Uutiset
Leica kehittää mittaamista
Leica-työnohjausjärjestelmät kehittyvät vauhdilla. Tietoteknisen kehityksen uusimpia mahdollisuuksia hyödyntää muun muassa sieviläinen Takanen MR Oy, jolla on tänä vuonna hankitussa Cat D6K LPG -puskukoneessa Leica iCon Grade 3D -ohjausjärjestelmä. Sen avulla on mahdollista työskennellä tarkasti ilman sihtilappuja kaikkien käytössä olevien ja tulevien satelliittijärjestelmien tai robottitakymetrin avulla.
Leica iCon Grade 3D:n kahden antennin järjestelmän ja SP-teknologian avulla järjestelmä säätää puskukoneen terän korkeutta ja poikittaiskallistusta tarkasti. Kun järjestelmä on integroitu puskukoneen hydraulijärjestelmään, saadaan pinnan viimeistely tehtyä nopeasti ja tarkasti.
Muutaman viikon tällä yhdistelmällä Kokkola–Ylivieska-rataosuudella murskeiden ja laahakaivukoneella nostetun soran levityksessä työskennellyt Tuomo Malinen kiittelee laitteiston nopeutta ja tarkkuutta. ”SP-anturin sadan hertsin taajuus pitää terän oikeassa asennossa vaikka ajaisi kovaa. Ei tämä täysin vielä koneenajokokemusta korvaa, mutta erityisesti viimeistelyä tämä kyllä nopeuttaa kovasti. Eikä tarvita tikun tikkua, että korot ovat oikein. Tällä on tasattu kahdentoista tunnin päivässä viidestä kuuteen tuhatta tonnia tavaraa.”
Malinen kiittelee myös Catin loistavaa ajomukavuutta. ”Takasella on satsattu paljon uusimpaan tekniikkaan. On Mukavaa, että olen päässyt kokeilemaan tällaistakin.”
Matalan kynnyksen mittauslaite
Mittaustyö muuttuu myös maastomittauksessa vauhdilla. Uusi Leican iCon Robot 60 -takymetri on suunniteltu tavallisille maarakennusammattilaisille. Sen helppokäyttöisyys madaltaa kynnystä käyttää mittalaitetta. Tämä robottitakymetri pystyy määrittämään massoja suoraan maastossa. Työ nopeutuu ja tarkentuu osaltaan tämän ansiosta, sillä mittaustyö voidaan tehdä itse.
Aivan uusia ulottuvuuksia niin mittauksiin kuin muuhunkin toimintaan tuo Leican alkuvuodesta ostama Aibotix-robottihelikoptereita valmistava tehdas. Neljä- ja kuusiroottorisia helikoptereita voidaan käyttää monenlaisissa tehtävissä ja usein ne korvaavat henkilönostimen käyttöä. Laite voidaan ohjelmoida lentämään haluttua reittiä tai sitä voidaan ohjata kauko-ohjaimen avulla. Sähkötoimisen helikopterin lentoaika on yhdellä latauksella 10–15 minuuttia olosuhteista riippuen. Lentonopeus on jopa 40 km/h, joten lentomatkaa saadaan yhdellä latauksella kymmeneen kilometriin asti. Sillä voidaan lentää niin sisällä kuin ulkona ja kameravakautus toimii vielä 12 m/s tuulessa. Lentäminen tällä on helppoa, sen oppii parissa päivässä. Lisävarusteena on saatavana lentäjälle silmälasit, joilla hän näkee livekuvan helokopterista.