Uutiset

Työkoneet

Liebherr A 918 Compact – Nelosvaiheen päästöluokkaan

Liebherr on päivittänyt suositun pyöräalustaisen ja lyhytperäisen 19 tonnisensa viimeisimpään päästöluokkaan. Tämä on tuonut peltien alle SCR-katalysaattorin ja AdBluen. Uutuus teki taannoin Suomessa urakoitsijakierrosta ja Konepörssi kävi pikaisesti tutustumassa koneeseen. Edellinen versio on esitelty Konepörssissä 7/2011 (lue juttu tästä). Moottoripäivitystä lukuunottamatta muut muutokset ovat jääneet vähäisiksi. Hyväksi todettua ei ole lähdetty turhan takia säätämään.

Vasemmanpuoleinen vipukonsoli nousee nyt ylös, jolloin ohjaamoon ja ohjaamosta kulku on aiempaa helpompaa.

Liebherrin pyöräalustaisten kaivukoneiden mallisto on varsin kattava ja uusimmat mallit on eri kokoluokissa päivitetty lähes kokonaan jo Stage IV -tasolle. Pienin malli on A 910 Compact painoluokkaan 11800-12800 kiloa (85 kW). Seuraavat koneet mallistossa ylöspäin ovat A 912 Compact (12700-13900 kg/90 kW) ja A 914 Compact (15200-17400 kg/105 kW). Mallista A 914 on saatavana myös pitkäperäinen versio (14900-17200 kg/105 kW). Liebherrin nettisivujen mukaan kokoluokka A 916 eli 16700-19500 kiloa ja 110 kilowattia on vielä päivittämättä nelosvaiheeseen. Sen sijaan A 918 (17600-19800 kg/120 kW) ja 918 Compact (17500-19600 kg/115 kW) ovat jo saaneet SCR-päivityksensä.

Yläpään mallit ovat A 920 (19000-21700 kg/120 kW)  ja A 924 (21500-26500 kg/140 kW). Näistä ensimainittu on vielä ilman päästöluokan päivitystä. Näiden lisäksi Liebherr tarjoaa vielä rautatieversion A 922 sekä mallista A 924 raskaisiin nostoihin tarkoitetun Heavy Lift -mallin, jonka tehoa on nostettu 20 kilowattia. Liebherr panostaa tosissaan myös pyöräalustaisiin kaivukoneisiinsa. Ja miksi ei panostaisi, sillä Saksan pyöräalustaisten kaivukoneiden eli Liebherrin kotimarkkinat ovat maailman suurimmat. Länsi-Euroopassa myytiin vuonna 2015 noin 7000 pyöräalustaista kaivukonetta, joista varsin suuri osa juuri Saksassa. Koko maailmassa myytiin samana vuonna pyöräalustaisia kaivukoneita noin 13 000, joten Eurooppa vastaa yli puolta koko pallon myynnistä. Suomessakin pyöräalustaisten myynti osoitti viime vuonna kohenemisen merkkejä.

Pienillä muutoksilla

Seitsemän tuuman kosketusnäyttö ohjaamossa tarjoaa muun muassa kuvaa kahdelta kameralta. Moottorin käynnistys ja sammutus tapahtuvat pitkän hallintapaneelin yläosassa olevalla painonapilla.

Edellisen A 918 Compact -kaivukoneen Liebherr D834 -dieselmoottori on nyt korvattu  Liebherr D924 -mallilla. Neljäsylinterisen voimanlähteen teho on kasvanut 110 kilowatista 115 kilowattiin. Hydrauliikkajärjestelmän paine (350 bar) on pysynyt ennallaan, mutta kapasiteettia on kasvatettu muutamia litroja. Nyt säätyvätilavuuksinen pumppu antaa maksimissaan 300 litran minuuttituoton. Esisäädettyjä työalueita on, kuten ennenkin, neljä eli S (Sensitive), E (Eco), P (Power) sekä P+ (Power plus).

