Uutiset

Työkoneet

Liebherr puunkäsittelyyn

Liebherrin uudet XPower-pyöräkuormaajat ovat varustettu ainutlaatuisella tuplavoimansiirrolla. Käytössä on nyt sekä mekaaninen että hydrostaattinen linja. Liebherrin mukaan kaksi eri voimansiirtolinjaa takaavat maksimaalisen tehon ja minimaalisen polttoaineen kulutuksen eri työtehtäviin. Mekaaninen puoli on tietenkin käytössä siirtoajossa ja hydrostaatti antaa eväät joustavaan ja tehokkaaseen kuormaukseen sekä materiaalin lyhyisiin kantoihin. Liebherrin mukaan tuplavoimansiirtoa oikein käyttämällä voidaan päästä jopa 30 prosentin polttoainesäästöihin, kun vertailukohtana ovat edelliset hydrostaattimallit. Xpower-pyöräkuormaajat ovat Stage IV-päästöluokkaa SCR-tekniikan eli AdBluen avulla.

Nyt L 580 on tuotu markkinoille puun käsittelyyn tarkoitettuna LogHandler –mallina, jolla puunippu nousee maksimissaan lähes neljään metriin. Kouran avautuma on säädettävissä käsiteltävän materiaalin mukaan. Neljän metrin nostokorkeus merkkaa, että pyöräkuormaajalla yletytään nostamaan kolme nippua päällekkäin. Standardikouran tilavuus on 3,6 kuutiometriä, mutta muitakin kokoja on saatavilla. Kouria on kahta eri tyyppiä. Toinen soveltuu vapaassa tilassa tehtävään nippujen käsittelyyn ja sydämenmuotoinen koura soveltuu asiakkaille, jotka lastaavat puuta esimerkiksi kontteihin. Molemmat kourat pyörivät 360 astetta.

Peruskone eroaa normi maarakennuskäyttöön tarkoitetusta pyöräkuormaajasta muun muassa isomman vastapainon osalta. Se antaa hyvän vakauden puunippujen liikutteluun. Akselit ovat myös vankemmat kuin normikoneessa. Nostosylinterit ovat nekin vahvempaa tekoa. Myös puukuormaajan nostoasiat ovat järeämmät kuin edellisen mallisarjan koneissa. Edelleen LogHandlerin valopatteri on normikonetta runsaampi. Yhteensä 17 täysin suojattua LED-lamppua osoittaa eteenpäin. Liebherrin mukaan puunkäsittely onnistuu turvallisesti täysin pimeässäkin.  

Ohjaamon tullilasia suojaava turvaverkko on kiinnitetty kuormaajan aisoihin. Tästä syystä tuulilasin puhdistus on helppoa eikä näkyväisyys eteen ole rajoitettu. Vakiokoneessa on peruutuskamera, jonka kuva välittyy omaan näyttöön ohjaamossa. Kouralle saa lisävarusteena toisen kameran ja sille oman näytön. Koneen ajaminen on miellyttävää, sillä kaikkia hydrauliikan toimintoja voi ohjata kuormaajan vivusta. Muutenkin hallintalaitteet on keskitetty oikealla kädellä käytettäväksi.

Uusi Liebherr L 580 LogHandler Xpower on nähtävillä Ligna 2017 näyttelyssä Hannoverissa Saksassa (22.-26.5.2017) sekä myös Elmiassa Jönköpingissä Ruotsissa (7.-10.7.2017).

Tekniset tiedot:

Työpaino: 36 650 kg, Maksimi työkuorma: 8 730 kg, Kouran kapasiteetti: 3,6 m3

Lue myös: Liebherr XPower – kiertueella Suomessa ja Liebherr tuplavoimansiirrolla

Lue seuraavaksi