Uutiset

Työkoneet

Liebherr L 509 Tele – ensimmäinen laatuaan

Liebherr tuo markkinoille ensimmäisen teleskooppiversionsa suosituista Speeder-sarjan pyöräkuormaajista. L 509 Telen rakenne perustuu L 509 Speeder-malliin. Teleskooppipuomin ansiosta saavutetaan kuitenkin suurempi nostokorkeus, joka trukkihaarukoilla on nyt 4,8 metriä. Yanmarin moottorin (54 kW) päästöluokka on Stage V.

Speeder-malliston tuttu tuplaohjaus on uutuudessakin mukana. Kääntyvät takapyörät ja runko-ohjaus yhdessä takaavat minimaalisen kääntösäteen. Tuplaohjauksen ansiosta runkonivelen kääntökulma on pystytty pitämään 30 asteessa. Näin koneen kaatokuorma on suurempi kuin perinteisillä, vain runko-ohjauksen omaavilla koneilla.

Hydrostaattinen voimansiirto antaa 38 kilometrin maksimi tuntinopeuden. Teleskooppiaisassa on vakain, joka pitää kuorman vaakatasossa vaikkapa lavoja autoihin lastattaessa. Liebherrin mukaan uusittu pikakiinnike tarjoaa useita etuja: näkyväisyys ohjaamosta on kohentunut, työlaitteiden vaihto on nopeutunut ja rakenne kestää kovaa käyttöä ilman välysten syntymistä.

Mitoitus on tietenkin sama kuin aiemmin, joten vanhat työlaitteetkin sopivat Liebherrin mukaan uuteen kiinnikkeeseenkin ongelmitta. Liebherr kehuu ohjaamoa kokoluokkansa tilavimmaksi. Kuljettajaa opastava näyttö on säädettävissä korkeussuunnassa ja on yhdeksän tuuman kokoinen.

Kattoluukku on lisätty teleskooppimalliin, jotta kuskin paikalta voi nähdä ylös nostetun taakan etuikkunasta kurkottamatta. Kuormaajan vipu on integroitu istuimeen. Noston ylikuormittumisesta koneessa on varoitusjärjestelmä. Se antaa äänimerkin ja hälytyksen näytölle sekä pysäyttää noston välittömästi, jos tasapaino on vaarassa. Sen jälkeen vain teleskoopin sisäänveto on mahdollista.

Edelleen nostotyötä helpottamaan voi koneen hankkia ”Comfort operation tele” -varusteisena. Siihen kuuluu muun muassa kauhan automatisoidut nostot ja laskut tiettyyn korkeuteen sekä näyttöön visualisoitu työlaitteen sijainti. Lisävarusteena on saatavilla myös päätyvaimennukset teleskooppijatkeelle.

Tekniset tiedot Liebherr L 509 Tele

Työpaino 7 000 kg , kaatokuorma täydellä ohjauskulmalla 3 800 kg, maksimi nostokorkeus trukkihaarukoilla 4 800 mm, moottorin teho (Yanmar) 54 kW, vakiokauhan koko 900 l, maksimi siirtonopeus hidas/nopea 18/38 km/h


Lue seuraavaksi