Kaksinopeuksinen powershift-vaihteisto antaa Speeder-versiossa 30 kilometrin tuntinopeuden. Saksassa työkoneilla saa ajaa tiellä vain 20 kilometriä tunnissa, joten Liebherr tarjoaa vakioversionsa tällä nopeudella. Suomeen valitaan tietenkin nopeampi vaihtoehto. Koneen ala-, ylävaunu ja taittopuomi ovat ennallaan. Leveys on 2550, korkeus ohjaamon kattoon 3165 ja akseliväli 2540 millimetriä. Maavarakin on sama eli 350 millimetriä. Toisin sanoen koneen muu rakenne on pysynyt täysin ennallaan.

Ohjaamo hallintalaitteineen on sekin tutun oloinen. Liebherr on yhtenäistänyt eri maarakennuskoneidensa ohjaamoita ja etenkin hallintalaitteita. Kun on käynyt yhdessä Liebherrin ohjaamossa, tunnistaa seuraavan helposti konetyypistä riippumatta. Esimerkiksi seitsemän tuuman kosketusnäyttö ja sen ohjauslogiikka ovat samoja niin kaivukoneissa kuin pyöräkuormaajissa. Pyöräalustaisissa vakiona on sekä peruutus- että sivukamera, joiden välittämät kuvat saadaan näkymään samaan aikaan näytöllä. Järjestelmän muistiin voidaan ohjelmoida yhteensä 10 eri työlaitetta. Täysin uusi ominaisuus näytöllä on AdBluen määrän kertova mittari. 

Liebherr A 918 Compact on ulkoapäin tutunoloinen ilmestys, mutta peltien alle on nyt tuotu pakokaasujen jälkikäsittelyyn SCR-tekniikka AdBlue-säiliöineen.

Ohjaamon nousua on helpotettu, sillä vasen kyynärnoja kaivuvipuineen nousee pois kulkutieltä. Käsinojia voidaan säätää myös vaakatasossa, mitä aiemmin ei voinut tehdä. Sadesäällä monttuun näkee paremmin, sillä alimmainen lasi on saanut oman pyyhkimensä. Hyvä uutinen myös on, että kaivujarru kytkeytyy automaattisesti. Aiemmin se lukittui jarrupolkimen kevyellä painamisella.

Koko hallinta vivuista

Kaivuvipuihin on keskitetty hienosti koko koneen hallinta. Puskulevyä ohjataan nyt vaihtokatkaisimen avulla oikeanpuoleisella kaivuvivulla. Myös tukijalkoja hallitaan samalla tavalla. Sekä puskulevyn että tukijalkojen hallinnan aktivointi ja vaihto tapahtuu painonapeilla oikeanpuoleisesta konsolista. Edelleen oikeanpuoleiseen kaivuvipuun on sijoitettu suunnan vaihto. Tuulilasin pyhkimelle löytyy edelleen vivusta kertapyyhkäisyn nappi. Liebherrin omilla vivuilla kauhan pyöritystä ja kallistusta ohjataan vivun päissä olevilla keinukatkaisimilla. Niiden sijoituspaikka eroaa monista muista markkinoilla olevista ratkaisuista. Taittopuomin sylinteriä hallitaan vasemmalla jalkapolkimella.

Liebherrin tuttu, vain yhteen suuntaan painettava ajopoljin on säilytetty ennallaan. Se onkin varsin ergonominen tapa verrattuna molempiin suuntiin taittuvan polkimeen. Kaivuvivun keinukatkaisimella valitaan siis ajosuunta ja ajopoljinta painetaan aina eteenpäin. Automaattiset tyhjäkäynnille pudotus ja moottorin sammuminen tähtäävät parempaan polttoainetalouteen. Polttoaineen kulutuslukemat ovat helposti luettavissa näytöstä. Myös AdBluen kulutuslukema on tuotu näytölle.

Mukavuusvarusteisiin voidaan laskea ainakin lisävarusteena saatavilla olevat lämmitettävät ja sähköisesti ohjaamosta säädettävät taustapeilit.

Lue seuraavaksi