaativimmista sektoreista niin maansiirtokoneille kuin niitä operoivalle henkilökunnallekin. Liebherrin tunnelipaketti sisältää monia turvallisuutta parantavia ominaisuuksia.  Esimerkiksi ohjaamoon kohdistuu monia muutoksia. Äänieristystä on lisätty, ja tuulilasi on tehty iskunkestävästä panssarilasista. Ja tietenkin ohjaamo on ROPS/FOPS-hyväksytty.

Kun vakiokoneiden pakokaasuja puhdistetaan SCR-järjestelmällä, niin tunnelivarustuksessa saadaan päästöjä kuritettua vielä ylimääräisen partikkelisuodattimen avulla. Näin tunnelin ilma pysyy puhtaampana. Moottorin imuilmaan on asennettu lisäsuodatusta, sillä maan alla on ilmassa paljon pölyä ja muita partikkeleita.

Nostosylinterien varret on suojattu teräksestä tehdyin suojin. Myös työvalot on suojattu teräsrakentein. Turvallisen työskentelyn takaamiseksi LED-valoja on lisätty ja niiden valotehoa on kasvatettu. Ilmastointilaite on sekin sijoitettu metalliseen koteloon. Moottoripeiton sivuilla on törmäyssuojat. Peruutussummerin lisäksi tunnelivarusteisissa pyöräkuormaajissa on normaalia kirkkaammat peruutusvalot myös huomion herättämiseksi. Peruutuskamera on vakio, myös perusversioissa.

Kertauksen vuoksi mainittakoon, että uuden mallisarjan suurin ja mullistavin muutos on voimansiirrossa, joka pitää sisällään sekä mekaanisen että hydrostaattisen vaihtoehdon.  Aiemminhan Liebherr on luottanut hydrostaattiseen kaikissa malleissaan. Kaksi eri voimansiirtolinjaa takaavat Liebherrin mukaan maksimaalisen tehon ja minimaalisen polttoaineen kulutuksen eri työtehtäviin. Mekaaninen puoli on tietenkin käytössä siirtoajossa ja hydrostaattinen antaa eväät joustavaan ja tehokkaaseen kuormaukseen sekä materiaalin lyhyisiin kantoihin.

Liebherr sahoille

Liebherr L 580 LogHandler XPower (36 630-36 750 kg/250 kW) käväisi syksyllä Suomessa koeajolla muutamilla sahoilla. Myös LogHandler on perusversiosta edelleen jalostettu erikoiskone. Sen erikoisaisaston avulla puunippu nousee kouran koosta riippuen 3,8-4,2 metriä. Tämä täydellä etu-ulottuvuudella. Maksimi nostokorkeus koura kiinni on jälleen kouran koosta riippuen 5,6-5,9 metriä.

360 astetta pyörivän kouran avautuma on säädettävissä käsiteltävän materiaalin mukaan. Neljän metrin nostokorkeus tarkoittaa, että pyöräkuormaajalla yletytään nostamaan kolme nippua päällekkäin. Maksimikuorma kourassa on 8 590-8 750 kiloa.

Standardikouran tilavuus on 3,6 kuutiometriä, mutta muitakin kokoja on saatavilla (3,2-3,8 m3). Kouria on kahta eri tyyppiä. Toinen soveltuu vapaassa tilassa tehtävään nippujen käsittelyyn ja sydämenmuotoinen koura soveltuu asiakkaille, jotka lastaavat puuta esimerkiksi kontteihin. Molemmat kourat pyörivät 360 astetta.

Koneessa on perusversiota raskaampi vastapaino, jotta riittävä vakaus saavutetaan. Myös akselit ovat pykälää järeämmät. Itse aisastoa on edelliseen malliin verrattuna myös parannettu muun muassa ainevahvuuksia kasvattamalla. Kuten tunnelikoneissa, myös puunkäsittelyyn tarkoitetussa versiossa on valoja lisätty, niitä on eteenpäin nyt yhteensä 17 kappaletta. Kelpaa siinä nostella puunippuja pimeässäkin.

Hieno yksityiskohta on aisoihin kiinnitetty tuulilasin suojaverkko. Näin lasin ulkopuolinen puhdistus on helppoa.

Lue seuraavaksi