Uutiset

Työkoneet

Liebherr ennätystulokseen

Saksalainen Liebherr ilmoittaa tehneensä  viime tilikaudella kaikkien aikojen suurimman liikevaihtonsa. Kasvu oli yhdeksän prosenttia (760 miljoonaa euroa) ja koko liikevaihto kohosi 9,1 miljardiin euroon. Koko yritysrypäs työllisti 37 800 ihmistä ja investointien arvo edellisellä tilakaudella oli sekin muhkea, 840 miljoonaa euroa. Voittoa kertyi 540 miljoonaa euroa.

Maarakennuskoneissa ja kaivospuolella kasvua kertyi yhdeksän prosenttia eli 490 miljoonaa. Ne yhdessä vastaavat 5,9 miljardin vaihdolla kahta kolmasosaa koko liikevaihdosta. Kaivosala kasvoi eniten eli Liebherrin mukaan jopa 28 prosenttia.

Mobiilinosturipuolen kasvu oli 12 prosenttia ja koko liikevaihto lähes kaksi miljardia euroa. Torninostureidenkin myynnistä kertyi 580 miljoonan euron myynti.

Myynnin kasvu oli merkittävintä Itä-Euroopassa ja Afrikassa.

Suurimmat yksittäiset markkinat yritykselle löytyivät viime vuonna Saksasta, Venäjältä, Amerikasta, Australiasta ja Ranskasta. Lähes neljä miljoonaa liikevaihtoon kerätiinkin Länsi-Euroopasta, joka on merkittävin maanosa Liebherrille edelleen. Amerikan osuus oli 1,5 miljardia. Prosentuaalisesi eniten kasvoi Afrikan myynti eli peräti 26 prosenttia.

Investointeja on siis tehty ja tehdään runsaasti. Saksan Kirchdorfiin rakennetaan uusi logistiikkakeskus maansiirtopuolen käyttöön. Myös uusi hydraulisylinterien valmistukseen keskittyvä tehdas on rakenteilla samalle paikkakunnalle. Se nostaa valmistuttuaan reilusti Liebherrin sylinterien valmistuskapasiteettia.

Pyöräkuormaajatehtaalle Bischofshofeniin Itävaltaan on valmistumassa uusi hallintorakennus. Vuonna 2002 avatulle Kiinan tehtaalle valmistuu laajennus, joka kasvattaa kapasiteettia yhä nouseville Aasian markkinoille.

Kaivossektorin 100 miljoonan investoinnilla laajennettiin kiviautotehdasta Amerikassa sekä suurten kaivukoneiden tehdasta Ranskan Colmarissa. Logistiikkakeskusta Australiassa on niin ikään laajennettu.

Ehingenin nosturitehtaalle on rakennettu mm. uusi kokoonpanohalli.

Vuodesta 2013 Liebherr odottaa viime vuoden kaltaista. Suuria muutoksia puoleen tai toiseen ei Liebherrin mukaan ole odotettavissa.

Lue aiheesta enemmän 1, 2, 3.

Lue seuraavaksi